احمد محیططباطبایی، دبیرکمیته ایکوم ایران شورای بینالمللی موزهها در حاشیه نشست «موزه، جامعه و هنر» گفت: کتابخانه آثار تاریخی ما با بیش از یکهزار سال عمر نشانگر اهمیت ایرانیان به کتاب است و همین مساله پیوند تنگاتنگ موزه و مراکز هنری باستانی با مقوله کتاب را بیان میکند. وی سپس در یک جمله عنوان کرد که هر کتاب یک موزه است!-
دکتر احمد محیططباطبایی، دبیرکمیته ایکوم ایران شورای بینالمللی موزهها گفت: ارتباط موزهها و نهادهای هنری با تحولات اجتماعی ایران از مسایلی بهشمار میرود که باید مورد توجه پژوهشگران و محققان قرار گیرد و تاثیرات این تحولات تاریخی بر شکلگیری موزهها و مراکز هنری و باستانشناسی از سوی کارشناسان بررسی شود.
وی درباره لزوم ایجاد ارتباط میان موزه و کتاب برای جذب بیشتر مخاطبان علاقهمند به خبرنگار «ایبنا» گفت: تصور مردم ما در گذشته به یک اثر فرهنگی فقط به کتاب اختصاص داشت. این مساله از اهمیت بسیاری برخوردار است که کتابخانه آثار تاریخی ما با بیش از یکهزار سال عمر نشانگر پیوند تنگاتنگ موزه و مراکز هنری باستانی با مقوله کتاب است؛ زیرا این دو با یکدیگر رابطه دارند و هر دو از یک جنس فرهنگی هستند.
دبیرکمیته ایکوم ایران شورای بینالمللی موزهها اهمیت انتشار کتاب در حوزههای باستانشناسی و میراث فرهنگی را در یک جمله کوتاه خلاصه کرد و گفت: هر کتاب یک موزه است!
چاپ کتاب را غنیمت بشماریم
سپس دکتر اصغرمیرفتاح، باستانشناس با اشاره به لزوم ایجاد شخصیت فرهنگی برای موزهها به اهمیت نقش موزهداری و فعالیت در حوزه چاپ و نشر اشاره کرد و گفت: در کشورهای پیشرفته کتابی که به پنجاه سال پیش تعلق دارد بسیار ارزشمند است و همان یک کتاب را مدام بازچاپ میکنند و نمیگذارند از بین برود و از ارزش و اهمیت علمی و آموزشی آن کاسته شود.
مدیرگروه دانشگاه علوم و تحقیقات و دانشکده میراث فرهنگی افزود: اگر درباره چاپ یک کتاب که به اطلاعرسانی در این حوزه کمک میکند گامی هرچند کوچک برداشته شود ارزشمند و مهم است. پس انتشار کتاب در هر زمینهای اگر به گسترش اطلاعرسانی کمک کند یک قدم مثبت است.
وی درباره نقش کتاب و افزایش تالیفات در تحقق اهداف حوزه باستانشناسی گفت : هر اثری که در زمینه باستانشناسی و میراث فرهنگی منتشر شود مفید است چرا که چیزی به منابع موجود قبلی افزوده شده حتی اگر در نفی و نقد آثار قبلی باشد.
باید فرهنگ بصری تولید کنیم
بعد از سخنان میرفتاح جلسه با سخنرانی دکتر یوسف منصورزاده، عضو هیات علمی و مدیر آموزش عالی میراث فرهنگی درباره اهمیت ارتباط موزه و فرهنگ ادامه پیدا کرد. وی با اشاره به اینکه فعالیت موزهها نباید فقط مختص فضای محدود آنها باشد بلکه باید به نیازها و مسایل اجتماعی نیز توجه شود، فقرزدایی فرهنگی را در گرو توسعه فعالیتهای موزههای هنری به بخش های مختلف جامعه دانست.
وی که تنها فردی بهشمار میآید که در ایران دکترای موزهداری دارد با اشاره به نقش ارزشمند کتاب در تعامل میان جامعه و موزهها به «ایبنا» گفت: نقش سنتی کتاب را در این زمینه هیچگاه نمیتوان نادیده گرفت چرا که کتاب حتی با ایجاد وسایل ارتباط جمعی دیگر کهنه نمیشود و تنها منبعی که میتواند نتیجه تمام فعالیتها و تلاشهای نهادهای فرهنگی مختلف در ارتقاء جایگاه موزهها در میان مردم را افزایش دهد کتاب است.
منصورزاده در ادامه با اشاره به اهمیت تولید فرهنگ بصری، نقش چاپ کتابهایی از این دست را مهم دانست و موزه را به عنوان عنصر کمکی و در تکمله تولیدات فرهنگی کتاب و کتابخانه مطرح کرد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه امروزه دغدغه اصلی موزههای ما حفاظت از آثار است، تولید محصولات فرهنگی مانند کتاب به حاشیه رانده شده است. همچنین تولید فرهنگ بصری، چاپ و نشر گزارش کلیه نشستهای تخصصی برگزار شده در موزه ها و انتشار پژوهشهای انجام شده در این زمینه گامی مفید برای ارتباط بهتر مخاطبان با موزهها است.
پایانبخش نشست «موزه، جامعه و هنر» به سخنرانی آزاده درخشان و حمیدرضا منصوریان، کارشناسان ارشد رشته باستانشناسی اختصاص داشت.
نظر شما