«تجارت و انتقال فنون در جاده ابریشم» تالیف محمد عبدلی و راضیه گرکنی منتشر شد. این کتاب به بررسی جاده ابریشم در منابع مختلف و دورههای تاریخی از باستان تا پس از اسلام پرداخته و تاثیرگذاری و تاثیرپذیری حکومتها را از جاده ابریشم به مخاطب ارایه میدهد.-
«نابودی جاده ابریشم»، «جهشهای مهم تجاری دنیای باستان در جاده ابریشم»، «پیشینه تجارت در شاهراه جاده ابریشم»، «تجارت، دلیل رویارویی شرق و غرب در جاده ابریشم»، «اقوام تاجر»، «از تجارت تا جاسوسی»، «تقابل ایران و بیزانس»، «سلوکیان در جاده ابریشم»، «پارتیان و تجارت ابریشم»، «اوضاع مالی و اقتصادی پارتیان»، «ایران اشکانی ساسانی و پادشاهی تجارتمحور»، «الگوهای استقرار هنر، صنعت و تجارت بینالنهرین در دوران ساسانی»، «پوشاک در ایران» و «گذری بر ابریشم ایران» بخشهای عمده کتاب بهشمار میروند.
در بخشی از کتاب آمده است: «جاده مهم قدیم از شوش شروع میشد و پس از گذشتن از دجله و جنوب اربل به «حران» میرفت و سپس با ورود به آسیای صغیر به سارد میرسید و تا «افسس» امتداد یافت. جاده دیگری نیز شوش را به تختجمشید متصل میساخت که مسیر آن در جبال زاگرس سایبانی سلطنتی ساخته بودند. امتداد این جاده از نزدیکی «فهیلان» به سمت چپ میپیچید و از طریق ابواب پارس به نجد ایران میرسید. جادهای دیگر شوش را به همدان که ییلاق شاهان هخامنشی بود، متصل میساخت که از لرستان میگذشت و راهی دیگر که از شوش شروع میشد، پس از عبور از خوزستان و فارس به کرمان میرسید و حدود غرب را از طریق جنوب به شرق متصل میساخت.»
کتاب با استفاده از منابع تاریخی بسیاری که در پایان کتاب آمده است، بهصورت کلی روند شکلگیری جاده ابریشم و شیوه تولید و تجارت ابریشم از چین به دیگر نقاط جهان را پیگیری میکند. در این کتاب به ارتباط حکومتها با این جاده، تاثیر آنها بر روابط میان کشورهای همسایه و قدرتهای روزگار باستان تا پس از اسلام پرداخته شده است.
در بخشی از این کتاب درباره پرورش کرم ابریشم در ایران آمده است: «ایرانیان پرورش کرم ابریشم را به هوشنگ، تهمورث و جمشید نسبت دادهاند. در نوروزنامه منسوب به خیام، تاریخ طبری، ثعالبی و تاریخ معجم درباره صنعت ابریشم و دیگر رشتنیها اطلاعاتی آورده شده است.»
چاپ نخست «تجارت و انتقال فنون در جاده ابریشم» بهقلم محمد عبدلی و راضیه گرکنی در 225 صفحه، شمارگان 500 نسخه و بهای 11 هزار و 500 تومان از سوی موسسه انتشاراتی جمال هنر راهی بازار کتابهای تاریخی شده است.
نظر شما