صدوهشتادویکمین شماره ماهنامه کتاب ماه دین ویژه «ریچارد سویینبرن و مساله شر» از سوی خانه کتاب منتشر شد._
در این شماره مطالب در شش بخش با عناوین «گفتوگو با سویینبرن»، «به قلم سویینبرن»، «بررسی آثار سویینبرن»، « سویینبرن از نگاه دیگران»، «درباره شر» و «جستار» جای گرفتهاند.
سرآغاز این نشریه را مقالهای به نام «ریچارد سویینبرن در یک نگاه» اثر آنتونی تیسلتون تشکیل میدهد که با ترجمه جواد اسماعیلی منتشر شده است. در نخستین بخش این نشریه مقالهای با نام «سویینبرن در مقام دفاع از ثنویت نفس و بدن» در گفتوگو با نشریه «خبرهای علم و دین» درباره دوآلیسم نفس و بدن به چشم میخورد که به همت محمدرضا باقری به فارسی برگردانده شده است.
در دومین بخش کتاب ماه دین آبان ماه مقالاتی با عناوین «مسایل فلسفه دین»، «دادباوری در سنت مسیحی» «ماهیت ایمان»، «وحی»، «شر طبیعی»، «مساله شر»، «چند طریقه اصلی درباره دادباوری»، «ماهیت و جاودانگی نفس» و «احتمال وجود زندگی پس از مرگ» جای دارند.
بررسی کتاب «مشیت الهی و مساله شر» نوشته جان هیک با ترجمه زکیه احمدیفر عنوان مطلبی است که در بخش سوم این فصلنامه دیده میشود. از دیگر مقالات این بخش میتوان به نقد و بررسی کتاب «آیا خدایی هست؟»، «نگاهی به کتاب عقل و دین مسیحی؛ جستارهایی در بزرگداشت ریچارد سویینبرن» و «سویینبرن و کتاب عقل و ایمان» اشاره کرد.
در بخش «سویینبرن از نگاه دیگران» دو مطلب با عناوین «مساله شر و گونههایی از الحاد» نوشته ویلیام ال رو و «شر طبیعی و دفاع مبتنی بر اختیار؛ بررسی دیدگاه ریچارد سویینبرن» نوشته پلکی موزر دیده میشود.
بخش «درباره شر» سه مطلب «هیچ شری از جانب خدا نمیآید»، «هیوم، دین طبیعی و مساله شر» و «آشنایی با پارهای از کتابها درباره شر» را دربر دارد.
واپسین مطلب این شماره از نشریه را «صفات خداوند در فلسفه دین» نوشته ادوارد ویرنگا با ترجمه احمد مسلمی تشکیل میدهد که در بخش «جستار» قرار دارد.
بر اساس معرفی که کتاب ماه دین از «ریچارد سویینبرن» ارایه میدهد، او استاد فلسفه دین دانشگاه آکسفورد، یکی از دو یا سه فیلسوف تاثیرگذار و مهم دوره معاصر بهشمار میآید که به نگارش آثار فلسفی همت میگمارد. او به تدقین و ترکیب باورهای کهن دینی با براهین دقیق و قوی عقلانی جدید مشغول است. وی پیش از آن که سال 2002 استاد دانشگاه آکسفورد شود در دانشگاه هال و دانشگاه کیل به تدریس میپرداخت.
سه کتاب او با عناوین «انسجام خداباوری»، «مفهوم معجزه» و «وجود خدا» در میان دانشجویان فلسفه دین شناخته شدهترند. او اعتقاد کاملی به نظمدار بودن جهان دارد. این دیدگاه خدا را به عنوان آفریننده لحاظ میکند و جهان را به مثابه تجلی متعقلانه ذات عقلایی خود در نظر میگیرد.
سویینبرن در پرداختن به بحث نظمداری جهان از علوم جدید کمک میگیرد او برای بحث در این زمینه، ویراستاری کتابی با عنوان «زمان و مکان» را برعهده گرفت و در کتاب «مکان، زمان و علیت و معجزات» به این مبحث پرداخت.
آثار این فیلسوف به طور خاص به نظمداری جهان اختصاص ندارند بلکه در کنار افرادی نظیر پولکینگ هورن و شماری از نویسندگان دیگر به جوانب مختلفی مانند زیستپذیری ـ که با استفاده از ستارهشناسی و فیزیک بر احتمال آفرینش جهان و بقای جهان منظم ما ـ صحه میگذارد. این سخنان دعاوی مطرح شده از سوی نظریه تکامل را کنار میزند.
سویینبرن پس از بازیل میچل بر کرسی استادی آکسفورد تکیه زد و آثاری شبیه به آثار وی دارد.
صدوهشتادویکمین ماهنامه کتاب ماه دین را خانه کتاب در 104 صفحه با بهای هزار و 500 تومان منتشر کرد.
نظر شما