چهارشنبه ۲۶ مهر ۱۳۹۱ - ۱۰:۳۴
علیپور: مرکز پخش کتاب‌های شعر ایجاد شود

محمد کاظم علیپور، شاعر و مدیر نشر «سیفا»، معتقد است حوزه شعر این روزها با بحران مخاطب و بحران کتاب روبه‌رو است. وی برای عبور از این مشکل پیشنهادی را مبنی بر ایجاد مرکز پخش ویژه کتاب‌های شعر مطرح کرد و گفت: حمایت‌های دولتی می‌تواند به توزیع مناسب و سریع کتاب در سراسر کشور کمک کند.-

علیپور در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، درباره وضعيت نشر کتاب‌های شعر توضیح داد: به عنوان یک شاعر هم اکنون پنج دفتر شعر آماده انتشار دارم، اما به دلیل اوضاع فعلی نشر، بحران مخاطب، مافیای چاپ و نشر و توزیع کتاب‌های شعر از چاپ آن‌ها خودداری کرده‌ام.

وی ادامه داد: هنگامی‌که مرکزی برای پخش ویژه کتاب‌های شعر نداشته باشیم با شرایط فعلی توزیع کتاب‌های شعر روبه‌رو هستیم که سبب می‌شود آثار حوزه شعر در زمان مناسب به سراسر کشور نرسد و در دسترس علاقه‌مندان این عرصه قرار نگیرد.

این شاعر اظهار کرد: از سوی دیگر مراکز پخش کتاب فعلی به‌طور قطع سودجویانه عمل می‌کنند و اگر پخش کتابی برای آن‌ها از نظر اقتصادی مانند هزینه ایاب و ذهاب مقرون به صرفه نباشد، ترجیح می‌دهند کتاب را در انبار نگه دارند و در نهایت هم هزینه انبار را از شاعر یا ناشر دریافت می‌کنند. بنابراین یک مرکز پخش تخصصی شعر شاید بتواند به این مشکلات غلبه کند.

وی افزود: البته واضح است که چنین مرکزی نیز باید با حمایت نهادهای دولتی فعالیت داشته باشد چراکه ممکن است توزیع کتاب‌های شعر برای مراکز پخش چندان سودآور نباشد و به‌طور قطع یک نهاد خصوصی نمی‌تواند به این شیوه فعالیت کند اما کمک‌های دولتی به این بخش کمک بزرگی خواهد بود.

علیپور استفاده‌ غير ضروري از اینترنت یا تلفن همراه را منجر به استقبال كمتر از مطالعه دانست و گفت: مساله دیگر که زمینه‌ساز چنین بحرانی شده است، استفاده از اینترنت یا تکنولوژی‌هایی مانند تلفن همراه است. این مساله سبب شده است ادبیات که آخرین پناهگاه و خواستگاه هر انسانی بود، دیگر چنین جایگاهی را نداشته باشد. پیش‌تر افراد از هر فرصتی برای مطالعه استفاده می‌کردند و برای مثال در مسیر خانه تا محل کار یا مدرسه و دانشگاه سرگرم مطالعه یک کتاب جیبی همراه بودند، اما در حال حاضر در این مسیر سرگرم بازی با تلفن همراه، یا استفاده از بولوتوث و مواردی از این دست هستند.

وی افزود: تمامی این مسایل منجر به کاهش مخاطب و در نتیجه بی‌انگیزگی شاعران برای چاپ آثارشان می‌شود. از سوی دیگر ناشران علاقه کمتری به چاپ مجموعه‌های شعر نشان می‌دهند یا اگر این کار را انجام دهند در شمارگان بسیار پایینی کتاب‌ها را چاپ می‌کنند.

مدیر نشر سیفا از شعر به عنوان مهم‌ترین مولفه فرهنگ ایرانی یاد و تصریح کرد: شعر شناسنامه ایرانیان است، برهمین اساس اگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مکانیزمی را طراحی کند تا یک مرکز پخش حرفه‌ای و ویژه کتاب‌های شعر ایجاد شود، علاقه‌مندان می‌توانند بدون هیچ تاخیری کتاب‌های شعر جدید شاعران را در اختیار داشته باشند.

وی گفت: متاسفانه در فضای کنونی شاعران جدی‌تر با مشکلات بیشتری روبه‌رو هستند؛ چراکه در میان این همه آثار فانتزی و پرزرق و برق، شاعران جدی و حرفه‌ای نمی‌توانند آثار شاخص خود را به صورت مناسب عرضه کنند. بنابراین چنین مرکز پخشی می تواند برای رهایی از این بحران موثر باشد.

علیپور معتقد است امروزه شاعرانی که به صورت جدی‌تر و حرفه‌ای‌تر در عرصه شعر فعالیت می‌کنند، دیگر به چاپ شمارگان بالایی از کتاب‌هایشان تمایلی ندارند و ترجیح می‌دهند حداکثر 100 نسخه از کتاب خود را برای منتقدان برجسته یا دوستانشان به چاپ برسانند و سپس نسخه الکترونیکی اثر را ارایه می‌کنند.

وی در پایان افزود: ایجاد نمایشگاه دایمی کتاب به‌ویژه در حوزه شعر از سوی اداره‌های ارشاد استان‌ها نیز می‌تواند به وضعیت فعلی حوزه شعر و ارایه مناسب مجموعه‌های شعر کمک کند.

محمد کاظم علیپور، شاعر و مدیر انتشارات سیفا، متولد 1342 لرستان است.

«تصنیف کوچه‌های خسته»، «بر چکاد بلند زاگرس»، «بابونه‌های گرین»، «بر بلندای یافته»، «شعر، جنون، رهایی» او «ترانه‌های مفرغ و بلوط» از آثار منتشر شده وی هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها