دوشنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۱ - ۱۸:۳۴
ناصرالدين شاه بنيان‌گذار كتابخانه سلطنتي ايران بود

علي آل داوود،كارشناس فهرست‌نويسي در مراسم رونمايي کتاب فهرست کتابخانه سلطنتی ایران گفت: بنيان‌گذار كتابخانه سلطنتي ايران ناصرالدين شاه است،چراكه وي خودش اهل ادب و قلم بود و به همين دليل كتابخانه سلطنتي كه امروز مشاهده مي‌كنيم حاصل دوره ناصر الدين شاه است._

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) آيين رونمایی از کتاب فهرست کتابخانه سلطنتی ایران و 6 اثر ديگر منتشر شده كتابخانه مجلس شوراي اسلامي امروز دوشنبه 22 آبان ماه با حضور رسول جعفريان رييس كتابخانه مجلس شوراي اسلامي، علي اكبر اشعري مدير باغ كتاب، علی اشرف صادقی، سید علی آل داود و سید محمدحسین حکیم در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران برگزار شد. 

در ابتداي اين مراسم جعفريان با اشاره به اين‌كه کتاب فهرست کتابخانه سلطنتی ایران با مشاركت كتابخانه مركزي دانشگاه تهران به انتشار رسيده است گفت: چاپ اين گونه آثار مي‌تواند از بار مسووليت مووسسات خصوصي براي انتشار اين كتاب‌ها بكاهد. 

وي ادامه داد: بسياري از افراد حتي قدرت درك انتشار چنين آثاري را ندارند، به همين دليل بسياري از افراد به چاپ عكسي اين آثار مانند کتاب فهرست کتابخانه سلطنتی ایران اعتراض مي‌كنند. 

وي افزود: علم فهرست‌نويسي اكنون در ايران رشد بسيار داشته است و ما در يكي از دوره‌هاي طلايي فهرست‌نويسي در ايران قرار داريم.

آل داوود ديگر سخنران اين مراسم نيز تاريخچه‌اي را درباره كتابخانه سلطنتي ايران ارايه كرد و افزود: در تاريخ آمده است كه شاه سلطان حسين با وجود اين‌كه اعتباري نداشت اما به كتاب علاقه‌مند بود و به همين دليل كتابخانه سلطنتي ايران را داير كرد اما تهاجم افغانه به ايران موجب از بين رفتن بسياري از اين آثار شد. 

وي ادامه داد: نادرشاه نيز با وجود علاقه به كتاب اما هيچ‌گاه فرصت پرداختن به اين موضوع را نداشت. با اين همه وي در دوران سلطنت خود از كشور هند كتاب‌هايي مانند كتاب نفيس «جهانگيرنامه» را به ايران آورد كه البته اين اثر بعدها دزديده شد. 

وي اضافه كرد: بعد از نادرشاه و كريم خان زند نيز فتحعلي‌شاه به دليل ذوق ادبي اش كتابخانه سلطنتي ايران را تشكيل داد كه به نقل از فاضل خان گفته شده 11 هزار جلد كتاب نفيس در اين كتابخانه موجود بوده است. 

آل داوود با تاكيد بر اين‌كه بنيان‌گذار كتابخانه سلطنتي ايران ناصرالدين شاه است گفت: اين شاه خودش اهل ادب و قلم بود و به همين دليل كتابخانه سلطنتي كه امروز مشاهده مي‌كنيم حاصل دوره ناصر الدين شاه است. 

به گفته اين محقق، در اين كتابخانه، نسخه‌هاي خطي به يادگار مانده از گذشته، كتاب‌هايي كه به دستور ناصر‌الدين شاه كتابت شده و كتاب‌هايي كه اين پادشاه از كشورهاي اروپايي به زبان‌هاي مختلف آورده است وجود دارد. 

وي افزود: در اوايل دوره حكومت احمد شاه نيز برخي از رجال وطن پرست در ايران حكومت مي‌كردند كه تعدادي از آن‌ها كتاب‌هاي كتابخانه سلطنتي را از معرض آسيب نجات دادند. 

آل داوود يادآور شد: در اين دوره بود كه كتابخانه سلطنتي به شيخ المشايخ امير معزي و اعتصام الملك(پدر پروين اعتصامي) سپرده شده و فهرست دقيقي از آثار موجود در اين كتابخانه تهيه شد.
 
وي تاكيد كرد: کتاب فهرست کتابخانه سلطنتی ایران كه امروز رونمايي شد حاصل تحول در اين دوران است. 

اين فهرست‌نويس با اشاره به اين‌كه درهاي كتابخانه سلطنتي ايران هميشه بسته بوده است اظهار كرد: با اين وجود مرحوم دانش پژوه فهرست دقيقي از اين آثار را تهيه كرده است. 

وي افزود: 4 فهرست از كتابخانه سلطنتي ايران وجود دارد كه يكي از آنها در قالب همين کتاب فهرست کتابخانه سلطنتی ایران منتشر شده است. ساير فهرست‌ها نيز در مركز اسناد كتابخانه ملي ايران و كاخ گلستان وجود دارد كه هيچ‌گاه با وجود پيشنهاد من براي انتشار آن به چاپ نرسيده است.

آل داوود تصريح كرد: با وجود اين‌كه به نظر مي‌آيد کتاب فهرست کتابخانه سلطنتی ایران كاري از شيخ المشايخ امير معزي است ولي بايد بگويم آثار فعاليت مرات الممالك در آن ديده مي‌شود.

اين فهرست‌نويس همچنين به حكيم پيشنهاد كرد تا با توجه به اين‌كه مرحوم دانش پژوه براي اولين بار پيشنهاد چاپ عكسي از کتاب فهرست کتابخانه سلطنتی ایران را داده است بايد در مقدمه اين كتاب بيشتر درباره وي آورده شود.

حكيم نيز كه مقدمه کتاب فهرست کتابخانه سلطنتی ایران را نگاشته است، در سخناني گفت: فهرست کتابخانه سلطنتی ایران داراي اهميت بسيار است و  مي‌توان اين فهرست را در سطح جهاني مطرح كرد. 

وي ادامه داد: بيش از 12 هزار كتاب خطي و چاپي در اين فهرست معرفي شده است. اين فهرست حداقل توسط سه نسل از فهرست‌نويسان نگاشته شده و در واقع يك فهرست جمعي است؛ به همين دليل در كتاب نام مولف خاصي را ذكر نكرده‌ام. 

فهرست کتابخانه سلطنتی ایران (تألیف شده در 1328-1338 ق) نسخه برگردان دستنویس شماره 21564 کتابخانه مجلس شورای اسلامی است که با مقدمه سیدمحمدحسین حکیم به چاپ رسیده است.

در پايان اين مراسم، علاوه بر كتاب فهرست كتابخانه سلطنتي ايران، 6 کتاب تازه منتشرشده کتابخانه مجلس شورای اسلامي نیز با عناوین «متون ایرانی(مجموعه رساله‌های فارسی و عربی از دانشوران ایرانی از آغاز دوره اسلامی تا پایان عصر تیموری)»، «کتابچه جمع و خرج کل هذه السنه ایت ئیل ممالک محروسه»، «غزوات (وقایع جمل، صفین و نهروان)»، «عشقنامه:سروده عطايي»، «جنة‌الخبار به انضمام نخبة‌الخبار» و «فهرست نسخه‌هاي خطي: 3/40» رونمايي شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها