«بروس لی» چهره سرشناس تاریخ سینما، استاد هنرهای رزمی و مولف کتابهای آموزش مبارزه و دفاع شخصی، بیستم ژوییه 1973 به طرز مشکوکی درگذشت و پس از این واقعه «لیندا لی» همسر وی انتشار آموزشهای «لی» را ادامه داد._
وی در قسمتی از کتاب «توا» نوشته است: «اگر توسط يک تبهکار مورد حمله قرار گرفتيد چه کار ميکنيد؟ آيا جلوي او ايستاده و مبارزه مي کنيد؟ يا خيلي ببخشيد؛ مي زنيد به چاک؟ اما اگر همسرتان همراه شما باشد، چه کار مي کنيد؟ آيا اين جا ميشود در رفت؟ اين ها مسائل بسيار مهمي هستند. اگر روزنامه اي برداريد و صفحه حوادث را بخوانيد، ملاحظه مي کنيد که عده اي نه تنها در جاي خلوت بلکه در ملاء عام مورد حمله قرار گرفته اند. يک ضرب المثل قديمي مي گويد : ((از پيش آگاه شدن از پيش آماده شدن است)) و هدف من از اين رهنمود نه تنها دفاع از خود و هشدار به شما است، بلکه آماده کردن شما با دانش عملي در برابر دشمن مي باشد بدون اينکه به قدرت و هيکل او توجه شود. دفاع از خود شوخي نيست شما بايد طوري مبارزه کنيد که صدمات شديدي به شما وارد نشود و توقع صدمه خوردن هم داشته باشيد. روشي را که براي دفاع از خود مي خواهم، تشريح کنم از صدمه خوردن شما جلو گيري نخواهد کرد اما اين شانس را به شما خواهد داد که بدون اين که صدمات مهمي بر شما وارد آيد، پيروز شويد. شما مجبوريد اين موضوع را بپذيريد و اگر ضربه اي از حريف بخوريد ضرورتا بايد آن را فراموش کنيد و با ضد حمله حريف را شکست دهيد. اين موضوع را در ذهن داشته باشيد: زماني که از سوي يک تبهکار مورد حمله قرار گرفتيد، او هيچ موقع تصور ندارد که شما از خود دفاع مي کنيد و پيش ذهنيتي دارد که شما را شکست مي دهد و شما با دفاع از خود و مقاومت در برابر او غافلگيرش مي کنيد و اين به لحاظ روانشناسي پنجاه در صد بر شخصيت او تاثير مي گذارد.»
بروس در ۱۹ سالگی برای ادامه تحصیل با کشتی به آمریکا رفت و در مدرسه فنی ادیسون ثبت نام کرد. وی در دانشگاه واشنگتن در رشته فلسفه مشغول تحصیل شد و پس از مدتی با لیندا لی، یکی از همکلاسیهایش ازدواج کرد. حاصل این ازدواج یک پسر به نام براندون و یک دختر به نام شانون بود که آنها هم مانند پدرشان در سالهای جوانی وارد عالم سینما شدند. چهار سال پس از مرگ زودهنگام لی در 33 سالگی، همسرش کتاب «مردی که فقط من میشناختم» را که دربرگیرنده برخی از نظریات بروس درباره مبارزات رزمی بود، منتشر کرد. لیندا لی در این کتاب به نقل از همسرش مینویسد:« آگاهی از تکنیک های کونگ فو به تنهایی برای کسب مهارت کافی نسیتند٬ فرد باید به عمق مطلب و ماهیت درونی آن پی ببرد. پی بردن به ماهیت آن فقط هنگامی میسر است که ذهن آدمی با اصل زندگی هماهنگ باشد٬ یعنی هنگامی که طبق تعالیم تائوایسم٬ فرد به مرحله بیذهنی می رسد. بیذهنی مرحله ای است که در آن کلیه جریانات ذهن از طریق دوری از هر نوع نیات فکری و مشغله های تاثیرگذار متوقف شود. من عقیده دارم که هر فردی می تواند به درون هدفش رخنه کند٬ البته اگر افکارش را با تعاریف مقصود و پایداری درآمیزد و عطشی سوزان برای پیوستن به واقعیت سراسر وجودش را فرا گرفته باشد.»
هرچند بروس لی از تاثیرگذارترین رزمیکاران قرن بیستم به شمار میرود اما وی شهرتش را مدیون ورود به عالم سینما و قرار گرفتن مقابل دوربین میدانست. پدرش «هوی چون» یکی از هنرپیشگان مطرح سینمای هنگکنگ بود و بروس به واسطه وی در دوران کودکی مقابل دوربین رفت و چندبار نقش آفرینی کرد. بروس سال 1971 در فيلم خشم اژدها بازي کرد. او با تکنيکهاي عالي و مبارزه شگفتانگيزش، فنون جيت کان دو را در این فیلم به نمايش گذاشت.
لی پس از نقشآفرینی در این فیلم، کتابی در زمینه مهارتهای کاراته هم به رشته تحریر درآورد. هرچند که بروس لی عمر چندانی نداشت اما از کتابهایی که وی منتشر کرد، هنوز هم به عنوان آثاری مرجع برای رزمیکاران یاد میشود.
نظر شما