کتاب «فرهنگ و زندگی روزمره» نوشته «دیوید انگلیس» با ترجمه علیرضا مرادی منتشر شد. این کتاب نشان میدهد که چگونه نیروهای فرهنگی بر مبنای فعالیتهای روزانه افراد شکل میگیرند و ساختارها را تحت تاثیر قرار میدهند.-
از آنجایی که جامعهشناسی مطالعه جامعه و روابط اجتماعی است، از این رو فهم معانی عمیق در زندگی روزمره، نیازمند درکی جامعهشناختی از زمینههایی اجتماعی است که در آن انواع متفاوت تجارب روزمره رخ میدهد. فهم جامعهشناسانه اغلب در جستوجوی فراتر رفتن از سطح تفاسیر و چشماندازهای افراد خاص، برای رسیدن به جنبههای عمیقتر و پنهانتر سازمان، ساختار اجتماعی است.
دیوید انگلیس، نویسنده این کتاب، استاد دانشگاه منچستر است. او در این اثر پیش از هر چیز میکوشد با ارایه تعریفی گسترده از فرهنگ، آن را در بطن زندگی روزمره مدرن و در حال جهانی شدن بررسی کند. وی با رویکردی ضد ذات انگارانه سعی دارد ژتمام مفاهیم را در دیالوگی انتقادی پی بگیرد. به همین منظور او با مراجعه به موضوعات مختلفی در بطن زندگی روزمره که اموری کاملا طبیعی به نظر میرسد، با تفسیری تاریخی از این موضوعات نشان میدهد که برخی از آنها در همین چند دهه اخیر شکل گرفتهاند و فرهنگهای مختلف شیوههای عمل متنوع و نگرشهای متفاوتی نسبت به این مقوله دارند.
این کتاب با ذکر مثالهایی از زندگی روزمره، مانند سبکهای حرکت بدن، نشان میدهد که چگونه از خلال همین کنشهای زندگی روزمره، شیوههای مصرف کالاها و حتی شیوههای ساماندهی اوقات فراغت و سبکهای تفریحی، ساختارهای کلانی مانند مناسبات طبقات اجتماعی شکل میگیرد.
مولف بر خلاف دیدگاه انتقادی مکتب فرانکفورت معتقد نیست، که چنین امری یعنی تغییرات ساختاری بر مبنای درافتادن توده مردم در دام صنعت فرهنگ اتفاق افتاده باشد، بلکه اعتقاد دارد، مردمی که در خلال زندگیهایشان به کنش میپردازند، نسبت به کنشهای خود آگاهانه عمل میکنند.
از سوی دیگر، نویسنده کتاب با توجه به فرآیندهای جهانیشدن فرهنگ، نشان میدهد که فرهنگها همیشه و در طول تاریخ با هم تعاملاتی داشتهاند و آنچه در بطن فرهنگ مدرن اصیل شناخته و عموما بر اساس مرزبندیهای مبتنی بر دولت ـ ملتهای مدرن اصیل پنداشته میشود، ریشههایی کاملا چند فرهنگی دارد که در چند قرن اخیر و به علت بالا گرفتن مراودات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی چنین آمیختگیهایی به شدت افزایش یافته است. روند جهانیشدن که مشخصههای بارز آن کمرنگ شدن مرزهای ملی، افزایش نرخ مهاجرت در سطحی جهانی و بسیار وسیع و ظهور رسانههای جهانی، همگی به همراه هم مرزهای جهانی را در نوردیده و دورگه شدن فرهنگهای بومی و محلی و منطقهای در سراسر جهان را شدت بخشیده است.
کتاب حاضر در چهار فصل با عناوین «فرهنگ و امر روزمره»، «فرهنگ، طبیعت و زندگی روزمره»، «فرهنگهای والا، عامه و پست در زندگی روزمره» و «جهانیشدن، فرهنگ و زندگی روزمره» به تعاملات فرهنگها در طول تاریخ توجه دارد.
نخستین چاپ کتاب «فرهنگ و زندگی روزمره» را انتشارات تیسا با شمارگان هزار نسخه در 251 صفحه به بهای شش هزار و 900 تومان روانه بازار کتاب کرده است.
نظر شما