به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، صد و هشتاد و پنجمین شماره ماهنانه تخصصي دين، با رويكرد مطالعات قرآني انتشار یافته است.
«چهره امروز قرآنپژوهي» عنوان سرآغاز این شماره است. پس از آن گفتوگو با جان هيك، با ترجمه مرضيه سليماني را میخوانیم و مطالب نشریه با تحليلي از كتاب متن قرآني و آفاق نگارش، بررسي كتاب جامعيت قرآن كريم، بررسي كتاب «تغيير معنايي در قرآن» ادامه مييابد و با ارزيابي كتاب «جريانشناسي قرآنبسندگي» پرونده مطالعه قرآني بسته ميشود.
بخش «بررسي كتاب» اين شماره شامل مطالبی چون استواري ساختار تشريعي اسلام بر احترام به عقل و انسانيت انسان، درباره كتاب حديث حاضر و غايب، سايههاي وهم، درباره كتاب دينپژوهي و گزارش كتاب مرگانديشي؛ اثر گيل گمش تا كامو است.
بخش جستارها، عناوين ميراث نبوي و امامت نیز شامل بررسي بخشي از جلد دوم كتاب مجموعه اسلام ايراني و ايمان است و همچنين مطلب عقل و اخلاق اعتقاد، نوشته ليندا زاگزبسكي و ترجمه شهابالدين عباسي را در برميگيرد.
يادمان صد و هشتاد و پنجمین شماره کتاب ماه دین، حديث پيوند عالم و عامه و مطلبي با عنوان مراقب دلبستگيهايت باش، از آموزههاي آقا مجتبي تهراني(ره) است. قرآن و عوامل خرسندي انسان و گزارش نشست نقد و بررسي كتاب «تجربه ديني و چرخش هرمنوتيكي» از مطالب ديگر اين شمارهاند.
مطلب آغازین نشریه به گفتوگو با جان هيك، فيلسوف دين و نظريهپرداز تكثرگرايي ديني تعلق دارد. وي در سال 1940 به كليساي پروتستان انگليس پيوست، ادعاي اصلي هيك آن است كه همه اديان از ارزش معرفتي يكساني برخوردارند و همه آنها در راهنمايي پيروانشان به سمت رستگاري نهايي، موفق عمل ميكنند.
منتقدان اين نظريه ميگويند كه هيك براي تبيين و توصيه ادعاي خود در برابر ناواقعگروان از واقعگروي گزارههاي ديني حمايت و سپس در مقابل شمول گروان و انحصار گروان از تفسير پوراليستي مساله تنوع اديان دفاع میكند.
تاملي بر كتاب «بررسي معناشناختي و تاريخي مفهوم محكم و متشابه» علي عليمحمدي از سه فصل تشكيل شده كه مولف در فصل نخست «پيشينه موضوع» را در علوم مختلف اسلامي توضيح ميدهد و سه موضوع عمده درباره وجود آيات محكم و متشابه در قرآن را معرفي كرده است.
مولف با ذكر آراي برخي مفسران و قرآنپژوهان معاصر نظير علامه طباطبايي، آيتالله حكيم و آيتآلله طالقاني براي گفتههاي خود با استناد صحبت ميكند. مولف در بيان اصل اساسي تشابه به منبعي اشاره نكرده است و به نظر ميرسد مفهوم اصلي كلمه، حامل چنين معنايي باشد.
بررسي كتاب « المهارة الاصولية واثرها في انضاج الفقة و تجديده» از سعدالدين مسعد هلالي با عنوان فارسي استواري ساختار تشريعي اسلام بر احترام به عقل و انسانيت انسان با ترجمه علي عليمحمدي كه شامل مقدمه، پيشگفتار، دوباب و خاتمه است.
بر اساس این نوشتار، مولف در اين كتاب درباره بيان حقيقت مهارت اصولي و تحقق دليل شرعي و حكم شرعي سخن ميگويد و به بيان اثرگذاري مهارت اصولي در پختگي فقه و نوسازي و نوگرايي آن ميپردازد.
انگيزه دكتر مسعود هلالي از نگارش اين كتاب نیز حمايت از شريعت اسلامي عنوان شده است که برخي آن را به عقبماندن تحولات و دگرگونيهاي جهان متهم ميكنند. سعدالدين مسعود احمد حسن هلالي در سال 1966 به درجه استادي رسيده و هم اكنون استاد و رييس گروه فقه مقارن دانشكده شريعت و قانون دانشگاه الازهر مصر است.
كتاب «حديث حاضر و غايب» در بر گیرنده مقالاتي در باب الاهيات غيبت اثر آرش نراقي با موضوع تجربه ديني در جهان مدرن است كه علي الظاهر دچار غيبت امر الوهي شده، مولف در پيش درآمد كتاب هم به طرح مسأله و هم اشارهاي اجمالي به مباحث هر مقاله دارد. وي معتقد است: غيبت امر الوهي از قلمرو تجربه شخصي انسان دينورز در دنياي مدرن، به انواع بحرانهاي ايماني دامن زده است.
«الاهيات غيبت» در واقع پاسخي است در چاچوب الاهيات توحيدي به پديده فقدان تجربه خداوند كه پديده فقدان تجربه امر الوهي در دوره مدرن را به رسميت ميشناسد اما آن را نشانه وجود نداشتن خداوند يا انكار خداي متشخص اديان توحيدي نميشمارد بلكه آن پديده را تحت عنوان مقوله غيبت يا كسوف امر الواهي تعبير ميكند.
كتاب «دينپژوهي» اثر نینیان اسمارت با ترجمه سيدرضا منتظري و احمد شاكرنژاد از تولیدات انتشارات اديان قم است که مهدی اخوان آن را معرفی و بررسی کرده است. اين كتاب در اصل ترجمه مدخلي از دانشنامه بريتانيكا نوشته نينيان اسمارت، دين پژوه معاصر است.
اين كتاب در پنج قسمت شامل مقدمه، ماهيت و اهميت، تاريخ، دينپژوهي، هدفها و روشهاي بنيادي و در نهايت مسایل و جهتگيريها، تدوين شده است. ذهنيبودن در دينپژوهي اين سوال را مطرح ميكند كه آيا ميتوان عقيدهاي را بدون اعتقاد به آن درك كرد؟ در اين كتاب ميخوانيم: قلمرو دينپژوهي در عصر حاضر در دو بخش كلي مطالعاتي قرار دارد كه شامل گردآوري اطلاعات و تغيير نظاممند اين اطلاعات با هدف استنباط از آنهاست. بخش نخست به روانشناسي و تاريخ حيات ديني ميپردازد و بخش دوم به درك ساختار ماهيت تجربه ديني اشاره دارد.
اين شماره از كتاب ماه دین با يادمان حديث پيوند عالم و عامه همراه است كه به زندگي آقا مجتبي تهراني(ره) فقيهزادهاي از اهل معرفت اشاره ميكند. مجتبي كلهر تهراني استاد مشهور اخلاق و مرجع تقليد ايراني و مدرس حوزههاي علميه تهران بود. چهل سال تعليم اخلاق، يادگارهايي از وي، روح را چگونه مداوا كنيم؟ جايگاه شيعه دروغگو كجاست؟ راههاي تطهير قلب، لزوم تناسب بين دعا و حاجت، از سرفصلهاي اين يادمان است.
گزارش نشست نقد و بررسي كتاب «تجربه ديني و چرخش هرمنوتيكي» تاليف دكتر بابك عباسي عنوان مطلب پایانی تازهترین شماره کتاب ماه دین است. وي با تاكيد بر آراء ويليام آلستون، اين آراء را نقد و بررسي كرده است.
شماره اسفندماه کتاب ماه دین به بهای هزار و 500 تومان در کتابفروشیها و روزنامهفروشیها در دسترس علاقهمندان است. این نشریه از سوی خانه کتاب ایران و با سردبیري سیدهدایت جلیلی منتشر میشود.
یکشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۱:۵۸
نظر شما