به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، نهاد كتابخانههاي عمومي كشور، داراي كاركردهاي آگاهيبخشي، اطلاعرساني، آموزشي و ارشادي و زمينهساز براي ارتقاي فرهنگ مطالعه مفيد است و تلاش ميكند با فراهم كردن بسترهاي لازم براي افزايش سرانه مطالعه كشور، افزايش منابع و امانت كتابخانههاي عمومي با هدف جذب افراد به كتابخواني و گرايش آنها براي استفاده از كتابخانههاي عمومي، فرهنگ مطالعه را در جامعه ترويج كند.
شايد بتوان مهمترين و تاثيرگذارترين طرح نهاد كتابخانههاي عمومي در سال 1391 را اجراي طرح ملي ايستگاه مطالعه در سراسر كشور دانست. براساس اين طرح، 142 ايستگاه مطالعه در 31 استان كشور راهاندازي شد. در اين طرح، هر ماه دو ميليون و 200 هزارجلد كتاب در ايستگاههاي مطالعه قرار ميگيرد.
هر ايستگاه مطالعه داراي 15 عنوان كتاب است كه به صورت دايمي شارژ ميشوند و شامل سه عنوان كتاب كودك، دو عنوان براي نوجوانان و 10 عنوان ويژه بزرگسالان در بخشهايي مانند داستان، تاريخ، علوم و فنون، ادبيات و شعر و آثاري مانند دفاع مقدس ميشود.
در استان تهران 16 ايستگاه مطالعه، راهاندازي شد كه هشت سازه آن در فرودگاه مهرآباد، پنج ايستگاه در فرودگاه امام خميني(ره) و سه ايستگاه ديگر در راهآهن مستقر شدند.
شهروندان تهراني ميتوانند با مراجعه به اين ايستگاهها كتابهاي موردعلاقه خود را انتخاب كنند و براي مطالعه به منزل ببرند سپس آن را به نخستين ايستگاه يا يكي از كتابخانههاي عمومي تحويل دهند.
با توجه به اجرای موفقیتآمیز این طرح در مراکز استانها، طرح «توسعه ایستگاه مطالعه» در سراسر کشور نيز اجرا خواهد شد. قرار است در اين طرح شهرستانهای با جمعیت حداقل 50 هزار نفر داراي ايستگاه مطالعه شوند.
برپايي بيستمين جشنواره كتابخانههاي عمومي و مطالعه مفيد چهارشنبه 24 آبانماه سال 1391 در مركز همايشهای بينالمللی برج ميلاد تهران همزمان با بيستمين هفته كتاب، با جشن دو برابر شدن شاخصهاي كتابخواني، راهاندازي راديو كتاب و افتتاح كتابخانه صبا در جزيره تنب بزرگ همراه شد.
نخستين كاروان كتابخانه صبا با همكاري نهاد كتابخانههاي عمومي كشور و برنامه صبح به خير ايران با حركت از تهران در آبان ماه سال گذشته و عبور از استانهای قم، کاشان، اصفهان، یزد، کرمان و بندرعباس به تنب بزرگ رسید.
دومين كاروان كتابخانه صبا در روستاي رباط استان خراسان شمالي مستقر شد و سومين كاروان در آخرين روزهاي سال گذشته به راه افتاد كه طي آن سه كتابخانه در شهرستانهاي باغملك، آبادان و دشت آزادگان استان خوزستان راهاندازي ميشود.
افتتاح راديو كتاب در هفته كتاب سال گذشته همزمان با مراسم جشن ملي كتاب در برج ميلاد تهران همزمان با بيستمين جشنواره كتابخانههاي عمومي و مطالعه مفيد، از ديگر اقدامات اين نهاد در سال گذشته بود.
و اما اعلام سرانه مطالعه سال 91 جنجاليترين خبر نهاد كتابخانههاي عمومي كشور در سال گذشته بود. بر اساس اين آمار، آخرین سنجش سرانه مطالعه در اردیبهشت ماه سال 1391 نشان میدهد مجموعه سرانه مطالعه ايرانيان 75 دقیقه و 34 ثانیه در روز است.
تفكيك اين آمار نشان ميدهد كه 15 دقیقه و 17 ثانیه از اين سرانه مطالعه مربوط به کتاب، 32دقیقه و 56 ثانیه براي روزنامه، 5 دقیقه و 42 ثانیه نشریه و 21 دقیقه و 35 ثانیه آن هم قرآن و ادعيهخواني است.
در اين آمار، استان تهران بالاترين و استان چهارمحال و بختیاری پايينترين ميزان مطالعه را به خود اختصاص دادهاند. تهرانیها با 93 دقیقه و 54 ثانیه بالاترين و چهارمحال و بختیاری با 48 دقیقه و 59 ثانیه کتابخواني در روز، پايينترين سرانه مطالعه را به نام خود ثبت كردند.
رونمايي از نسخه جديد پورتال اطلاعرساني نهاد كتابخانههاي عمومي كشور در حاشيه نوزدهمین نمايشگاه بینالمللی مطبوعات و خبرگزاری نيز از ديگر برنامههاي نهاد كتابخانههاي عمومي در سال گذشته بود.
نهاد كتابخانههاي عمومي كشور سال گذشته در ششمين نمايشگاهرسانههاي ديجيتال، بيستوپنجمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران و نوزدهمين نمايشگاه خبرگزاريهاي و مطبوعات نيز حضور پررنگي داشت.
جمعه ۲ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۳:۱۷
نظر شما