هفتم دي ماه سال 1357 روزي پر حادثه در شهر قزوين بود. در مراسم تشييع پيكر سه شهيد انقلاب فرمانده لشكر 16 زرهي، دستور شليك گلوله را به مأموران رژيم پهلوي داد و هشت نفر از مردم بيگناه شهید و 20 تن زخمی شدند. علي شيرخاني كه دو كتاب در زمينه وقایع انقلاب اسلامی در قزوین دارد، گفت: مردم این شهر خاطرات بسياري از آن روزها دارند كه ظرفيت نگارش كتاب را دارد، اما كار چنداني در اين زمينه انجام نشده است.-
«روز شمار انقلاب اسلامي در قزوين» با رويكرد سندي در سال 1387 منتشر شد. شیرخانی درباره اين اثر توضيح داد: اين کتاب در 204 صفحه توسط مركز اسناد انقلاب اسلامي روانه بازار نشر شد. بخشي از اين اثر به هفتم دي ماه سال 1357 اختصاص دارد كه از اسناد به جاي مانده از شهرباني و سازمان اطلاعات و امنيت رژيم پهلوي به دست آمده است.
شيرخاني افزود: پس از چاپ اين كتاب، به اطلاعات جديدي دست يافتم كه در کتاب «انقلاب اسلامي در قزوين» نوشته شدند. اين اثر حوادث شهر قزوين را از اول دي ماه سال 1339 تا 14 اسفند 1357 روايت ميكند و علاوه بر اسناد، بخشي از خاطرات افرادي را كه شاهد شلیک به سوی مردم در روز هفتم دي ماه سال 1357 بودند در بر دارد.
وي براي ثبت خاطرات شاهدان ماجرا با افراد بسياري در اين شهر گفتوگو كرده است، اما به دليل پارهاي مشكلات نتوانسته اطلاعات را به كتاب وارد كند. اين اطلاعات اكنون به همراه نوارها و اسناد در اختيار مركز اسناد انقلاب اسلامي قرار دارند.
شيرخاني با بيان اين كه كتابهاي مختلفي با موضوع خاطره به حوادث پيش از انقلاب در شهرهاي مختلف پرداختهاند، افزود: مردم قزوين خاطرات بكري از آن روزها دارند و ماجراي 7 دي ماه سال 1357 قزوين نيز ظرفيت نگارش كتابهاي متعددی به ويژه در خاطره را دارد. به شرط آن كه نويسنده يا محققي براي اين موضوع وقت بگذارد. بنده در قم زندگي ميكنم و واقعه تاريخي 19 دي ماه 1357 در شهر قم را به واسطه گفتوگو با مردمي كه شاهد ماجرا بودند، تاليف كردهام.
وي ادامه داد: پس از حادثه هفت دي، شهر قزوين شاهد راهپيماييهاي متعددي بود، بيانيهاي كه توسط علما صادر شد و حضور يكي از مستشاران آمريكا و مشاهدات او از وضعيت شهر قزوين كه با توپ و تانك و حمله هليكوپترها بيشتر شبيه به شهري جنگ زده بود، نكات مهمياند كه ميتوان به شكل مستقل به آنها پرداخت.
شيرخاني درباره دیدگاه مولفان درباره نگارش كتاب درباره اين رويداد تاريخي گفت: يكي از محققان حوزه هنري قزوين علاقهمند به تاليف كتاب در اين زمينه بود. بنده قول همكاري دادم و اطلاعاتي جامع را در اختيارش قرار خواهم داد. اما ظاهرا پیگیر این اثر نشد.
خسرو عباسي، معاون بخش تاليف آثار در بنياد شهيد قزوين نيز درباره فعاليتهاي اين مركز با موضوع 7 دي ماه سال 1357 گفت: كتابي را با عنوان «بچههاي انقلاب» ويژه گروه سني كودك و نوجوان منتشر كرديم. زيرا تعدادي از شهیدان اين حادثه كودكان و زنان بودند. در بخش بزرگسال نيز از سال گذشته گروهي تحقيقي در بنياد شهيد استان قزوين تشكيل شد كه به يقين براي اين موضوع كتابي تاليف خواهند كرد.
مسعود آتشگران، نویسنده کتاب «برگي از خطه كشوين» هم در اين باره گفت: حوزه هنري قزوين كار خاصي در اين زمينه انجام نداده است. بنده چند برگي سند از آن روز در اختيار داشتم كه به گروه تحقيقي بنياد شهيد تحويل دادم.
وي درباره چرايي نپرداختن به ماجرای 7 دي 1357 در قزوين افزود: حوزههاي هنري در استانها نیروهای تمام وقت در بخش ادبيات پايداري ندارند. البته قرار است نيروهایي در اين بخش پيشبيني شوند. اميدواريم با اضافه شدن نيروي جديد برنامهريزي بهتري در حوزه تاليف كتاب از روزهاي تاريخي شهر قزوين انجام گيرد.
آتشگران ادامه داد: حوزه هنري چندي پيش كتابي با عنوان «انقلاب اسلامي در اردبيل» منتشر كرد. بر اساس آخرين نشست مديران استانهاي حوزه هنري در ساري تصميم گرفته شد اين اثر الگو قرار گيرد و هر يك از استانها كتابي با همين عنوان منتشر كند. اگر اين كار در حوزه هنري استانها قطعي شود به يقين حادثه 7 دي ماه سال 1357 در اين كتاب مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
نظر شما