«رسالهاي در شناخت ايدئولوژي» عنوان كتابي است كه سير تطور مفهوم ايدئولوژي را در دو حوزه سنت ماركسيستي و غير ماركسيستي بررسي كرده است.-
كتاب حاضر تلاش ميكند مخاطب را با دريافتهاي متفاوت از ايدئولوژي آشناسازد و نشان دهد كه با دريافت و روشي ویژه ميتوان ميان بسياري از آنان جمع بست.
اين اثر ضمن آنكه ما را با معناي ايدئولوژي آشنا ميكند، پديده فراهمي بسط ايدئولوژي را تبيين ميكند و مدلي نظري درباره چگونگي بسط ايدئولوژي و نحوه رويارويي ايدئولوژيهاي مبارزاتي با ايدئولوژي حاكم در عرصه سياست به دست ميدهد.
فرآيند شكلگيري ايدئولوژي اجتماعي يا به عبارت ديگر سياسي ميتواند به صورت مرحلهاي از ذهن فرد و طي برخي آموزشها به يك حلقه محدود و از يك حلقه محدود به حلقه بزرگتر و همينطور ادامه يابد، تا آنكه بخش بزرگي از جامعه را فراگيرد.
بر اساس آموزههای این کتاب، هنگامي كه ايدئولوژي به حوزه اجتماع پا ميگذارد و در مناسبات قدرت و سياست تعيينكننده ميشود، ويژگي سياسي آن از قوه به فعل درآمده و عينيت مييابد. از اين منظر كه بنگريم ايدئلوژيهاي سياسي بنا به موقعيت و منزلتي كه در برابر قدرت دارند به دو ايدئولوژي «حاكم» و ايدئولوژي «مبارزاتي» تبديل ميشوند.
ايدئولوژي حاكم با قدرت است، آن را تاييد ميكند و به آن مشروعيت ميبخشد، در حالي كه ايدئولوژيهاي ديگر قدرت حاكم را برنميتابند، به مقابله با آن برميخيزند و ايدئولوژي بر قدرت تبديل ميشوند.
نويسنده اين كتاب براي بررسي تطور مفهوم ايدئولوژي، تحولات اين مفهوم را در سنت ماركسيستي و غيرماركسيستي بررسي كرده است.
چاپ نخست كتاب «رسالهاي در شناخت ايدئولوژي» به قلم حميدرضا اسماعيلي با شمارگان هزار و پانصد نسخه، 128 صفحه به بهاي سه هزار تومان از سوي انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) منتشر شده است.
نظر شما