دوشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۱ - ۱۲:۰۸
«شبکه توزیع» اولویتی که هنوز جست‌وجو می‌شود

ناشران کتاب‌های انقلاب و دفاع‌مقدس، نبود شبكه توزيع منظم را دليل اصلي وارد نشدن اين آثار به كتاب‌فروشي‌هاي خيابان انقلاب مي‌دانند. آنان به لزوم بازبيني اقدامات اخير در حوزه توزيع این كتاب‌ها معتقدند و استفاده از ظرفيت‌هاي موجود را امري ضروري مي‌دانند و همچنان چشم انتظار حركت تشکل‌هایی مانند مجمع ناشران انقلاب و دفاع‌مقدس در اين زمينه‌اند. يادمان نرود كه حوزه نشر انقلاب و دفاع مقدس بیش از سي سال عمر دارد!/

خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) – در گزارش پيش، برخي از كتاب‌فروشان خيابان انقلاب، تاريخ انقلاب اسلامي را از تاريخ معاصر ايران جدا خواندند و اين امر را يكي از دلايل قرار ندادن كتاب‌هاي مرجع تاريخ انقلاب در فهرست فروشگاه‌های کتاب خود معرفي كردند.

بعضي هم معتقد بودند كه تنها كتاب‌هاي پرفروش انقلاب و دفاع مقدس با توجه تبليغاتي گسترده، با فروش رضايت‌بخش مواجه مي‌شوند. 

در بخش دوم اين گزارش، ديدگاه‌هاي ناشران انقلاب و دفاع‌مقدس درباره دلايل کم رغبتی كتاب‌فروشان خيابان انقلاب نسبت به تهيه و عرضه اين آثار را پيگيري كرده‌ايم. آنان هنوز به اميد راه‌اندازي سيستم يكپارچه توزيع آثار انقلاب و دفاع‌مقدس‌اند و سخناني با رنگ گلايه و درددل دارند كه اميدواريم هر چه زودتر، زمان عملي شدن این حرف‌ها فرا رسد.

از ماست كه بر ماست!
مهدي رمضاني، مديرعامل موسسه فرهنگي و انتشارات مركز اسناد انقلاب اسلامي در گفت‌وگو با ايبنا اظهار کرد: كتاب‌فروشان معمولاً آثار مربوط به زمينه‌هاي مورد علاقه خود و كتاب‌هاي پرفروش را براي عرضه انتخاب مي‌كنند  اما گاهي مجبور به عرضه كتاب‌هاي معروف دیگری هم مي‌شوند چون افراد زيادي براي خريد آن كتاب‌ها به كتاب‌فروشي‌شان مراجعه مي‌كنند. پس براي از دست ندادن مشتري، اين‌گونه كتاب‌ها را به فروشگاه خود مي‌آورند. براي مثال كتاب‌های «نُه ده» و «خاطرات آيت‌الله ري‌شهري» در مقطعي جزو پرفروش‌هاي كتاب‌فروشی‌هاي خيابان انقلاب بودند. 

وي ادامه داد: ما كاري نداريم كه چرا فلان كتاب‌فروشي معروف و قديمي خيابان انقلاب، كتاب‌هاي انقلاب و دفاع‌مقدس را نمي‌فروشد؛ نقطعه ضعف و اشكال ما اين‌جاست كه كتاب‌فروشي‌هاي تخصصي انقلاب و دفاع مقدس نداريم و همان معدود كتاب‌فروشي‌ها نيز آثار تمام ناشران این حوزه‌ها را عرضه نمی‌کنند! پس چطور مي‌توان از كتاب‌فروشي‌هاي ديگر توقع داشت؟ 

اين فعال حوزه نشر انقلاب در ادامه گفت: مطمئنيم كه اگر براي ارايه كتاب‌هايمان به برخي از كتاب‌فروشي‌هاي خيابان انقلاب مراجعه كنيم، حتي ما را راه نخواهند داد و شك نداريم كه سخت‌گيرانه برخورد خواهند كرد. اين در حالي است كه ما از كتاب‌هاي خوب آنان حمايت خواهيم كرد. 

رمضاني، لزوم توزيع مناسب كتاب‌هاي دفاع‌مقدس و انقلاب را مفهومي پيچيده ندانست و تاكيد كرد: برخي كه به نشر اين آثار معتقدند، چه كاري انجام داده‌اند كه از ديگران انتظار داشته باشيم؟ ما بايد اقدامات خودمان را بازبيني كنيم. براي مثال از 50 كتاب‌فروشي خيابان انقلاب، حداقل 20 فروشگاه با ما همسو هستند. تاكنون از آن‌ها چه استفاده‌اي كرده‌ايم؟ 

وي افزود: مركز اسناد انقلاب اسلامي، توانايي خريد فروشگاه كتاب در مسير اصلي خيابان انقلاب را ندارد اما مشغول راه‌اندازي فروشگاه مركزي خود در خيابان 12 فروردين هستيم و تمام آثار انقلاب و دفاع مقدس را عرضه خواهيم كرد. 

مهدي رمضاني، جبهه فرهنگي انقلاب اسلامي را داعيه‌دار اين عرصه خواند و اظهار کرد: براي مثال نشر شاهد يا شهر كتاب، چندين فروشگاه در خيابان انقلاب و سطح شهر دارند؛ از اين ظرفيت‌ها چه استفاده‌اي كرده‌ايم؟ 

مديرعامل موسسه فرهنگي و انتشارات مركز اسناد انقلاب اسلامي، مجدداً نبود وجود شبكه توزيع كتاب‌هاي انقلاب و دفاع‌مقدس را مشكل اصلي اعلام كرد و گفت: علناً تاكيد مي‌كنم كه اين كار، وظيفه مجمع ناشران انقلاب اسلامي و دفاع‌مقدس است. البته قرار است كه يكي از نكات مهم و مدنظرشان، همين باشد و كتاب‌فروشي انتشارات سروش، واقع در روبه‌روي خيابان وصال نيز به تازگي به عرضه‌ كتاب‌هاي جبهه فرهنگي انقلاب اسلامي اختصاص پيدا كرده است. 

مهدي رمضاني، كتاب‌هاي بازاري با محوريت زندگي خاندان پهلوي را كتاب‌هاي تاريخي براي تطهير خاندان پهلوي دانست و گفت:‌ اين‌ها جزو كتاب‌هاي انقلاب اسلامي نيستند. به نظرم بايد سيستم عرضه و توزيع كتاب‌هاي انقلاب اسلامي را در بازار كتاب پررنگ‌تر كنيم که قطعاً مخاطبان خود را خواهند داشت. 

خوب مي‌شويم!
محمدعلي فقيه، مديركل انتشارات و اطلاع‌رساني بنياد شهيد و امور ايثارگران كه مديريت نشر شاهد را برعهده دارد، نبود استقبال كتاب‌فروشان خيابان انقلاب از کتاب‌های انقلاب و دفاع مقدس ‌را ترديد برانگيز دانست و گفت: كتاب‌هاي در خور توجهي درباره انقلاب و دفاع مقدس منتشر شده‌اند اما در تصور مخاطبان از محل عرضه اين‌گونه آثار، شايد حتي به ذهن‌شان هم خطور نكند كه كتاب‌هاي دفاع‌مقدس در كتاب‌فروشي‌های معروف خیابان انقلاب عرضه شوند. 

وي با اشاره به دو قطبي شدن جامعه كتاب‌فروشان گفت: اين اتفاق بين ناشران دولتي و خصوصی به وجود آمده و در مقابل هم گارد مي‌گيرند و به نظرم غيرطبيعي است. البته با وجود اين‌كه كتاب‌هاي انقلاب و دفاع مقدس با يك شبكه توزيع دقيق به خيابان انقلاب برده نمي‌شوند، آثار شاخص به صورت طبيعي در بازار كتاب، فروش خوبي دارند. 

فقيه با تاكيد بر لزوم تقويت تبليغات و رفع نقص‌ها و عیب‌های شبكه توزيع کتاب‌های اين حوزه، تصريح كرد: وقتي سيستم دقيقي براي توزيع كتاب‌هاي انقلاب و دفاع مقدس وجود ندارد، توليدات ما وارد كتاب‌فروشي‌ها نمي‌شوند. البته اين ایراد توسط مجمع ناشران انقلاب اسلامي در حال برطرف شدن است. شركت «ترنج» در آينده‌اي نزديك، براي سر و سامان دادن به توزيع كتاب‌هاي انقلاب فعال خواهد شد. ايجاد يكپارچگي توزيع و نزديك شدن ناشران به يكديگر، از جمله اهداف شركت ترنج خواهند بود. 

مديركل انتشارات و اطلاع‌رساني بنياد شهيد در ادامه، بر ضرورت همگرايي متوليان و ناشران همسو با مباني انقلاب اسلامي تاكيد كرد و ادامه داد: بسياري از ناشران، زير چتر مجمع ناشران انقلاب قرار گرفته‌اند كه در نهايت، از بهره معنوي و مادي برخوردار خواهند شد. 

فقيه در پاسخ به سوال خبرنگار ايبنا درباره وضعیت كتاب‌فروشي‌هاي نشر شاهد اظهار داشت: فروشگاه‌هاي نشر شاهد، تمامي آثار مرتبط با ايثار و شهادت را عرضه مي‌كنند و با تمامي ناشران مرتبط با اين موضوع، در حوزه تبادل، امانت و خريد و فروش كتاب در سراسر كشور ارتباط دارد. 

وي درباره مشكلاتي چون نامناسب بودن ساعات فعاليت كتاب‌فروشي‌هاي نشر شاهد تصريح كرد: برخي از اين مشكلات، به نحوه مديريت فروشگاه‌هاي دولتي برمي‌گردد که در حال اصلاح آن هستيم. اوايل سال آينده، با مدل و شكل تازه‌اي در خدمت مخاطبان كتاب‌هاي ايثار و شهادت خواهيم بود.

ما خوبيم!
اما از يكي از مسوولان انتشارات سوره‌مهر بشنويد كه از راز ورود كتاب‌هاي انقلاب و دفاع مقدس این ناشر به کتاب‌فروشی‌های خيابان انقلاب گفته است. اين مسوول آگاه كه نخواست نامش در گزارش منتشر شود، تاكيد كرد: ما با هدف دسترسی آسان مخاطبان به آثار سوره‌مهر، طرح‌های مختلفی براي توزیع کتاب‌‌ها طراحی و اجرا کرده‌ايم.

وي ادامه داد: ارتباط‌گیری با کتابفروشی‌های راسته انقلاب هم در همین باره اجرا شد. ما با مراكز پخش و توزيع كتاب هم ارتباط داريم که وظیفه توزیع کتاب در کتاب‌فروشی‌‍‌هاي مرکز و شهرستان‌ها را بر عهده دارند. 

اين مسوول انتشارات سوره‌مهر گفت: باید توجه كرد که کتاب‌فروشی‌ها با توجه به لزوم سودآوری، امكان توزيع همه آثار ناشران را ندارند. بنابراین دست به انتخاب می‌زنند و بیشتر آثار پرفروش ناشران را توزیع می‌کنند. این موضوع درباره سوره‌مهر نیز صادق است و کتاب‌فروشی‌ها، بیشتر آثار شاخص سوره‌مهر را انتخاب مي‌كنند. 

وي به سوال خبرنگار ايبنا درباره حرف‌ و سخن‌هايي كه درباره نحوه توزیع و فروش کتاب‌های سوره‌مهر وجود دارند، اين‌گونه پاسخ داد: این‌كه مي‌گويند، تجدیدچاپ آثار سوره‌مهر به برکت توزیع کتاب‌فروشی‌ها صورت گرفته، محلی از اعراب ندارد. اولاً کتاب‌فروشی‌ها تنها آثار شاخص را عرضه می‌کنند. علاوه بر این‌که به دلیل کمبود فضای نمایشگاهی و محدوديت‌هاي ديگر، تعداد کتاب‌های خریداری شده توسط کتابفروشی‌ها اندک است. بنابراین انتشارات سوره‌مهر با اقدامات متنوع، قابلیت عرضه پرفروش‌ترین‌ها را به دست آورده است. 

وي در پايان گفت: همکاری با مراكز پخش کتاب، فروش کتاب در سوپرمارکت‌ها، شرکت در نمایشگاه‌های گوناگون و ایجاد فروشگاه‌های اختصاصی از جمله فعالیت‌های توزیعی سوره‌مهرند. همچنين اطلاع‌رسانی خوب و برگزاري برنامه‌های ترویجی مانند مراسم رونمایی و معرفی کتاب در رسانه‌های چاپی و دیداری و شنیداری نیز در این امر تاثیر زیادی دارند. پس تنها وقتی می‌توان به این معادله پاسخ داد که تمامی عوامل در نظر گرفته شوند. 

اگر نگاهي گذرا به ديدگاه‌هاي مطرح شده در اين گزارش بيندازيم، شايد از انتشارات سوره‌مهر به عنوان يكي از متوليان نشر انقلاب و دفاع‌مقدس نيز انتظار رود كه آثار ديگر ناشران اين حوزه را عرضه كند يا به آن‌ها براي بهبود وضع نشر ياري رساند. شايد هم انتظاري بيش از حد باشد! 

در هر صورت، وضع توزيع كتاب‌هاي انقلاب و دفاع‌مقدس، هنوز در انتظار شرايط مناسب به سر مي‌برد و بايد منتظر باشيم تا ثمره فعاليت شركت «ترنج» در اين زمينه را ببینيم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط