سه‌شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۱ - ۱۲:۳۶
جواد محقق از همکاری نكردن ناشران کودک و نوجوان گله کرد

محقق در مراسم تجلیل از برگزیدگان پانزدهمین جشنواره «دو سالانه کتاب کودک و نوجوان» ضمن گلایه از برخی ناشران این حوزه به دلیل همکاری نكردن با این جشنواره گفت: ناشرانی بی‌توجه به حقوق پدیدآورندگان آثار، پس از انواع اطلاع‌رسانی، همچنان از انجام این مهم سر باز زدند و ابتدایی‌ترین روابط فرهنگی را هم رعایت نکردند، ولی با این همه جشنواره کارش را با بررسی تعداد قابل توجهی اثر به دبیرخانه آغاز کرد.-

به گزارش خبرگزاري کتاب ايران (ايبنا)، در اين مراسم که روز گذشته، دوشنبه، 25 دی در سالن غدیر مرکز آفرینش‌های فرهنگی و هنری کانون تهران با یاد شهید نوجوان بهنام محمدی برگزار شد و با تجلیل از حمیدرضا شاه‌آبادی و مجید عمیق به عنوان دو چهره فعال عرصه تألیف و ترجمه همراه بود.

در این برنامه جواد محقق، دبیر پانزدهمین جشنواره کتاب کودک و نوجوان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: «خدا را سپاس که توانستیم پانزدهمین جشنواره کتاب سال کانون پروش فکری کودکان و نوجوانان را هم برگزار کنیم و جمعی از برجستگان عرصه‌های گوناگون تولید کتاب را به مدد داوران دلسوز و کارشناسان این وادی بشناسیم و به دوستداران فرزندان این سرزمین اهورایی معرفی کنیم. 

محقق در ادامه و درباره این دوره از جشنواره گفت: اگر چه بسیاری از ناشران کتاب‌های کودک و نوجوان، پس از دریافت فراخوان به دعوت دبیرخانه پاسخ مثبت دادند و آثار چاپ شده خود را برای ما فرستادند، معدودی هم بودند که ارسال آثار را منوط به پرداخت بهای کتاب‌ها کردند یا آن را وظیفه شاعران و نویسندگان و مترجمان دانستند. بعضی‌ها هم آثار منتشر شده نشرشان را به نوعی داوری کردند و فقط کتاب‌هایی را که به نظر خودشان احتمال برگزیده شدن داشت، برای جشنواره فرستادند!
 
این نویسنده کودک، نوجوان ضمن گلایه از برخی ناشران حوزه کتاب کودک و نوجوان گفت: بگذریم از آن ناشرانی که بی‌توجه به حقوق پدیدآورندگان آثار، پس از انواع اطلاع‌رسانی، همچنان از انجام این مهم سر باز زدند و ابتدایی‌ترین روابط فرهنگی را هم رعایت نکردند. با این همه، جشنواره کارش را با بررسی 1365 اثر رسیده به دبیرخانه آغاز کرد که از این تعداد 499 کتاب به گروه نوجوانان و بقیه که حدود 866 کتاب بود، به کودکان و خردسالان اختصاص داشت. از نظر موضوعی هم، بیشترین تعداد کتاب‌ها به ترتیب متعلق به حوزه علمی، آموزشی و ادبیات داستانی بود و کمترین آن‌ها به نمایشنامه و فیلمنامه اختصاص داشت.
 
وی همچنین ‌گفت: برخلاف بسیاری از جشنواره‌های دیگر و دوره پیشین همین جشنواره، موضوعاتی مانند انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و نیز آثار حوزه طنز به صورت جداگانه داوری نشد.

سیدصادق رضایی، مدیر عامل کانون نیز دیگر سخنران این مراسم بود. او گفت: با توجه به آمار خوب کتاب‌هایی که دبیرخانه این دوره از جشنواره برای بررسی اعلام کرد، این امکان وجود دارد که از طریق تعامل بیشتر میان کانون و ناشران و مولفان، بتوانیم جشنواره کتاب کودک و نوجوان را سالانه برگزار کنیم. من امیدوارم دبیرخانه جشنواره با برنامه‌ریزی‌های لازم بتواند زمینه‌ای فراهم آورد تا در روز ملی ادبیات کودک و نوجوان در تابستان سال 1392 شاهد برپایی دوره بعدی این جشنواره در کشور باشیم.
 
