ايبنا - خواندن يك صفحه از يك كتاب را ميتوان چند گونه تعبيركرد؛ چيدن شاخه گلي از يك باغ، چشيدن جرعهاي از اكسير دانايي، لحظهاي همدلي با اهل دل، استشمام رايحهاي ناب، توصيه يك دوست براي دوستي با دوستي مهربان و...
مسئله مهم دیگر در بحث عدالت آن است که اختلاف سطح درآمد و زندگی افراد، تا چه حد پذیرفتنی و با اصل عدالت سازگار است؟ پاسخ به این پرسش، ضمن دو بحث صورت میپذیرد؛ بحث نخست دیدگاه اسلام درباره کمیت مالکیت و حد و حدود ثروتاندوزی مشروع است. تفصیل این موضوع پیشتر گذشت. بحث دوم، بررسی منشأ اختلاف درآمد افراد و نگاه کلی اسلام به مسئله تفاوت سطح معیشت و ثروت است که اکنون به اختصار مطرح میگردد. منشأ اختلاف درآمد افراد، دست کم سه چیز است:
1. اختلاف در توانمندیها، استعدادها و قابلیتهای افراد: پیشتر در همین مبحث گذشت که تفاوتهای برخاسته از این منشأ، نشئت گرفته از حکمت الهی در تدبیر نظام اجتماع بشری و در نتیجه مورد تأیید اسلام است.
بر این اساس، عدالت مورد نظر اسلام، به هیچ روی به معنای مطلوبیت مساوات نیست؛ چرا که مساوی قرار دادن افراد در سطح درآمد و معیشت در عین اختلاف ذاتی در هوش و توان و استعداد، عین تبعیض، ظلم و بیعدالتی است.
صفحه 176/ آشنایی با اقتصاد اسلامی/ جواد ایروانی/ انتشارات دانشگاه علوم اسلامی رضوی / چاپ اول/ سال 1391/ 432 صفحه/ 14000 تومان
نظر شما