سه‌شنبه ۳ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۰۸:۰۰
حل مشکلات صنعت نشر نیازمند ارتباط با نهادها و سازمان‌هاست

محمود آموزگار، دبیر اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با اشاره به وظایف متعدد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه‌های مختلف گفت: چاره‌جویی برای مشکلات و دغدغه‌های جدی صنعت نشر به همکاری و ارتباط با سازمان‌ها و دستگاه‌های دیگر نیازمند است و باوجود پیگیری‌های وزارت ارشاد، بسیاری از کارها به دلیل همکاری نکردن نهادهای دیگر ناتمام باقی می‌ماند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)،  آموزگار در همایش بررسی تهدیدها و فرصت‌های چاپ و نشر کشور برای خلق حماسه اقتصادی و سیاسی گفت: نگاهی به قانون تاسیس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نشانگر حجم وسیعی از وظایف پراکنده‌ای است که بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گذاشته شده است اما در مقابل اختیارات لازم برای بسیاری از امور به آن‌ها نداده شده است.

وی ادامه داد: به عنوان مثال در ماه‌های اخیر با افزایش ملزومات و مواد اولیه حوزه نشر مانند کاغذ و مواد مورد نیاز چاپی، بسیاری تصور می کردند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید پاسخگو باشد، در حالی که این موضوع از حیطه وظایف این وزارتخانه خارج بود و وزارت صنعت، معدن و تجارت باید در این حوزه پیشقدم می‌شد.

آموزگار با بیان این‌که راه‌اندازی کارگروه کاغذ در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، نور امیدی بر دل فعالان صنعت نشر تاباند، یادآور شد: اگر چه این تشکیل کارگروه حرکت مثبتی بود اما درباره چرایی بروز این مشکل، هیچ اقدامی انجام نشد.

دبیر اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در بخش دیگر سخنان خود به مشکلات ناشران و کتابفروشان با مودیان مالیاتی اشاره کرد و گفت: اتحادیه به نمایندگی از یک هزار و 200 عضو ناشر و کتابفروش در دو سال و نیم گذشته تلاش کرده است برای اجرای معافیت مالیاتی ناشران گام‌های ارزشمندی بردارد اما متاسفانه بخش‌های مختلف این آیین نامه با مشکل روبه رو شده است و از سال 89 تاکنون نتوانسته‌ایم اصلاحیه بند «ل» ماده 139 را دنبال کنیم.

آموزگار پیشنهاد کرد، بهتر است در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کارگروهی با استفاده از ظرفیت‌ اتحادیه‌ها و تشکل‌های صنفی صنعت نشر تشکیل شده تا با همکاری و تبادل نظر با آنان برای رفع مشکلات و دغدغه‌های اصحاب نشر تلاش شود.

اعلام خطر برای چاپ 
سپس علی نیکوسخن، رییس اتحادیه چاپخانه‌داران تهران به عنوان دومین نماینده تشکل‌های صنفی صنعت چاپ و نشر در این مراسم، با گلایه از رفتن حجت‌الاسلام و المسلمین مرتضی آقا تهرانی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و دکتر کیومرث کرمانشاهی، معاون سازمان توسعه تجارت، گفت: ای کاش آن‌ها تا پایان در این مراسم حضور داشتند تا کمی هم درد و دل اصحاب چاپ و نشر را گوش می‌کردند. 

وی ادامه داد: من دو سال پیش نیز در مراسمی با حضور مسوولان و دست‌اندرکاران صنعت چاپ مشکلات و دغدغه‌های این صنعت را بیان کردم اما متاسفانه گاهی احساس می‌شود این همایش‌ها برگزار می‌شوند و حرکت جدی‌ در این زمینه انجام نمی‌شود.

وی با بیان این‌که صنعت چاپ کشور با گذشت 34 سال از انقلاب اسلامی ایران، نمی‌تواند با بودجه دو میلیارد تومانی فعالیت داشته باشد، عنوان کرد: امروز یک دستگاه چاپ قیمتی در حدود یک میلیارد تومان دارد و گاهی حتی از این مبلغ نیز فراتر است، پس چگونه می‌توان انتظار داشت که با بودجه‌ای به این محدودی فعالیت کرد؟

نیکوسخن صنعت چاپ را صنعتی بدون پشتوانه دانست و یادآور شد: بیش از شش سال است که با رییس جمهوری، روسای وزارت بازرگانی سابق و وزارت صنعت، معدن و تجارت کنونی و وزارت دارایی مکاتبه داشته‌ایم اما کمترین نتیجه را در این زمینه داشته‌ایم و این موضوع موجب دلسردی فعالان این حوزه شده است.