رضایی در بخش دیگری از صحبت‌هایش از حضور میلیونی مخاطبان کتاب و کتاب‌خوانی حوزه کودک و نوجوان در کشور یاد کرد و افزود: باید همگان دست به دست هم بدهیم و به گونه‌ای برای گسترش فرهنگ کتاب و کتابخوانی برنامه‌ریزی داشته باشیم که بتوان در کنار این جشنواره فعالیت‌های دیگری همچون برپایی نمایشگاه و فروشگاه کتاب را هم مد نظر قرار داد و از فعالان ادبیات کودک و نوجوان نیز قدرداني کرد. 

این مدیر در بخش دیگری از سخنان خود به جایگاه امروز طرح رمان نوجوان در کانون و وضعیت آن در میان مخاطبان پرداخت و تاکید کرد: امروز تعداد نویسندگان این رمان‌ها از 105 گذشته و ما بیش از 50 عنوان کتاب را پیش روی مخاطبان خود قرار داده‌ایم و تلاش ما باید بر این باشد تا نیازهای مخاطبان را بفهميم و براساس فضا و زبان امروز آنان در این مسیر رو به جلو گام برداریم. 

وی به سایر برنامه‌های کانون در حوزه نشر به‌ویژه موضوع انتشار نمایشنامه و مجموعه‌های شعر نوجوان اشاره کرد و با یادآوری برگزاری جلسه‌های پروژه شعر نوجوان امروز، در بهمن امسال، از ارتباط صمیمانه کانون با جامعه هنرمندان و نویسندگان یاد کرد و گفت: مخاطبان کودک و نوجوان به خوبی با آثار و رمان‌های ارایه شده توسط نویسندگان در ابعاد علمی، تخیلی، فانتزی و غیره ارتباط برقرار کرده‌اند که شما خود در این‌باره از زبان آنان فراوان شنیده‌اید. 

مدیرعامل کانون بخش دیگری از صحبت‌های خود را به موضوع قانون کپی رایت اختصاص داد و افزود: انتظار نخست ما از مجلس شورای اسلامی این است که قانون کپی رایت را تصویب کنند؛ چرا که امروز در کشور ما ترجمه بر تالیف غلبه دارد، ‌درحالی که این مساله اصلی‌ترین مطالبه جامعه هنری کشور و کانون است و ما در این زمینه احساس خطر می‌کنیم، چرا که شعرا و نویسندگان ما در این ارتباط متضرر می‌شوند. 

صادقی همچنین درباره راه‌های ترویج و توسعه کتاب و کتاب‌خوانی به توجه همگانی اشاره کرد و یادآور شد: کودکان و نوجوانان از دیگر اقشار جامعه کتابخوان‌تر هستند و ما در کانون با بچه‌هایی روبه‌رو هستیم که بیش از هزار عنوان کتاب را مطالعه کرده‌اند. 

وی لذت کتاب و کتاب‌خوانی در نزد کودکان و نوجوانان را امری مهم دانست و افزود: ما با بچه‌هایی روبه‌رو هستیم که گاهی یک کتاب را برای 10 مرتبه و یا بیشتر می‌خوانند و هر بار نیز از این مطالعه لذت می برند و این توجه آنان به کتاب است که رسالت مطبوعات، صداوسیما و دیگر رسان‌ ها در کشور را دو چندان می‌کند تا در برنامه‌های خود به کتاب و کتابخوانی بیش از پیش توجه نشان بدهند.

همچنین در این مراسم از مقام شهید نوجوان بهنام محمدی تجلیل و لوح ویژه‌ای از سوی سیدصادق رضایی، مدیرعامل کانون نیز به نصرت مظفری مادر این شهید گران‌قدر اهدا شد.

بخش پایانی این برنامه به معرفی برگزیدگان اختصاص داشت که به شرح زیر اعلام شد: 

در بخش «داستان تألیف» کتاب «دیگر در خانه‌ پسرک هفت صندلی بود» اثر احمدرضا احمدی، از نشر چشمه و کتاب «دیو سیاه دم به سر» اثر طاهره ایبد از انتشارات امیرکبیر برگزیده شد.

هیات داوران همچنین در بخش رمان لوح زرین، دیپلم افتخار و کارت هدیه 30 میلیون ریالی را به کتاب «روبی» نوشته حدیث لزرغلامی، از نشر افق تقدیم کرد.

همچنین کتاب داستان «نقطه سر راهی» اثر فریاد شیری از انتشارات پیدایش شایسته دریافت لوح تقدیر و کارت هدیه 20 میلیون ریالی شد. در این بخش همچنین هیات داوران ضمن تقدیر از مؤلف کتاب «آدم اینجوری» اثر محمدرفیع ضیایی از انتشارات «کتاب چرخ و فلک»، لوح زرین، دیپلم افتخار و کارت هدیه 30 میلیون ریالی را به مجموعه داستان «به آینه نگاه نمی‌کنم» اثر مژگان کلهر از انتشارات پیدایش اهدا کرد.

داوران بخش «داستان ترجمه» این جشنواره شهرام اقبال‌زاده، مجید عمیق و محمد قصّاع بودند که لوح تقدیر و کارت هدیه 20 میلیون ریالی را به کتاب «جادوگر بیکار» ترجمه‌ مهناز صدری از انتشارات کانون اهدا کرد.

در رده نوجوان این بخش نیز کتاب «اختراع هوگوکابره» ترجمه‌ رضی هیرمندی از نشر افق برگزیده شد.

لوح زرین، دیپلم افتخار و کارت هدیه 30 میلیون ریالی هم به صورت مشترک به کتاب‌های «تابستان زاغچه» ترجمه‌ شهلا انتظاریان، از نشر قطره و «دردسرساز» ترجمه‌ پروین علی‌پور، از نشر چشمه تعلق گرفت.

در بخش کتاب‌های «علمی و آموزشی» علاوه بر اختصاص یافتن دو «مداد پرنده»، هیات داوران در رده‌ کودک و خردسال تألیف، لوح تقدیر و کارت هدیه 20 میلیون ریالی را به کتاب «دایره‌المعارف شغل‌ها» اثر احسان کاتبی از انتشارات محراب قلم اهدا کرد. در بخش ترجمه نیز هیات داوری مجموعه 4 جلدی «بازی با علم» با ترجمه‌ شهلا انتظاریان از انتشارات کانون را شایسته دریافت لوح تقدیر و کارت هدیه 20 میلیون ریالی معرفی کرد.

همچنین برگزیده رده‌ نوجوان بخش تألیف علمی و آموزشی به کتاب «کاغذهای دست‌ساز» اثر علی پزشک، از انتشارات کانون بود. در این بخش کتاب «دنیای عروسک‌ها» اثر عبدالله علیمراد از انتشارات کانون نیز لوح زرین، دیپلم افتخار و کارت هدیه 30 میلیون ریالی را دریافت کرد.

در ترجمه همین بخش نیز به کتاب «1001 اختراع، میراث مسلمانان در جهان ما» از انتشارات طلایی، جایزه تعلق گرفت.

در بخش آثار «دینی» کتاب «قصه‌های عاشورایی» اثر فریبا کلهر، از انتشارات قدیانی برگزیده شد. همچنین لوح زرین، دیپلم افتخار و کارت هدیه 30 میلیون ریالی به کتاب «ماهک و پرنده‌ها» اثر حسین زاهدی نامقی، از انتشارات کانون تعلق گرفت.

ولی در رده‌ «داستان مذهبی نوجوان» هیات داوران هیچ کتابی را شایسته‌ دریافت جایزه معرفی نکرد. در گروه «ادبیات مذهبی نوجوان» نیز هیات داوران ضمن تقدیر از مؤلف کتاب «دزد آتش» لوح زرین، دیپلم افتخار و کارت هدیه 30 میلیون ریالی را به کتاب «میان ما و خدا» اثر سعید روح‌افزا، از انتشارات کانون اهدا کرد.

بر همین اساس در بخش «زندگی‌نامه» این جشنواره لوح تقدیر و کارت هدیه 20 میلیون ریالی به کتاب «در راه که می‌آمدی، سحر را ندیدی» اثر‌ زهرا زواریان تعلق گرفت.

در این بخش همچنین لوح زرین، دیپلم افتخار و کارت هدیه 30 میلیون ریالی به کتاب‌ «چلچراغی در تاریکی» اثر‌ هادی سیف از انتشارات کانون تعلق گرفت. در بخش «بازنویسی» نیز هیات داوران این جشنواره کتاب هیچ اثری را شایسته‌ دریافت جایزه ندانست و تنها از کتاب «آرش» اثر مرجان فولادوند تقدیر کرد. 

در بخش «طراحی گرافیک کودک و خردسال»، نیز حبیب ایلون، برای تصویرگری کتاب در رده سنی کودک و خردسال از انتشارات سوره مهر برگزیده شد.

در بخش «طراحی جلد» نیز داوران ضمن تقدیر از کیانوش غریب‌پور برای کتاب «هیچ هیچ هیچانه»، رضا زوّاری برای کتاب «خیال صورتی» و راشین خیریه برای کتاب «موج‌های دریا یک بطری را به طرف ساحل آوردند»، لوح زرین، دیپلم افتخار و کارت هدیه 30 میلیون ریالی را به مجموعه «قصه‌های تصویری از بوستان»، اثر بهزاد غریب‌پور از انتشارات قدیانی اختصاص داد.

در حوزه«تصویرگری کودک»، هیات داوران ضمن تقدیر از مهکامه شعبانی برای کتاب «دیو سیاه دم به سر»، سحر بردایی برای کتاب «فیل کوچولو چه کار می‌کنی؟»، راشین خیریه برای کتاب «موج‌های دریا یک بطری را به طرف ساحل آوردند»، عاطفه ملکی‌جو برای «مجموعه قصه‌های مسجد» و میترا عبداللهی برای کتاب «با تو سخن گفتن» لوح زرین، دیپلم افتخار و کارت هدیه 30 میلیون ریالی را به مجموعه‌ «قصه‌های شیرین از زندگی پیامبر جلد 5 تا 8» و «رنگ چشم‌های صبا» از انتشارات بوستان کتاب قم، «دختری به نام هلهله» از انتشارات قدیانی و «میومیو... تشکر!» از انتشارات کانون به‌دلیل استفاده مناسب از فرم و رنگ، برخورد خلاقانه در تصویر و صداقت بیان در جهت محتوا به حسن موسوی تقدیم ‌کرد.

در بخش «کتاب‌سازی نوجوان»، نیز این هیات لوح تقدیر و کارت هدیه پنج میلیون ریالی را به انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، سروش و طلایی اختصاص داد.

همچنین در بخش «طراحی گرافیک نوجوان» اعضای داوری ضمن تقدیر از محمود حسینی برای کتاب «رفاقت با سازهای ایرانی» و کیانوش غریب‌پور برای کتاب «آرش»، لوح زرین، دیپلم افتخار و کارت هدیه 30 میلیون ریالی را به «مجموعه‌ آشنایی با متون کهن» اثر کامران مهرزاده اعطا کرد.

در بخش «طراحی جلد» هم هیات داوران ضمن تقدیر از پژمان رحیمی‌زاده برای مجموعه «رمان نوجوان امروز» و محمود حسینی برای کتاب «رفاقت با سازهای ایرانی» لوح زرین، دیپلم افتخار و کارت هدیه 30 میلیون ریالی را برای «مجموعه رمان نوجوان» از انتشارات افق و «100 دانشمند ایران و اسلام»، از نشر طلایی به‌دلیل طراحی یک‌پارچه مناسب یونیفرم و تناسب طراحی جلد با محتوای کتاب، به کیانوش غریب‌پور اختصاص دادند.

هیات داوران این جشنواره کتاب در بخش «تصویرگری» نیز ضمن تقدیر از حسن موسوی، پژمان رحیمی‌زاده و الهه طاهریان، لوح زرین، دیپلم افتخار و کارت هدیه 30 میلیون ریالی را به کتاب «شاهزاده بابل» اثر پیمان رحیمی‌زاده، از مؤسسه فرهنگی منادی تربیت اختصاص داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها