حسن خرقانی، نویسنده کتابهای «قرآن و زیباییشناسی» و «زیباشناسی قرآن از نگاه بدیع» بیان کرد: برای فهم قرآن باید سبک بیان قرآن را شناخت. بسیاری از زیباییهای قرآن، در لابهلای آیات آن نهفته است. میتوان از طریق آرایه های فارسی زیباییهای قرآن را بهتر درک کرد و زیباییهای پنهان آن را شناخت.-
وی افزود: آرایههای ادبی که در این آیات بهکار رفته بود، انسان را بیشتر شیفته قرآن میکرد. بعدها در دانشگاه علوم اسلامی رضوی سلسله مقالاتی را با عنوان «بدیع در آینه قرآن» به چاپ رساندم و پس از آن هم مطالعات زیادی در این باره انجام دادم.
خرقانی با بیان اینکه کتاب «زیباشناسی قرآن» را در کنار رساله دکتری به نگارش در آوردم، گفت: در این مجال جا دارد که یاد استاد ارجمندم آیتالله معرفت (ره) را که مرا به گام نهادن در مسیر شناخت قرآن و زیباییهایش تشویق و یاری کرد، گرامی بدارم.
این مدرس دانشگاه در ادامه کتاب «قرآن و زیباییشناسی» را اثری میان رشتهای دانست و اظهار کرد: این اثر از یک جهت کوششی در شناساندن زیبایی و زیباییشناسی است و از سوی دیگر تلاش دارد معارف قرآنی را از جنبه زیبایی و خود قرآن کریم را بهعنوان جلوهای از زیبایی معرفی کند.
خرقانی درباره کتاب «زیباشناسی قرآن از نگاه بدیع» گفت: اگرچه پژوهشهای ادبی و بلاغی گوناگونی از قرآن کریم موجود است اما همچنان ضرورت انجام پژوهشهای عمیقتر مبتنی بر دانش و دستاوردهای جدید احساس میشود. این کتاب سعی دارد تا در این راه گام بردارد. در تمام فصلهای کتاب تاکید بر این بوده است که به طور مستقیم به قرآن رجوع شود، قرآن معیار و منبع اصلی باشد و گفتهها و نظرات دیگر در مقایسه با آن داوری و بررسی شوند.
وی یادآور شد: در این اثر از میان آرایههای بدیعی بسیاری که وجود دارد، آنهایی که ارزش زیباشناختی دارد و در قرآن کریم مصداق بارز دارند، انتخاب شده است. بیان مطالب کتاب هم به گونهای است که خواننده به راحتی مفهوم را درک کند و اصطلاحات پیچیده مانع از فهم آسان مطالب نباشد.
استادیار دانشگاه علوم اسلامی رضوی شناساندن زیباییها و آرایههای قرآن به نسل فارسی زبان در عصر حاضر را یکی از اهداف موردنظر برای تالیف این کتاب دانست و اضافه کرد: تاکید بر وحیانی بودن قرآن و اعجاز بیانی آن با شناسایی زیباییها و ظرافتهای آن، ارایه کاری تخصصی و گسترده در موضوعات مطرح شده که بتواند منبعی راهگشا در آنها باشد و ارزیابی و توسعه نمونهها و مباحث مطرح در حوزه بدایع قرآن، برخی دیگر از مهمترین اهدافیاند که در تالیف این اثر مدنظر بودهاند.
وی افزود: در واقع، دو کتاب «قرآن و زیباییشناسی» و «زیباشناسی قرآن از نگاه بدیع» با تاکید بر مطالعات و مباحث سنتی در این زمینه البته با رویکردی جدید نوشته شدهاند. مباحث مطرح شده در این کتابها در زمینه زیباییشناسی، با معارف و فهم و تفسیر قرآن نزدیکی خاصی دارند. این آثار میتواند برای فهم زیباییهای قرآن و تبیین و درک وجهه ماندگاری آن مقدمه خوبی باشد.
خرقانی همچنین از در مراحل پایانی قرار داشتن سومین جلد از سلسله مباحث زیباشناسی قرآن با عنوان «نظم آسمانی» خبر داد. این کتاب ابتدای سال 93 منتشر خواهد شد. موضوع این کتاب درباره انسجام و تناسب در قرآن کریم است.
چاپ نخست کتاب «قرآن و زیباییشناسی» تالیف حسن خرقانی با شمارگان یکهزار نسخه، در 288 صفحه و به بهای هفت هزار و 500 تومان از سوی انتشارات دانشگاه علوم اسلامی رضوی منتشر شده است.
همچنین چاپ نخست کتاب «زیباشناسی قرآن از نگاه بدایع» به قلم حسن خرقانی با شمارگان یکهزار نسخه، در 448 صفحه و بهای 16 هزار تومان در سال 92 از سوی انتشارات دانشگاه علوم اسلامی رضوی منتشر شده است.
نظر شما