به گفته وی، بحث توسعه صنعت چاپ بارها از سوی فعالان صنعت چاپ مطرح شده است اما نکته‌ای که اهمیت دارد و باید از سوی دست‌اندرکاران این حوزه به آن توجه شود، افزایش سوددهی در این صنعت و ایجاد نوآوری در حوزه چاپ است، تشویق و ترغیب به سرمایه‌گذاری‌های کلان و افزایش توان واحدهای چاپی برای انعطا‌ف‌پذیری در این صنعت و تغییرات اقتصادی از موضوع هایی است که باید در صنعت چاپ اجرایی شود.

نیکوسخن در ادامه گفت: ارتقا و اعتلای نقش تشکل‌های صنفی، توسعه و گسترش اطلاعات چاپخانه‌داران برای ارتقای برنامه‌ریزی‌ها، دستیابی به بازارهای خارجی و حفظ بازارهای ملی، تاثیرگذاری بر متولیات و سیاستگذاران صنعت چاپ، همچنین شناسایی نقاط قوت و ضعف این صنعت و برنامه‌ریزی برای رفع نقاط ضعف از دیگر مطالبات فعالان صنعت چاپ به شمار می‌آیند.

رییس اتحادیه چاپخانه‌داران با اشاره به جایگاه کلیدی صنعت چاپ، عنوان کرد: علی‌رغم طرح مسایل و مشکلات موجود در این صنعت، متاسفانه تاکنون با بی‌توجهی از سوی مسوولان روبه رو بوده‌ایم و اکنون که در وضعیت نامطلوبی در حوزه مواد اولیه به سر می بریم، شاهد تعطیلی حدود 100 واحد چاپی در مدت اخیر بوده‌ایم، به همین دلیل برای این صنعت اعلام خطر می‌کنیم و می گوییم که در صورت توجه به این موضوع ها می‌توان نظر مقام معظم رهبری را برای محقق شدن حماسه‌ای اقتصادی محقق کرد.

لزوم کاهش هزینه‌های پستی
سید محمود حسینی، مدیرعامل تعاونی ناشران قم، دیگر سخنران این نشست بود که به ظرفیت‌ها و استعدادهای موجود در شهر قم اشاره کرد و گفت: در سال‌های اخیر با رشد قابل توجهی در حوزه تولید آثار ارزشمندی دینی در شهر قم روبه رو بودیم، اگر چه در نیمه دوم سال 91 با نوعی رکود کاری مواجه شدیم اما امیدواریم با اختصاص اعتباری از دبیرخانه حمایت از کتاب‌های ارزشمند خلاء موجود در این حوزه برای ناشران قمی ترمیم شود.

وی افزود: استان قم به عنوان بزرگترین مرکز تامین کننده آثار دینی و مذهبی، نقش موثری در معرفی جدیدترین آثار دینی داشته است و امیدواریم برای این‌که تولید کتاب‌های دینی با مشکل روبه رو نشود، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این حوزه تدبیری بیندیشد.

وی همچنین از مشکل توزیع کتاب به عنوان یکی دیگر از آفت‌های صنعت نشر نام برد و گفت: موضوع توزیع کتاب ناشران به سراسر کشور همواره یکی از دغدغه‌های جدی و اساسی ناشران در طول سال‌های مختلف بوده است که در این میان حمایت دولت می‌تواند در این زمینه راهگشا باشد.

حسینی همچنین در بخش دیگر سخنان خود به مشکلات هزینه‌های پستی اشاره کرد و یادآور شد: به دلیل افزایش‌ بی‌رویه هزینه‌های پستی در سال‌های اخیر، بسیاری از ناشران در زمینه صدور یا فروش کتاب به کشورهای همسایه دچار مشکل شده‌اند و روند صادرات در این زمینه با مشکل جدی روبه رو شده است.

وی ادامه داد: این در حالی است که بسیاری از دشمنان شیعه با استفاده از تبلیغات گسترده و هزینه‌هایی بسیار پایین، کتاب‌های سلفی خود را در قالب افکار و اندیشه‌های باطل خود منتشر و به سراسر جهان صادر می‌کنند، اگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه پیشقدم شود و با اداره پست رایزنی داشته باشد، قطعا می‌توان در این زمینه به پیشرفت‌هایی دست پیدا کرد.

به گفته حسینی‌، با پیگیری این موضوع نخست می‌توان از خسارت‌های معنوی این حوزه جلوگیری کرد، سپس خسارت‌های مادی که گریبانگیر ناشران مذهبی کشور است نیز کاهش می‌یابد.

سهمی 5/4 درصدی
احمد ابوالحسنی، نایب رییس اتحادیه لیتوگرافان تهران به عنوان دیگر سخنران این همایش نیز صنعت چاپ را دارای جایگاهی تعیین‌کننده در ابعاد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دانست و گفت: این صنعت به عنوان یک صنعت استراتژیک ثبت شده و توسعه آن با سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف امکان‌پذیر است. 

وی افزود: گردش مالی این صنعت به طور متوسط در هر سال 850 میلیارد دلار است که طبق آمار گردش آن از درآمدهای تجارت در حوزه نفت بالاتر است اما با این وجود این صنعت در کشور ما جایگاه خوب و مناسبی ندارد. 

ابوالحسنی در این زمینه به ذکر نمونه‌ای بسنده کرد و گفت: سهم کشور ترکیه که در همسایگی کشور ایران قرار دارد در حوزه چاپ 40 درصد است، در حالی که ایران با سابقه‌ای دیرین و قدیمی فقط چهار و نیم درصد بازارهای منطقه را به دست گرفته است.

وی ادامه داد: ‌نگاهی به این آمار نشان می‌دهد که صنعت چاپ کشور اکنون در وصعت نگران‌کننده‌ای قرار داد، در این میان نباید فقط به یک تشکل به عنوان دفتر امور چاپ بسنده کرد، حتی جایگاه معاونت در وزارت ارشاد نیز برای این حوزه کم است و معتقدم صنعت مظلوم چاپ و نشر کشور باید در قالب سازمان فعالیت کند.

به گفته ابوالحسنی، تشکیل کارگروهی برای بازسازی و نوسازی بدنه صنعت چاپ از اهالی و کارشناسان این حوزه ضرورتی انکارناپذیر است که باید به زودی اجرایی شود.

و سرانجام صحافی‌های دولتی
مسعود لرستانی، نماینده اتحادیه صحافان تهران، آخرین سخنران اتحادیه‌‌ها و تشکل‌های صنفی در این همایش بود. وی در سخنرانی خود به مشکل جدی صحافان بخش خصوصی در مواجهه با صحافان بخش دولتی اشاره کرد و گفت: مجتمع‌های چاپ و صحافی دولتی که در سال‌های اخیر رشد زیادی پیدا کرده‌اند، سفارشات بخش‌های خصوصی را از آن خود کرده‌اند و این موضوع موجب بروز رکود کاری در میان صحافان شده است. 

وی افزود: چنین اقدامی موجب شده است تا صحافان زیادی از این کار کناره‌گیری کنند یا دچار دلسردی در فعالیت‌های خود شوند، اگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه پیشقدم شود و با سازمان‌های دولتی تعاملی برقرار کند که سفارش‌های خود را به بخش‌های دولتی نسپارند، بخش عمده مشکلات این حوزه حل خواهد شد.

وی اجرایی شدن این موضوع را سبب شکوفایی صنعت چاپ دانست و یادآور شد: اگر به نکاتی در این زمینه توجه کنیم به مرور چرخ‌های این صنعت حرکت می‌کند و از حالت رکود فعلی خارج می‌شود.

لرستانی سنتی ماندن صحافی‌ها را یکی دیگر از آفت‌های فعالان این حوزه دانست و گفت: گرانی ماشین‌های صحافی موجب شده است که بسیاری از دست‌اندرکاران این حوزه ترجیح دهند صحافی را به شیوه‌هایی سنتی و دستی انجام دهند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر پایین بودن شمارگان کتاب نیز انگیزه آنان را برای سرمایه‌گذاری و خریداری دستگاه‌های نو و جدید از بین برده است و آن‌ها بیان می‌کنند که خریداری دستگاه‌های جدیدی که قابلیت صحافی کتاب در شمارگان بالا را دارند به صرفه نیست.

ابوالحسنی در پایان گفت: اگر هم صحافان راضی شوند که در این زمینه سرمایه‌گذاری کنند به دلیل نرخ بالای 26 تا 30 درصدی بازپرداخت وام‌های بانکی، صحافان باز هم تمایل خود را برای خریداری دستگاه‌های جدید از دست می‌دهند.

همایش بررسی تهدیدها و فرصت‌های چاپ و نشر کشور برای خلق حماسه اقتصادی و سیاسی، عصر دوشنبه دوم اردیبهشت با حضور علی اسماعیلی، سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، احمد علمشاهی، مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از اصحاب چاپ و نشر کشور در حاشیه برپایی نمایشگاه تخصصی عملکرد و دستاوردهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تالار وحدت برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها