شنبه ۱۰ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۷
«زبان قرآن و مسايل آن» منتشر شد

کتاب «زبان قرآن و مسايل آن» به قلم محمدباقر سعیدی روشن از سوي پژوهشگاه حوزه و دانشگاه روانه بازار کتاب شد. این اثر به موضوع مسايل لغوی و علوم قرآنی می‌پردازد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، زبان دین امروز یکی از موضوعات مهم در فلسفه دین است که مسايل گوناگونی را در بر می‌گیرد. برخی از این مسایل البته دیرینه و کهن است؛ مواردی مانند شیوه پیام‌رسانی الهی به مردم آیا همان زبان عرف عقلاست یا عرف ویژه؟ دین تنها دارای زبان ظاهری و یک‌بعدی است یا آن‌که در عین برخورداری از زبان ظاهری دارای زبان تأویل‌پذیر و چندبعدی است؟

این پرسش‌ها نمونه پرسش‌های سنتی است که به حسب نیاز تفسیر متون دینی از دیرباز مطرح بوده‌اند اما برخی دیگر از این مسايل کاملاً جدید یا دیدگاه‌هایی نویافته‌اند. معنا و معناداری گزاره‌ها و آموزه‌های دین، بررسیِ نقش و کارکرد زبان دین از منظر انگیزشی و واقع‌گرایی، حیرت‌آفرینی یا فیصله‌بخشی زبان دین، تأثیرپذیری یا تأثیرناپذیری زبان دین از فرهنگ و زبان عصر، نیز در این راستان قابل ارزیابی است. این سنخ مسايل که اضلاع تازه‌ای در قلمرو زبان دین و نقطه ثقل مطالعات فیلسوفان دین و متألهان است، امروز در تطبیق با قرآن کریم نیز مطرح و نیازمند تحلیل جدی است. تعیین موضع در مسايل یاد شده مبنانی تفسیر و هرمنوتیک خاص قرآن را رقم می‌زند و تأثیر راهبردی در تفسیر قرآن دارد.

در اين كتاب تلاش شده است در سیری منطقی نخست مفاهیم مربوط به پژوهش چون اصطلاحات زبان، زبان دین و زبان قرآن توضیح یابد، سپس مسايل مطرح در زبان دین و نگرش‌های سنتی و دیدگاه‌های جدید غرب بیان شود تا زمینه مناسبی برای ورود به مسايل زبان قرآن و ضرورت طرح آن‌ها فراهم آید.

یک فصل از این بخش به دیدگاه‌های سنتی اختصاص یافته است. بی‌معنایی زبان دین، کارکردگرایی زبان دینی، نمادگرایی در زبان دینی و واقع‌گرایی انتقادی، فصول چهارگانه‌ای است که به گزارش و نقد دیدگاه‌های جدید غرب در قلمرو زبان دین اختصاص یافته است.

شیوه‌شناسی زبان قرآن فصل دیگری است که نویسنده در طی آن دیدگاه‌های گوناگون را ارزیابی کرده است و نظریه ویژگی محور را ارایه می‌كند.
 
کارکردشناسی زبان قرآن فصل دیگری است که زبان قرآن را از منظر دو نوع کارکرد نظری و عملی بررسی می‌کند. در فصل یازدهم که ادامه و تکمیل‌ فصل قبل است، درباره مبانی و دلایل معرفت بخشی (حاکی بودن از واقعیت) گزاره‌ها و آموزه‌های قران بحث می‌شود. فصل دوازدهم «حیرت‌آفرینی یا فیصله‌بخشی زبان قرآن» یکی دیگر از مسایل مطرح در زبان دین را در تطبیق با قرآن کریم بررسی كرده، جهت‌گیری ایضاحی زبان قرآن برای هدایت انسان در بینش و کنش توحیدی را تبیین و دیدگاه معما انگاری و خاتمه‌ناپذیری منازعات متن دین را نقد می‌کند. 

آخرین فصل این اثر به ارزیابی یکی از مسايل بسیار مهم و مطرح در دوران جدید یعنی عصری بودن و فرهنگ زمانه اختصاص یافته است. در این فصل نیز نویسنده با تحلیلی معرفت‌شناختی و هستی‌شناختی، قرآن را در عین ناظر دانستن به واقعیت‌های زندگی انسان، برخوردار از هویتی جاویدان می‌شمارد. 

چاپ دوم کتاب «زبان قرآن و مسايل آن» در 389 صفحه با شمارگان هزار نسخه و بهای 59 هزار ریال منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها