با بیستمین کنگره سراسری شعر دفاع مقدس/5
باقری: متغیرهای رفتارهای شعری در حوزه دفاع مقدس بررسی شوند
بیستمین کنگره سراسری شعر دفاع مقدس از عباس باقری به عنوان شاعر پیشکسوت این حوزه تجلیل کرد. وی با ابراز امیدواری به برپایی کارگاههای آموزشی در حاشیه کنگرههای شعر گفت: این کارگاهها میتوانند تابعی از متغیرهای رفتارهای شعری در حوزه دفاع مقدس باشند و با شکلگیری این کارگاهها میتوان شعر دفاع مقدس را هدفمند کرد._
وی با ضروری دانستن توجه به شعر جوان در این کنگره گفت: کنگره شعر دفاع مقدس فرصت مناسبی است تا جوانان با حیثیت و حریم شعر دفاع مقدس آشنا شوند.
این شاعر، سرودن شعر درباره دفاع را تنها مربوط به کشورمان ندانست و تصریح کرد: کشورهای بسیاری در جهان از جمله ویتنام، بحرانهای جنگ را سپری کردهاند و شاعران این کشورها واقعیتهای دفاع خود را با سرودن اشعار به نمایش گذاشتهاند. به هر حال آنچه میتوان پس از یک بحران نشان داد، در قالب شعر بهتر بیان میشود و شعر دفاع مقدس هم از آن جمله است.
باقری نظرش را درباره شعر جوان دفاع مقدس اینطور بیان کرد: با مطالعه شعر امروز یا شعر جوان احساس میکنم آنان داشتههای فکری خود را از ورای محسوسات یافتهاند. جوانان به صورت عینی حس تابناک حضور در خاکریزهای دفاع مقدس را تجربه نکردهاند اما احساسات خود را در این زمینه به زیبایی در قالب شعر منتقل میکنند. جوانان خاستگاه خوبی را اتخاذ کردهاند.
شاعر مجموعه «خاکه نغمهها» درباره راههای ارتقای شعر جوان دفاع مقدس گفت: باید این حس زلال با واقعیت ادغام شود. بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در این زمینه اقدامات خوبی را انجام داده است که یکی از این فعالیتها بهرهگیری از راویان دفاع مقدس در کنار شعرخوانی است. این کار فضای جبهههای دفاع مقدس را بهتر برای جوانان شاعر ترسیم میکند.
وی در بیان ضرورت پرداختن به ایدههای نوآورانه و خلاقانه در شعر دفاع مقدس افزود: شعر دفاع مقدس به تنهایی سبب همبستگی میشود اما باید نگاه نوآورانه را در آن لحاظ کرد. دعوت از راویان دفاع مقدس به آیینهای شعرخوانی و نیز بازدید از مناطق عملیاتی در این زمینه نقش کاربردی دارد.
باقری با اشاره به برگزاری کنگره شعر مقاومت اسلامی که از پنجشنبه (11 آبانماه) در استان کرمانشاه برگزار میشود، گفت: اگر کنگرهها در کنار مناطق عملیاتی برگزار شوند یا در حاشیه برپایی این کنگرهها از مناطق جنگیهم بازدید شود، ایدههای خلاقانهای در ذهن شاعران جوان شکل میگیرد.
شاعر مجموعه شعر «روزی کبوتری» با ابراز امیدواری به برپایی کارگاههای آموزشی در حاشیه کنگرههای شعر دفاع مقدس افزود: این کارگاهها میتوانند تابعی از متغیرهای رفتارهای شعری در حوزه دفاع مقدس باشند. بنابراین با شکلگیری این کارگاهها میتوان شعر دفاع مقدس را هدفمند کرد.
وی درباره مدت برگزاری این دوره از کنگره شعر دفاع مقدس گفت: جای پرداخت بیشتر به شعر دفاع مقدس وجود دارد و این دوره میتوانست با مدت زمان طولانیتری برگزار شود. اما باید در نظر داشت که گردهمایی حدود 200 شاعر دفاع مقدس در کنار هم مدیریت ویژهای را میطلبد و برپایی این گردهمایی هرچند دشوار، اما مقدس است.
شاعر مجموعه شعر «روزهای مُندرس» کتابهای آموزشی را مددکار شعر دفاع مقدس معرفی کرد و درباره ورود به عرصه نهضت ترجمه در شعر دفاع مقدس خاطر نشان کرد: با مرور تحولات کشورها و مناطقی مانند ویتنام و آمریکای لاتین میتوان ابعاد مختلف پرداختن به شعر دفاع و پایداری را مورد بررسی قرار داد و به نحوه جهانی شدن اشعار این کشورها توجه کرد. باید قابلیتهای ترجمه اشعار دفاع مقدس را درنظر گرفت و از عناصری در این اشعار بهره برد که خوانش آنها در دنیا نیز جذابیت داشته باشد.
وی تاکید کرد: فقط فرم و ساختار واژهها و کلمات را نباید در این زمینه مورد توجه قرار داد و باید به موضوع و مضمون بینالمللی هم دقت کرد. در این زمینه باید برنامهریزی دقیقی از سوی برگزار کنندگان برنامههای شعر دفاع مقدس و ادبیات پایداری صورت گیرد.
عباس باقری، به تازگی به عنوان سرپرست اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان زابل منصوب شده است.
بیستمین کنگره شعر دفاع مقدس، صبح امروز (هشتم آبانماه 91) در شهر تبریز آغاز شد.
نظر شما