یکشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۵:۰۲
بررسی حق حریم شخصی در کتاب «تجسس»

كتاب «تجسس» به قلم حجت‌الاسلام محمدحسن حائري،‌ نصرالله شاملي و احسان علي‌اكبري بابوكاني از سوي انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) منتشر شد. اين اثر به موضوع حق حريم شخصي،‌ جاسوسي و جنبه‌هاي حقوقي آن مي‌پردازد.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)،‌ پژوهش در موضوعات جدید و مستحدثه در علوم انسانی از  بایستنی‌های مهم محققان علوم انسانی و پویایی فقه نیز در گرو پرداختن به این دسته از موضوعات است. در بین این موضوعات گروهی، مفاهیم بنیادین علوم انسانی را تشکیل می‌دهد که فروعات بسیاری از این دسته موضوعات استخراج می‌شود و بر این موضوعات آثار عدیده‌ای از لحاظ عملی و علمی مترتب است. در این میان یکی از مفاهیم بنیادین در حوزه فقه سیاسی، تجسس در حریم افراد است.

در کتاب حاضر، نويسندگان ضمن تحلیل مفهوم تجسس در عرف، لغت و شرع و تبیین مفهوم و معیار حریم در نظام فقهی شیعه ابتدا به ادله‌‌ای که در اسلام مُحَرَم تجسس به عنوان عملی مجرمانه هستند، پرداخته و سپس در فصلی جداگانه به مواردی که تجسس از آن‌ها مجاز و مباح به نظر می‌رسد، می‌پردازد. به طور کلی می‌توان گفت تجسس در اسلام با توجه به عموم آیات و روایات و حکم عقل و سیره، به طور مطلق حرام و ممنوع شمرده می‌شود اما ادله‌ای نیز وجود دارد که نشان می‌دهد در برخی موارد تجسس جایز است. 

البته نه این‌که با نام جواز به هتک کلی حریم افراد بپردازیم. از سوی دیگر آنچه بسیار مهم و ضروری به نظر می‌رسد این است که حتی در موارد مباح نیز ضابطه این است که به هیچ وجه نتیجه‌ آن اشاعه‌ فحشا و منکر نباشد که در این صورت باز در شمول نهی و تجسس ممنوع خواهد بود.

«كليات»،‌ «تعاريف و مفاهيم بنيادين»،‌ «مفهوم‌شناسي حريم خصوصي افراد در علم حقوق»، «حريم خصوصي افراد در ترازوي فقه شيعه»، «پژوهش در ادله‌ انواع تجسس نامشروع»، «احكام وضعي انواع تجسس نامشروع» و «تجسس مشروع» عنوان هفت فصل كتاب «تجسس» هستند.

«كفايه‌الاصول»، «الرسائل التسع»، «تفسير العظيم»، «البدايه و النهايه»، «لسان العرب»، «السيره النبويه» و «تفسير احكام القرآن» برخي منابع استفاده شده در كتاب «تجسس» هستند.

چاپ نخست كتاب «تجسس» در 284 صفحه ‌با شمارگان هزار نسخه و بهاي 80 هزار ريال روانه بازار كتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها