دوشنبه ۶ آذر ۱۳۹۱ - ۰۹:۲۷
معرفی آثار رشته کشاورزی در خبرنامه «فرهنگستان علوم»

شماره 43 خبرنامه فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران به معرفی پنج کتاب پرداخته که نقش رشته کشاورزی در میان تمامی آثار، پررنگ‌تر است.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، خبرنامه شماره 43 فرهنگستان علوم از 6 بخش تشکیل شده است و بخش انتهایی آن  به معرفی کتاب‌هایی پرداخته که اغلب آن‌ها در حوزه علم کشاورزی منتشر شده‌اند.

در نخستین بخش از این خبرنامه، مقاله‌ای با عنوان «تاملی دیگر در سیاست علم و توسعه علمی» از رضا داوری اردکانی درج شده که نویسنده در آن به اهمیت علم و مقام تاریخی آن می‌پردازد و توصیه‌هایی برای تدوین سیاست علم ارایه می‌دهد. 
 
بخش دوم به اخبار مختلف حوزه علم اختصاص یافته و گزارش‌هایی از سخنرانی‌ها، کنفرانس‌ها و جلسات مختلف این حوزه در آن ارایه شده است. 
 
«گزارش» عنوان بخش سوم این مجله است که به جلسه سخنرانی بین گروهی محیط زیست فرهنگستان علوم، «اجلاس فرهنگستان‌های جنوب آسیا»، «مسایل توسعه پایدار و محیط زیست» و «جلسه اتاق فکر مهندسان برجسته کشور» مربوط می‌شود.
 
در بخش چهارم این خبرنامه علاوه بر ارایه زندگینامه مختصری از دکتر فتح‌الله مضطرزاده، گفت‌وگویی با غلامرضا اعوانی، عضو پیوسته گروه علوم اسلامی فرهنگستان علوم، ترتیب داده شده که در این گفت‌وگو مراتب علم و حکمت و فلسفه، پیشرفت علم و نقش فرهنگستان در جامعه، به بحث و تبادل نظر گذاشته شده است.
 
در پنجمین بخش، «گروه علوم اسلامی فرهنگستان علوم»، «مجله فرهنگ منابع ملی ایران»، «آکادمی علوم و فناوری کره» معرفی شده‌اند. 
 
بخش انتهایی این خبرنامه که عنوان «کتاب» برای آن برگزیده شده، به معرفی پنج کتاب اختصاص یافته است. نخستین اثر، جلد دوم «مجمع‌المسایل» است که طبق فتوای آیت‌الله محمد ابراهیم جناتی نوشته شده و در آن مسایلی مانند موسیقی غنایی، تغییر جنسیت، طهارت و وظایف مسلمانان در انجام فریضه نماز بررسی شده‌اند. 
 
کتاب دوم را انتشارات دانش‌نگار با عنوان «زمین منبع سلامت و مخاطرات» در سال جاری (1391) برای نخستین بار به قلم عبدالمجید یعقوب‌پور به چاپ رسانده است.

در بخشی از معرفی این اثر آمده: «کتاب زمین منبع سلامت و مخاطرات مقدمه‌ای بر میان‌رشته زمین‌شناسی پزشکی است و با توجه به اهمیت و گسترش سریع این رشته در جهان، برای آگاهی بیشتر خوانندگان در این حوزه، به رشته تحریر در آمده است.»  منابع مهم به کار گرفته شده در این کتاب نیز در بخشی از معرفی این اثر ذکر شده‌اند. 
 
«اصول نوین باغبانی» اثری است از دکتر مرتضی خوشخوی، عضو پیوسته فرهنگستان علوم و استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز که در پنج بخش به مبانی، محیط رشد، فناوری‌ها و گرایش‌های علمی باغبانی اختصاص یافته است.

طبق آن‌چه در این نوشتار آمده است: «در این کتاب کوشش شده است مطالب متناسب با باغبانی روز دنیا و نیازهای کشورمان تدوین شود و همزمان با مبانی علمی، جنبه‌های عملی باغبانی نوین نیز مورد توجه قرار گرفته است. از دیگر نکات قابل‌توجه این کتاب بهره‌گیری از واژه‌های مصوب گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران است.»

چاپ نخست این کتاب در 664 صفحه از سوی انتشارات دانشگاه شیراز منتشر شده است. 
 
اثر بعدی که در این بخش معرفی شده باز هم به حوزه کشاورزی می‌پردازد. این کتاب با عنوان «تنوع زیستی در نظام‌های تولید کشاورزی» ترجمه مشترک دکتر علیرضا کوچکی، استاد دانشگاه فردوسی مشهد و همکاران وی است که نخستین بار در سال 1390 به چاپ رسید.

در معرفی این کتاب آمده: «مواردی مانند توصیف تنوع نظام‌های تولید کشاورزی به ویژه تنوع ژئوتیپی و فتوتیپی در نتیجه اصلاح گیاهان، جمع‌آوری داده‌های تنوع و پویایی مکانی و خاکی، ارزیابی غنای گونه‌ای اجتماعات میکروبی، مدل اثرات متقابل زنجیره غذایی، بررسی ویژگی‌های زیستی خاک و مشاهدات مزرعه‌ای طولانی‌مدت برای ارزیابی کیفیت خاک و پایداری از مهم‌ترین ویژگی‌های این کتابند.»
 
آخرین مطلب مندرج در این شماره از خبرنامه، مجموعه الکترونیکی «نتایج حاصل از همایش‌های تخصصی و طرح‌های مطالعاتی گروه علوم کشاورزی فرهنگستان علوم» را معرفی می‌کند که از سوی فرهنگستان علوم منتشر شده و در آن موضوعاتی مانند «بررسی و تعیین وضعیت موجود، مشکلات و راهکارها برای بهبود کمی و کیفی محصولات مهم باغبانی ایرانی»، «بررسی منابع طبیعی کشور و پیشنهاد راه حل‌هایی برای حل مشکلات» و «بررسی کنترل سلامت مواد غذایی جامعه و ارایه راهکار» مطرح شده است.

خبرنامه شماره 43 فرهنگستان علوم به مدیرمسوولی دکتر رضا داوری اردکانی، سردبیری دکتر حسن ظهور است و به صاحب‌امتیازی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران در 56 صفحه منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها