سه‌شنبه ۱۲ دی ۱۳۹۱ - ۱۲:۴۰
ماهنامه تخصصی «علوم اجتماعی» ویژه دی‌ماه به چاپ رسيد

پنجاه و هشتمین کتاب ماه علوم اجتماعی ویژه دی‌ماه با رویکرد ضرورت بازنگری در سیاست‌های جمعیتی کشور منتشر شد. «ناوبری زمان و مکان در مطالعات جمعیت» از موضوعات اصلی این نشریه تخصصی به شمار می‌آید.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب ماه علوم اجتماعی ماهنامه‌ای تخصصی است که در راستای اطلاع‌رسانی، نقد و بررسی کتاب‌های حوزه علوم اجتماعی با صاحب امتیازی موسسه خانه کتاب منتشر می‌شود. دکتر محمدرضا رسولی سردبیری این ماهنامه را بر عهده دارد.

پنجاه و هشتمین کتاب ماه علوم اجتماعی با مقاله‌ای با نام «نیم‌نگاهی به مسایل جمعیتی ایران» آغاز می‌شود. دکتر غلامرضا لطیفی در این مقاله با بررسی رشد جمعیتی ایران معیارهایی برای سنجش آماری ارایه می‌دهد. وی با بررسی موضوعاتی مانند «رشد سریع و گسترده بهداشت فردی و عمومی»، «کاهش سن ازدواج و افزایش میزان طلاق» ‌و «افزایش نسبی رفاه توده مردم» یادآور می‌شود که با این وضعیت سیاستگذاری‌های جمعیتی در حال تغییر و دگرگونی‌اند. از این رو باید کنترل جمعیت با پیش‌بینی عواقب اشتغالی آن مورد توجه قرار گیرد. 

«پرونده ماه» بخش بعدی ماهنامه را تشکیل می‌دهد. این بخش از هفت مقاله تشکیل شده است. علاوه بر مروری بر کتاب‌های جمعیت‌شناسی، مباحثی نظیر «شهر و روستا در ایران» نوشته امیر مسعود امیرمظاهری، «سالمند شدن جمعیت و ضرورت سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی» اثر دکتر بیژن زارع و مرضیه زارع، «نقد و بررسی وضعیت تحقیقات انجام گرفته در حوزه ساختار و کارکرد جمعیت ایران» نوشته دکتر علی روشنایی و «میزگرد ضرورت بازنگری در سیاست‌های جمعیتی کشور» در این بخش به چشم می‌خورند.

در قسمت «مروری بر کتاب‌های جمعیت‌شناسی این بخش» آثاری مانند «روش‌های مقدماتی تحلیل جمعیت» اثر شهلا کاظمی‌پور، «راهنمای جمعیت»، «جمعیت‌شناسی در برنامه‌ریزی آموزشی» نوشته دکتر شراره حبیبی، «تحولات جمعیتی شهر تهران در یکصد سال اخیر» اثر دکتر بیژن زارع، «روش‌های جمعیت‌شناختی» به قلم دکتر حاتم حسینی، «جمعیت‌شناسی مسلمانان» از سوی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و «مطالعات توسعه» اثر «جفری هینز» با ترجمه رضا شیرزادی و جواد قبادی معرفی و نقد شده‌اند.

«پژواک» عنوان سومین بخش این شماره از کتاب ماه علوم اجتماعی است. در این قسمت مقاله‌ای از زینب شریفی با نام «مطالعات توسعه» به چشم می‌خورد. این کارشناس ارشد ارتباطات و روزنامه‌نگاری کتاب «مطالعات توسعه» اثر «جفری هینز» را معرفی کرده و ترجمه آن را قابل درک و نشان از تسلط مترجمان می‌داند.

مقاله بعدی به معرفی و بررسی کتاب «نظریه برنامه‌ریزی؛ دیدگاه‌های سنتی و جدید» اختصاص دارد که به قلم «رضا محبوبی» به نگارش درآمده است. این کتاب اثر مشترکی از پرویز اجلالی، مجتبی رفیعیان و علی عسگری است. نگارنده این مقاله ضمن تبیین «چیستی نظریه برنامه‌ریزی» و «ظهور و سقوط نظریه خردگرا در برنامه‌ریزی» انواع برنامه‌ریزی‌های مندرج در این اثر را می‌کاود و در بخش نتیجه‌گیری یادآور می‌شود که این کتاب مجموعه‌ای از نظریه‌های قدیمی و جدید را با رویکردهای کاربردی و واقع‌گرا فراهم آورده است. این اثر به لحاظ نگارش روان و یکپارچه، محتوایی غنی و نظریه‌های جدید، رویکرد اجتماعی ـ اقتصادی مناسبی نسبت به نظریه‌های برنامه‌ریزی دارد.

از دیگر مقالات بخش پژواک می‌توان به «مفاهیم، فرایند و روش‌های ارزیابی تاثیر اجتماعی» نوشته محمدحسن اسدی طاری، «مشکلات تاریخی توسعه اقتصادی و سیاسی ایران» اثر دکتر حسین امامی رودسری، «انسان‌شناسی یاری‌گری» به قلم محمد آقابیگی کلاکی، «حقوق و مسوولیت‌های فردی و اجتماعی زن» به قلم نیکتا کامروا و «روابط عمومی و جهانی‌شدن» نوشته مینا نظری اشاره کرد که همگی کتاب‌های این حوزه را با نگاهی علمی و روش‌مند بررسی کرده‌ و ویژگی‌های خاص آن را از نظر نگارشی یا ترجمه اثر گفته‌اند.

«فراسوی مرزها» عنوان بخش بعدی پنجاه و هشتمین کتاب ماه علوم اجتماعی است که با دو مقاله «هدایت(ناوبری) زمان و مکان در مطالعات جمعیت» نوشته دکتر اسماعیل قدیمی و «جمعیت‌شناسی سیاسی» اثر ندا حیدری تنظیم شده است. این مقالات به بررسی کتاب‌های عنوان شده‌ای می‌پردازند که در سایر کشورها تالیف و به زبان فارسی ترجمه شده‌اند.

بخش بعدی این نشریه به «همایش‌ها و نشست‌های علمی» اختصاص دارد. مخاطبان می‌توانند در این قسمت به مطالعه گزارش‌هایی از نشست‌های «کتاب در عصر جهانی‌شدن»، «موسیقی ایرانی و هویت»، «بازنگری در روش اندازه‌گیری نیاز برآورده نشده تنظیم خانواده» و «ششمین همایش انجمن جمعیت‌شناسی ایران برگزار شد» بپردازند. در این قسمت علاوه بر گزارشی از نشست‌های یاد شده، دستاوردهای این هم‌اندیشی‌ها نیز قابل ملاحظه‌اند.

«تازه‌ها» عنوان بخش بعدی این نشریه است. در این بخش مقاله‌های «بررسی میزان مطالعه شهروندان تهرانی»، «فراخوان همایش ملی تغییرات جمعیتی و نقش آن‌ها در تحولات مختلف جامعه»، «فراخوان همایش ملی رسانه‌ها و مسایل اجتماعی ایران» و «معرفی نشریات فارسی در زمینه علوم اجتماعی(قسمت دوم)» نوشته مجید نبوی جای دارند. این شماره با دو مطلب با عناوین «پیشخوان» و «چکیده انگلیسی» به پایان می‌رسد.

پنجاه و هشتمین کتاب ماه علوم اجتماعی را موسسه خانه کتاب در 103 صفحه به بهای یک‌هزار و 500 تومان به چاپ رسانده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها