سید عبدالعظیم پویا درباره محتوای کتاب «دلبستگان زیلو» به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: این کتاب در قالب هشت فصل تنظیم شده است. بخش نخست به شناخت و معرفی اجزا و اصطلاحات زیلوبافی اختصاص یافته است. در بخش دوم با نام «دلبستگان زیلو» به معرفی حدود 130 نفر از هنرمندان زیلوباف میبد میپردازد. از این افراد میتوان به عباس امامی، حسن بابایی، محمدجهان کهن، علیاکبر باقری و علیرضا زارعی اشاره کرد. «دورماندگان زیلو» عنوان بخش بعدی کتاب است که به معرفی حدود 30 نفر از زیلوبافانی که در سالهای اخیر این هنر را رها کردند، میپردازد.
مدیر عامل بنیاد میبدی ادامه داد: بخش چهارم کتاب با عنوان «تاجران زیلو» به زندگینامه و خاطرات چهار نفر از تاجران زیلو میپردازد. بخش بعدی کتاب متن گفتوگویی با بنیانگذار موزه است. «زیلوبافان تاریخی» نام بخش ششم کتاب است. در این بخش، اسامی هنرمندان بافنده موزه زیلوهای تاریخی میبد، اسامی هنرمندان بافنده زیلوهای تاریخی پارهای از مساجد یزد و همچنین اسامی زیلوبافان منطقه رستاق آورده شده است. ترجمه مصاحبه یوشیدا، محقق ژاپنی با استاد محمدحسن غنیپور یک بخش از کتاب را به خود اختصاص داده است و در بخش پایانی کتاب عکسهایی از موزه زیلوی میبد و زیلوبافان این شهر به تصویر کشیده شده است.
نویسنده کتاب «سیمای باستانی شهر میبد» درباره انگیزه و هدف تالیف کتاب گفت: گمنامی فرهنگ زیلوبافی و هنرمندان این آثار ما را بر آن داشت تا با هر آنچه در توان داریم در معرفی این هنرمندان بزرگ به همه دوستداران هنرهای سنتی تلاش کنیم.
درخاطرات یکی از تاجران زیلو آمده است: «عرض کنم زیلو به سر تا سر ایران میرفت. حتی یک زیلویی از زاهدان، انجمن دراویش آنجا، دستور داده بودند به ما که بدیم براشون ببافن. طوری میخواستن که وقفنامهاش هم دور تا دورش نوشته بشه، اما زیلو فقط دو طرفش میشه نوشت. بالا و پایینش نمیشه، زیلوبافی در میبد بود، به نام آقای نبیپور، این همه رقم، در حدود چهار صد نقش بلد بود ببافه، خداش رحمت کنه خیلی آدم خوبی هم بود، این توانست براشون ببافه و به پول اون زمون صد تومان جایزه براش فرستادن، ما هم دادیم به زیلو باف.»
چاپ نخست کتاب «دلبستگان زیلو» به کوشش سید عبدالعظیم پویا و نگارش طاهره کشتکار در 279 با شمارگان یکهزار نسخه و بهای هفت هزار تومان از سوی انتشارات تیک روانه بازار کتابهای صنایعدستی شد.
پنجشنبه ۲۰ تیر ۱۳۹۲ - ۱۰:۲۳
نظر شما