شنبه ۱۹ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۳:۰۰
ترویج خرافات در خطابه، دستاویزی برای وهابیون است

مولف کتاب «خطبه و خطابه در اسلام» گفت: ائمه اطهار(ع) بیان کرده‌اند که درباره ما غلو نکنید و سخنان گزاف بر زبان جاری نکنید. من هم کتاب کتاب«خطبه و خطابه در اسلام» را با هدف جلوگیری از ترویج خرافات در مجالس و سخنان خطبا و مداحان در راستای سفارش امام خمینی(ره) مبنی بر خطیب‌پروری به رشته تحریر درآوردم.-

محمدباقر شریعتی سبزواری‌ در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: برخی مداحان و خطبا در مجالس سخنان و مسایلی را می‌گویند که دستاویز دشمنان شیعه به ویژه وهابیون می‌شود. مقام معظم رهبری، علمای دینی و مراجع تقلید نسبت به این آسیب بارها تذکر و هشدار داده‌اند و کوشیده‌اند روش‌های توحیدی را یادآوری کنند.

وی ادامه داد: برخی مداحان و خطبا عوام‌زده‌اند و مطالب و سخنانی نادرست را برای پذیرش عوام می‌گویند. ‌این سخنان در مداحان کم‌سواد بیشتر نمایان است. 

این نویسنده حوزه دین و خطابه گفت: خواندن اشعار و سخنان در مجالس و منبرها باید بر میزان عقلانیت باشد. ما بهترین اشعار را از شعرای توانا درباره ائمه(ع) و رشادت‌های آنان داریم اما مشخص نیست که چرا بعضی به خواندن خلاف آن‌ها اصرار دارند.

ترویج اطلاعات متقن به خطبا و مداحان

دکتر شریعتی سبزواری با بیان این‌که ضرورت دارد که سازمان تبلیغات اسلامی و مسوولان برپایی مجالس، اشعار درست و مطالب دقیق و متقن را در اختیار خطبا و مداحان قرار دهند، عنوان کرد: سال‌ها پیش کتاب «سخن و سخنوری» را به رشته تحریر درآوردم. بخشی از محتوای این کتاب با ارایه نمونه به آسیب‌های سخنوری در اجتماع و دین اسلام می‌پردازد. اینک کتاب «خطبه و خطابه در اسلام» کامل شده کتاب «سخن و سخنوری» است.

وی افزود: چندی پیش با همکاری مسوولان ستاد اقامه نماز جمعه و سازمان تبلیغات اسلامی کتاب «سخن و سخنوری» را به تمامی ائمه جمعه سراسر ایران عرضه کردیم تا در حد امکان از بروز آسیب‌های خطابه جلوگیری شود.

نویسنده کتاب شیطان و شیطان‌پرستی در پاسخ به این سوال که «برخی برای شور دادن به مجالس به ویژه مجالس عزا و گرفتن گریه از شنوندگان، سخنان غلوآمیز یا به دور از واقعیت بیان می‌کنند، این مساله را چگونه ارزیابی می‌کنید؟» گفت: این‌گونه اقدامات به هیچ‌وجه پذیرفتنی نیست. برای مقابله با ترویج چنین سخنان غلوآمیز باید شنوندگان و مخاطبان را آموزش داد تا هنگام شنیدن سخنان و اشعار گزاف، اعتراض کنند و از مداح یا خطیب دلیل اثبات و مدرک بیان سخنان را بخواهد. در این شرایط، خطیب و مداح خود را مستلزم به خواندن کتاب و آثار مستدل، متقن و قوی می‌کند. بنابراین، سخن گفتن در مجالس، علمی و بر پایه منطق و عقل خواهد شد.

وی با بیان این‌که اکنون جامعه ما دست‌خوش رواج سخنان خرافات است و برای مقابله با این تفکرات کتاب‌هایی مانند «سیطان و شیطان‌پرستی»، «ابلیس و ملائکه»، «جن در نگاه عقل و دین» و «رجعت» را در دست نگارش دارد، گفت: همچنین بیان خواب‌ها که هیچ حجیتی در اسلام ندارند، در مجالس عزا و شادمانی مطرح می‌شد که به شدت به جامعه شیعی ضربه می‌زند و دستاویزی را برای دشمنان فراهم می‌کند.

این نویسنده حوزه دین و اندیشه ادامه داد: در سال‌های گذشته خرافات و غلو به شدت در مجالس بیان می‌شد، طوری که نشانه‌های کفر در سخنان برخی مداحان به چشم می‌خورد. خوشبختانه در سال‌های اخیر شاهد کاسته شدن این کژاندیشی‌ها و نشانه‌های کفر در مجالسی‌ایم.

خطبا و مداحان علمی بخوانند و علمی بگویند

دکتر شریعتی سبزواری در پاسخ به این سوال که «برای علمی و منطقی شدن تفکر و سخنان مداحان و خطبا چه اقداماتی نیاز است؟» اظهار کرد: این افراد که در جمع سخن می‌گویند، باید آموزش ببینند. در حقیقت، آموزش علمی مداحان و خطبا در گرو خواندن کتاب‌هایی در حوزه سخنوری و خطابه است.

وی با بیان این‌که «با توجه به فعالیتم در حوزه علمیه قم در زمینه خطابه،‌ کتاب‌ها و تلاش‌هایی را در حد خودم انجام داده‌ام» افزود: محتوای این آثار به موازین، قواعد، آفات، آسیب‌ها و راه‌های موفق سخنوری می‌پردازند. البته من معتقدم که ارایه این آثار به خطبا، مداحان و ائمه جمعه کافی نیست، بلکه باید از آنان بر اساس منبع مطالعاتی امتحان گرفته و دانش آنان ارزیابی شود.

نباید انگیزه مقتل‌خوانی گریاندن باشد

مولف کتاب «خطبه و خطابه در اسلام» درباره این‌که خطابه‌هایی وجود دارند که بر اساس مقتل‌ها خوانده می‌شوند اما برخی مقتل‌ها هم نیاز به سره‌نویسی معنوی دارند، عنوان کرد: خوشبختانه کتاب درباره مقتل بسیار است و اغلب مقتل‌ها به گونه‌ای‌اند که هنگام خواندن به خودی خود گریه‌خیزند و نیازی به اضافه کردن مطالب غیر واقعی ندارند. خطبا و مداحان نباید انگیزه مقتل‌خوانی خود را گریاندن شنودگان بدانند.

کتاب «خطبه و خطابه در اسلام» با شمارگان یک هزار نسخه، در 532 صفحه و به بهای 190 هزار ريال به تازگی از سوی انتشارات بوستان کتاب راهی بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط