قائممقام بنیاد علمی و فرهنگی استاد مطهری گفت: استاد شهید مرتضی مطهری، مظهر عشق و عقل و دردانه در کلام و سخن و ادب و همچنین معلم بیبدیل دوران بود. استاد مطهری کسی بود که اخلاص و جامعیت و پاسخگویی به اقتضائات زمان و شکلبخشی به اندیشه و فکر و مباحث کلامی را توامان داشت و این مهمترین رمز ماندگاری اوست.-
مهندس محمدرضا جعفریجلوه در این مراسم با تاکید بر نقش ماندگار هنر در دل دوران، افزود: استاد شهید حکیمانه، کاری خداگونه کرد و در این محفل، هنر برای ماندگاری بیشتر این استاد ماندگار آمده است. هیچ اندیشهای به جز از قاب هنر ماندگار نیست و هنر شعر در این عرصه پیشتاز است.
قائممقام بنیاد علمی و فرهنگی استاد مطهری وظیفه و رسالت اصلی بنیاد استاد مطهری را بسط و گسترش و معرفی هر چه بیشتر آرا و اندیشههای شهید مطهری در ابعاد گوناگون بیان کرد و افزود: این بنیاد در سال 87 و براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در راستای ایجاد یک نهاد علمی، آموزشی و پژوهشی برای نشر آثار آیتالله مطهری تشکیل و شروع به فعالیت کرد.
جعفریجلوه در پایان یادآور شد: مطهریپژوهی، ترجمه و بسط و نقد متین اندیشههای استاد، فعالیتهای آموزشی میان اقشار مختلف و با مخاطبان گوناگون، خلق و آفرینش آثار هنری در راستای اندیشههای شهید مطهری و تلاش در عرصه فنآوری نوین و فضای مجازی، از عمده فعالیتهای معاونتهای مختلف این بنیاد به شمار میآیند.
سپس مصطفی محدثی خراسانی، دبیر جشنواره «گلواژههای مطهر» هدف از برگزاری این جشنواره را احیای دوباره و طراوت بخشیدن به پیوند میان هنر و ادبیات انقلاب و اندیشهها و تفکر ناب استاد مطهری ذکر و گفت: برگزاری این جشنواره این حقیقت را آشکار کرد که استاد شهید در زمان حیات و در دوران تدریساش تاثیر لازم را بر تفکر اسلامی و جهان اسلام گذاشت و ما امروزه این تاثیر را چند برابر مشاهده میکنیم.
وی همچنین افزود: استقبال بسیار باشکوهی به ویژه از سوی طیف جوان از جشنواره صورت گرفت و حدود 400 اثر به دبیرخانه جشنواره «گلواژههای مطهر» ارسال شد.
در ادامه مراسم ذکریا اخلاقی، از پیشکسوتان عرصه شعر و ادب، شعر را عجین شده با روح و جان مطهری دانست و افزود: شعر در طول تاریخ به عنوان یک هنر تاثیرگذار مطرح بوده است و آثار موجود از استاد مطهری ارتباط تنگاتنگی با شعر و شاعران دارد و وی در جای جای آثار خود از تمثیل و استشهاد به شعر بهره جستهاند.
وی در ادامه به ذکر چند نکته مهم از استاد مطهری که در آثار وی مشهود است، پرداخت و گفت: به اعتقاد شهید مطهری، شعر لطیف از روح لطیف سرچشمه میگیرد و ذوق طبیعی و فطری، قدرت خلاقه و لطافت روحی سرچشمه گرفته از تقوا و معنویت سه ویژگی شعر خوب است که متاسفانه ویژگی سوم در جوامع امروزی کمرنگ شده و به همین دلیل است که ما دیگر شاعرانی نظیر حافظ، سعدی و مولانا را نمیبینیم.
این استاد پیشکسوت یادآور شد: استاد مطهری در کتاب «تماشاگه راز» معتقد است که کسی میتواند حافظ را تشریح کند که هم در ادبیات و هم در عرفان و معرفت دستی داشته باشد. وی همچنین در کتاب «اصول فلسفه و روش رئالیسم» تاثیر ادبیات را از عقل و استدلال بیشتر و پرنفوذتر میداند.
اخلاقی در ادامه سخنانش درباره تاثیر قرآن بر ادبیات از نگاه شهید مطهری عنوان کرد: قرآن که معجزه جاودانه همه عصرهاست، بخش زیادی از زیباییهای خود را مدیون بلاغت، فصاحت و نظم آهنگین خود است. در دوره آغازین شعر فارسی، تاثیر این بلاغت و شیوایی بر ادبیات چندان محسوس نبود ولی از دوره فردوسی در قرن ششم، این تاثیرگذاری بیشتر شد و در زمان مولانا به اوج خود رسید.
وی رسالت اصلی شعر آیینی را از دیدگاه استاد مطهری، رساندن پیام دانست و گفت: از نظر استاد لزوم پرداختن شعر آیینی به اندیشه و عنصر تفکر و پرهیز از عاطفی محض بودن بسیار اهمیت دارد. در شعر آیینی شاعر باید بیشتر به دنبال رساندن پیام حماسی آن موضوع باشد.
در ادامه طی مراسمی از کتاب «گلواژههای مطهر» که منتخبی از اشعار دو دوره جشنواره بود، رونمایی شد. گردآوری این کتاب توسط مصطفی محدثی خراسانی انجام گرفته است.
در این مراسم همچنین با اهدای لوح تقدیر به فرزند مرحوم خلیل عمرانی که به نوعی ایده برگزاری این جشنواره از وی بود، از مقام مرحوم خلیل عمرانی تجلیل بهعمل آمد.
در انتهای این مراسم هم با اهدای لوح تقدیر و تندیس جشنواره از برگزیدگان اشعار برتر در بخشهای شعر سپید و شعر کلاسیک تجلیل شد. علی فردوسی و محمدحسین ملکیان هر دو از اصفهان به عناوین اول و دوم برتر جشنواره دست یافتند و عالیه محرابی از یزد و محمدحسین انصارینژاد از بندر عباس به طور مشترک سوم شدند.
مراسم اختتامیه دومین جشنواره شعر «گلواژههای مطهر» در تالار مهر حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی واقع در تقاطع خیابانهای حافظ و سمیه برگزار شد.
نظر شما