پنجشنبه ۱ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۶
بررسی جریان‌های خبری در کتاب «ضد جریان در اخبار جهانی»

کتاب «ضد جریان در اخبار جهانی» تالیف «الیور بوید بارت» و «دایا کیشان توسو» با ترجمه حسن بشیر و محمد معماریان، تصویری از وضعیت تلاش‌های کشورهای جنوب برای بهبود جریان خبری و اطلاعاتی به دست می‌دهد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در مقدمه کتاب «ضد جریان در اخبار جهانی» که در هشت فصل تنظیم شده، آمده است: «در حقیقت (ضد جریان) یک جریان مستقلی است که تلاش می‌کند همه جنبه‌های پاسخگویی، رقابت و مقابله را به شکلی غیر آشکار، غیر مستقیم و غیر مشخص انجام دهد، اما به هیچ وجه در دام عکس‌العمل مستقیم در برابر جریان‌های مسلط بین‌المللی قرار نگیرد.» 

فصل نخست این کتاب به معرفی آژانس‌های خبری بزرگ و کوچک دنیا و اهداف و چگونگی عملکرد آن‌ها و تاریخچه‌ای از رویدادهایی که پیرامون جریان‌های مبادله اخبار رخ داده‌اند، می‌پردازد. همچنین در این فصل، مکانیسم‌های مبادله اخبار در سطح بین‌المللی و منطقه‌ای به‌طور اجمال بیان می‌شود. 

فصل دوم کتاب با عنوان بافت مبادله اخبار، برخی پیش زمینه‌های تاریخی مرتبط با تلاش‌های کشورهای کمتر توسعه یافته را که می‌خواستند مکانیسم‌های مبادله اخبار را راه‌اندازی کنند تا وابستگی خبری خود به سازمان‌های رسانه‌ای غربی برای تامین اخبار بین‌المللی و همچنین انتشار اخبار درباره این کشورها در سایر نقاط دنیا را کاهش دهند، بررسی می‌کند. 

از مباحث مهم مطرح شده در فصل دوم کتاب می‌توان به سهم یونسکو در مبادله جهانی اخبار، نظام خبری جهانی، کناره‌گیری ایالات متحده از یونسکو، استعمار‌زدایی و عدم تعهد، نظم نوین اطلاعاتی و ارتباطی جهانی، برنامه بین‌المللی توسعه ارتباطات و توسعه مدل‌های مبادله اخبار در جهان سوم اشاره کرد. 

فصل سوم کتاب «ضد جریان در اخبار جهانی» درباره اهداف مکانیسم‌های مختلف مبادله اخبار بحث می‌کند. مبادله، هویت منطقه‌ای، محتوا، همکاری غیر خبری، مکانیسم‌های بین‌المللی مبادله اخبار، مجموعه آژانس‌های خبری غیر‌متعهد، مکانیسم‌های منطقه‌ای مبادله اخبار، سیاست تولید محتوا و شبکه سیستم‌های اطلاع‌رسانی ملی از مواردی است که در این فصل شرح داده شده است. 

فصل چهارم کتاب، مالکیت و مدیریت رسمی مکانیسم‌های مبادله اخبار را که شامل مجمع، کمیته اجرایی و دبیرخانه است مد نظر قرار می‌دهد. فصل پنجم نیز درباره محتوا و خدماتی بحث می‌کند که توسط مکانیسم‌های مبادله اخبار توزیع می‌شوند. 

فصل ششم کتاب «ضد جریان در اخبار جهانی» با عنوان ارباب رجوع و مشتریان، به گستره مشتریانی می‌پردازد که از محتوای منتشر شده توسط مکانیسم‌های منطقه‌ای یا بین‌المللی مبادله اخبار استفاده می‌کنند. 

در فصل هفتم کتاب منابع، اعم از منابع مالی، افراد و فن‌آوری، توسط نویسنده مورد بررسی قرار می‌گیرد. این فصل درباره منابعی بحث می‌کند که پایداری مکانیسم‌های مختلف مبادله اخبار را تامین می‌کنند. 

در فصل هشتم، نویسنده به جمع‌بندی مباحث پرداخته و می‌نویسد: «روشن است که مکانیسم‌های مبادله اخبار، جریان اطلاع‌رسانی کشورهای کمتر توسعه یافته ( جهان سوم) را در دو سطح درون منطقه‌ای و میان منطقه‌ای ارتقا داده‌اند. روشن است که برخی یا اکثر عواملی که در ضعف مکانیسم‌ها نقش دارند، انعکاس از عدم توازن عمیق ساختاری میان کشورهای صنعتی پیشرفته و کشورهای کمتر توسعه یافته هستند.»

چاپ نخست کتاب «ضد جریان در اخبار جهانی» در 312 صفحه با شمارگان یک‌هزار و 500 نسخه و بهای 6 هزار و 500 تومان، در سال 1391 از سوی انتشارات دانشگاه امام صادق چاپ و روانه بازار نشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها