چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۶:۱۴
رسانه‌ها از حقوق مالكيت معنوي حمايت كنند

محمدرضا حاتمي، مديرمسوول انجمن فرهنگي ناشران دانشگاهي ظهر امروز (چهارشنبه 18 ارديبهشت) در دومين نشست «مالكيت معنوي كتاب و لوح فشرده» گفت: رسانه‌هاي عمومي مي‌توانند با برنامه‌ريزي‌هاي گسترده براي جلوگيري از تكثير غيرقانوني كتاب ميان مردم و جامعه دانشگاهي فرهنگ‌سازي كنند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران به نقل از ستاد خبری بیست و ششمین نمایشگاه کتاب تهران، محمدرضا حاتمي كه در جمع ناشران و فعالان حوزه نشر دانشگاهي در سالن كارنامه نشر سخن مي‌گفت، با بيان اين مطلب افزود:‌ رسالت اصلي رسانه‌ها در كشور ما اطلاع‌رساني است و ضروري به‌نظر مي‌رسد كه آن‌ها در اين حوزه زمينه‌سازي كنند.

وي افزود: در سال‌هاي اخير درباره تكثير غيرقانوني كتاب تاكنون بحث‌ها و نشست‌هاي بسياري برگزار شده است اما باز هم عده‌اي سودجو كتاب‌هاي پرفروش بازار را در بنگاه‌هاي اقتصادي خود تكثير و توزيع مي‌كنند.

حاتمي با اشاره به ضررهاي تكثير غيرقانوني كتاب در جامعه، توضيح داد: برخي تصور مي‌كنند كپي كتاب در 10 صفحه اشكالي ندارد و آسيبي به حوزه نشر وارد نمي‌‌شود و يا اين‌كه كارش حتي جنبه خيرخواهانه دارد، در حالي كه آسيبي بسيار جدي به ناشران و بدنه صنعت نشر وارد مي‌شود.

وي اظهار كرد: بايد بدانيم كه آثار يك نويسنده ارزش والايي دارد و مانند جان نويسنده است؛ جاني كه اگر از آن مراقبت نشود به مرور زمان تحليل رفته و از بين مي‌رود.

مديرمسوول انجمن فرهنگي ناشران دانشگاهي با بيان اين‌كه موضوع حقوق مالكيت معنوي بايد در قالب فيلم‌هاي سينمايي و تلويزيوني فرهنگ‌سازي شوند، يادآور شد: اگر اين كار به صورت مستمر و در قالب‌هاي متنوع و مختلف انجام شود، مردم با ضررهاي اين كار از نزديك آشنا مي‌شوند، همان‌گونه كه براي استفاده نكردن از كمربند ايمني فرهنگ‌سازي شد و اكنون همه به اين قانون احترام مي‌گذارند در اين بخش نيز مي‌توان از چنين قالب‌هايي استفاده كرد.

حاتمي اظهار كرد: نگاه تربيتي كه از طريق رسانه‌ها و تلويزيون گسترش و اشاعه پيدا كند، نوعي دفاع از مالكيت فكري است.

وي به برخي از اقدامات انجام شده در اين حوزه اشاره كرد و گفت: چند سال پيش با ارسال نامه‌اي به تمام كتابفروشي‌هاي سطح كشور از آن‌ها درخواست كرديم كه كتاب‌هاي خود را از ناشران يا مراكز نشر و پخش معتبر خريداري كنند تا آسيب‌هاي موجود در اين حوزه به حداقل برسد. از سوي ديگر با ناشران دانشگاهي نيز مكاتباتي انجام داديم و از آن‌ها خواستيم نمونه تخلفات و مشكلات اين حوزه را به ما اطلاع دهند.

حاتمي با اشاره به اثرگذاري گسترده رسانه ملي به عنوان رسانه‌اي جامع و پرمخاطب، گفت: وقتي فردي به راحتي كتابي را كه حاصل سال‌ها تلاش و عمر يك مولف يا مترجم است كپي مي‌كند، در واقع تمام خدمات صنعت نشر مانند خدمات حروفچين، ليتوگراف، چاپخانه‌دار و تمام كساني كه عمر خود را در اين حرفه‌ها سپري كرده‌اند، ناديده مي‌گيرد.

وي با بيان اين‌كه استمرار اين روند موجب دلسردي و دلزدگي ناشران مي‌شود، يادآور شد: مسوولان كلان كشور مانند شوراي عالي انقلاب فرهنگي مي‌توانند در اين زمينه سياستگذاري كنند و براي صيانت از آثار نويسندگان و محققان گام بردارند.

مديرمسوول انجمن فرهنگي ناشران دانشگاهي، فرهنگ‌سازي در محيط دانشگاه‌ها را يكي ديگر از راهكارهاي جلوگيري از رشد و گسترش اين موضوع دانست و گفت: ما اين موضوع را در بعدهاي علمي، عقلي، منطقي و شرعي در قالب يك نامه به مديران دانشگاه‌هاي كشور اعلام كرديم.

وي يادآور شد: از سال 1386 تا 91 بهاي كاغذ در بازار 11 برابر بيشتر شده است و در اين ميان ناشر مجبور شده است سود خود يا حق‌التاليف نويسنده را كاهش دهد تا كتاب توليد كند.

مهرداد توانا، قائم‌مقام انتشارات «پارسه» با نگاهي اجمالي به قوانين موجود در حوزه نشر، گفت: قانون‌هاي بسيار خوب و جامعي در حوزه نشر تصويب شده است اما مساله اين‌جاست كه نمي‌توان به اين قوانين عمل كرد زيرا بسترسازي خوب و مناسبي در اين حوزه وجود ندارد.

وي افزود: در اين ميان كم‌كاري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به عنوان متولي حوزه فرهنگ چندان موجه نيست و بايد براي اين كار راهكار خوب و مناسبي انديشيد.

توانا با بيان اين‌كه اطلاع‌رساني در حوزه نشر كتاب محدود است، ادامه داد: متاسفانه قوانين اين حوزه به‌گونه‌اي تدوين شده است كه صحنه ارتكاب جرم به راحتي براي مجرمان فراهم شده است.

به گفته وي، اگر قوانين ضمانت اجرايي داشته باشند و هزينه ارتكاب جرم بالا باشد، سودجويان ديگر در اين عرصه وارد نمي‌شوند.

دومين نشست «مالكيت معنوي كتاب و لوح فشرده» چهارشنبه 18 ارديبهشت از ساعت 12 و 30 دقيقه تا 14 در سراي اهل قلم سالن كارنامه نشر برگزار شد.

بيست و ششمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران تا 21 ارديبهشت در مصلاي امام خميني (ره) برپا است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها