به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از ستاد خبری بیست و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، نشست جایگاه کتابخانه های باز در مساجد و ضرورت بهره برداری و ساماندهی بهتر، عصر امروز( 11 اردیبهشت ماه) با حضور مرتضی طاهریان، معاون فرهنگی، هنری کانون های مساجد کشور،دکتر عباس گیلوری، عضو هیات علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ابوالفضل هاشمی، مدیر کل کتابخانه های عمومی مساجد کشور و سعید غفاری، رییس گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه پیام نور در سرای کارنامه نشر نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد.
عباس گیلوری در این مراسم اظهار کرد: در سطح کشور افزون بر 100 هزار مسجد، کانون های فرهنگی و مواردی از این دست وجود دارد و اکنون کتابخانه هایی که زیر نظر ستاد عالی مساجد کشور قرار دارد حدود شش هزار کتابخانه است و بسیاری از مساجد دیگر هم داریم که می توانند به مخاطبان خدمات ارایه کنند. کتابخانه های باز چندویژگی مشخص دارند از جمله این که کم هزینه هستند و با قرار دادن دو قفسه در شبستان مساجد به راحتی می توان 300 عنوان کتاب در آن قرار داد و با حجم کمی از کتاب ها راه اندازی می شوند.
عضو هیات علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی اظهار کرد: شبستان مساجد بیشترین کاربرد را برای ایجاد کتابخانه های باز دارند و علاوه بر مساجد، مترو ها و ایستگاه های اتوبوس نیز می توانند از این کتابخانه ها استفاده کنند. این کتابخانه به دلیل ساختارمند نبودن از سوی داوطلبان و افراد علاقه مند به عرضه کتاب اداره می شوند و از این نظر این کتابخانه ها در بسیاری از موارد با داشتن فضای مشخص، می توانند ایجاد شوند.
وی عنوان کرد: مخاطبانی که به مساجد مراجعه می کنند به نوعی با نیاز های ویژه ای در بخش کتاب و کتابخوانی رو به رو هستند و به دلیل قداست مساجد می توان کتاب های مورد نیاز مخاطبان را از طریق منابع مذهبی فراهم کرد.
مرتضی طاهریان، معاون فرهنگی کانون های فرهنگی و هنری مساجد در ادامه این نشست اظهار کرد: مساجد کارکرد های گوناگونی دارند و کارکرد آموزشی از سال ها پیش در کنار کارکرد آموزشی مطرح بوده و این کاربرد از طریق چهره به چهره دنبال می شود که شامل پرسش درباره سوال های شرعی تا آموزش دروس حوزوی است.
وی اظهار کرد: مهم ترین کتابخانه های اسلامی در جنب مساجد شکل گرفتند و امروز راهکار احیای کارکرد های فراموش شده مساجد ایجاد کتابخانه های باز است. کتابخانه های باز با کمک به مساجدی که دارای وسعت مشخص و بزرگی نیستند کمک می کند تا با ایجاد یک کتابخانه باز در محوطه شبستان از طریق توسعه خدمات فرهنگی به نمازگزاران و مخاطبان، استفاده از ظرفیت های مساجد و ارایه راهکار های جدید برای توسعه فضای کتابخوانی در بعد فیزیکی، به مخاطبان کارکرد های دیگر مساجد را هم گوشزد کنند.
طاهریان با بیان این که برخیمساجد دارای کتابخانه های مخزن باز مساجد هستند، عنوان کرد: مساجدی که دارای کتابخانه های مخزن دار هستند می توانند کتابخانه ای باز هم در محوطه شبستان مسجد برای ارایه کتاب بیشتر به مخاطبان راه اندازی کنند. کتابخانه های باز بر این اساس ایجاد می شود که مخاطبان عام با سهولت بیشتر کتاب های مورد نیاز خود را تهیه و یا حتی امانت ببرند و یا در فرصتی میان نمازها و یا بعد از آن از کتاب های گوناگونی که ساماندهی شده، استفاده کنند.
وی اظهار کرد: افراد در مراکز استان ها می توانند به دبیر خانه کانون های فرهنگی مساجد، رابطان فرهنگی شهرستان ها و یا اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان ها با پرکردن فرم هایی و از طریق درخواست امام جماعت مساجد برای ایجاد کتابخانه باز اقدام کنند و علاوه بر آن با ایجاد کارگروه های مشخص طرح کتابخانه باز از شش ماه دوم سال عملیاتی می شود و در شش ماه نخست سال مراحل تحقیق و بررسی آن انجام شده و کتابخانه های باز مساجد با تغییر شرایط و آسیب شناسی کتاب های مفید راه اندازی می شوند.
ابوالفضل هاشمی، مدیر کل کتابخانه های عمومی مساجد عنوان کرد: در حوزه کتاب عمده ترین نیاز، ایجاد کتابخانه های باز است. اما امکان استفاده از 65 هزار جلد کتاب چاپی که هر سال تولید می شوند در مساجد وجود ندارد و اگر بتوانیم 80 درصد کتاب ها را در داخل کتابخانه و 20 درصد را در کتابخانه های باز استفاده کنیم، از این کتابخانه ها استفاده لازم را بردهایم.
چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۷:۱۴
نظر شما