دوشنبه ۲۰ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۴:۰۰
نزاع آشکار غرب با نشانه رفتن دین آغاز می‌شود

ناصر هاشم‌زاده، منتقد کتاب «بازنمایی ایران و اسلام در هالیوود» در نشست رونمایی این اثر گفت: نزاع اصلی غرب و هالیوود علیه دین، آنجاست که اخلاق را نشانه می‌گیرد، آن چیزی که انبیاء می‌خواستند به تمامیت برسانند و شیطان نمی‌خواست.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در این مراسم علاوه بر عبدالله بیچرانلو، نویسنده کتاب، ناصر هاشم‌زاده،‌ فیلمنامه‌نویس و منتقد اثر و محمدهادی همایون، معاون برنامه‌ريزي و توسعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، مدرس فرهنگ و ارتباطات به عنوان منتقد اثر در فرهنگسرای رسانه حضور داشتند. این نشست ظهر امروز(20 شهریور ماه) برگزار شد.

در ابتدای این برنامه، مصطفی اسدزاده، مدیر ارتباطات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات ضمن معرفی اثر به همکاری این مرکز با مرکز تحقیقات صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در نشر این نوشتار اشاره کرد.

سپس دکتر محمدمهدی منصف‌پور، مدیر پژوهش‌های خارج از کشور مرکز تحقیقات صدا و سیما با اشاره به این که پژوهش‌های مقدماتی این اثر از سال 88 آغاز شدند، عنوان کرد: به دلیل این که مکتوبات این حوزه کمتر با نگاه پژوهشی نوشته شده‌اند، کتاب «بازنمایی ایران و اسلام در هالیوود» اثری منحصر به فرد به شمار می‌آید.

در ادامه دکتر  همایون با اشاره به این که با مطرح شدن نقد محتوایی در حوزه سینما اشکالي به وجود آمد كه آن تمرکز بر نقدهای تکنیکی و توجه نکردن به نقد محتوای ادبی بوده است، گفت: ماجرای نقد فیلم زمانی در ایران بارز شد که مساله تقابل هالیوود با انقلاب اسلامی و ایران اسلامی شکل گرفت. ایراد این بود که این نقد محتوایی به عرصه‌های آکادمیک وارد نشده بود و به نوعی ژورنالیستی تلقی می‌شد که قابل ارجاع یا استناد نبود.

وی کار نویسنده اثر را از آن جهت ارزشمند دانست که با سابقه تاریخی جدی به این عرصه ورود پیدا کرده است و گفت: جای این کتاب در میان آثار پژوهشی این حوزه خالی بود. ما به شدت به این نوع ادبیات و تولید آن نیازمندیم.

اين منتقد افزود: از اوایل قرن بیستم که سینما و صنعت هالیوود شکل گرفت، پیوندی ناگسستنی با سیاست آمریکا برقرار کرد و در این راستا به ترویج زندگی به سبک آمریکایی در سراسر جهان پرداخت. هالیوود از ابتدا با مساله‌ای به نام دین مواجه بود که به طور خاص با اسلام به ویژه با ایران پیوند داشت. این مساله با ساخت آثاری درباره خلقت انسان آغاز شد و تا «الرسالة» که بستری برای مذاکرات کمپ دیوید را فراهم می‌کرد، ادامه داشت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نگاه خود را بر ایران اسلامی متمرکز کرد.

وی با بیان این که هالیوود به ترویج سیاست‌های آمریکا می‌پردازد، پرسید: آیا ما در کشورمان نهادی داریم که کاملا در خدمت سیاست‌های کشور باشد و به شکل خودجوش در این راستا فعالیت کند؟ ما در دوران تمدن‌سازی قرار داریم، دورانی که رسانه یکی از ابزارهای اصلی به‌شمار می‌آید، باید از این ابزار به درستی استفاده کنیم.

دکتر همایون، دستیابی به نوعی نظرگاه آینده‌نگری را از  دستاوردهای بررسی آثار غرب به ویژه هالیوود دانست و عنوان کرد: از این طریق می‌توانیم تحرکات دشمن را رصد کنیم، این پیش‌بینی‌ها بر پرده سینمای هالیوود قابل درک و فهم‌اند. از این رو امیدوارم از این دست آثار بیشتر داشته باشیم تا نقد محتوایی، ادبیات مستحکم‌تری بیابد.

در ادامه، ناصر هاشمی، کارشناس سینما و فیلمنامه‌نویس با تاکید بر این که این کتاب با صراحت به سراغ مساله اصلی خود رفته است، گفت: عنوان اثر بیانگر محتوای آن است. در عرصه سینما چند فیلم مشهور علیه اسلام و ایران بارها و بارها نقد شده‌اند كه نویسنده این کتاب این سخنان را مستند کرده است. این موضوع موجب می‌شود به دشمن‌شناسی وسیعی دست بزنیم، دشمنی که هم با اسلام و هم با ایران اسلامی سر عناد دارد.

وی تاکید کرد: این دشمن‌شناسی نباید آن‌قدر ما را مشغول کند که دوستان را هم نشناسیم! همچنان که گاهی فراموش می‌کنیم بسیاری از نمادها و نشانه‌گذاری‌ها به ویژه در سینمای سراسر جهان مشترکند. تمرکز بر این مشترکات باعث دست اصحاب رسانه را می‌بندد و نتیجه آن ساخته شدن آثار شعاری است یعنی ورود به معرکه‌ای بسیار خطرناک!

هاشم‌زاده با اشاره به این که قرآن نیز ابتدا متقین را به ما معرفی می‌کند، سپس اهل کفر را، یادآور شد: شناخت دوستان نکته‌ای است که در آیینه تفکر دینی به آن تاکید شده است. متاسفانه با وجود آن که حرف‌های بسیاری برای گفتن داریم، هنوز فاقد نشانه‌گذاری‌های دینی و مذهبی در سینمای خودمان هستیم. 

به گفته وی، این کتاب با نقد و بررسی چند فیلم و سریال مشخص به طور صریحی به سراغ مبارزه رفته است. در حالی که هالیوود در این نزاع کارهای اساسی‌تری می‌کند. فیلم 300 نزاعی آشکار است در حالی که نزاع اصلی سینمای غرب علیه دین آنجایی آغاز می‌شود که اخلاق را نشانه گرفته است؛ آن چیزی که انبیای الهی می‌خواستند آن را به تمامیت برسانند و شیطان نمی‌خواست انجام شود.

وی در ادامه با تاکید بر این که آمار مطالعه خجالت‌آور است، به پایین بودن شمارگان کتاب‌ها در مقایسه با جمعیت کشور پرداخت و گفت: متاسفانه آثاری که ما آن‌ها را معناگرا می‌دانیم نیز تولید سینمای هالیوودند! من مشکل این حوزه را بسیار اساسی‌تر از آن‌چه به نظر می‌رسد، می‌بینم. درد من این است که سینمای ما بعد از سی و چند سال از پیروزی انقلاب اسلامی، هنوز حرف ما را نمی‌زند. متاسفانه ما در زمین دیگران و با قواعد آن‌ها در حال بازی کردنيم. سطح مطالعات و معلومات در کشور ما نشان می‌دهد که آن‌ها در حوزه فرهنگ به موفقیت رسیده‌اند. لازم است با خودمان صریح باشیم و تلاش کنیم.

همچنین دکتر عبدالله بیچرانلو، نویسنده اثر با تشکر از آرای منتقدان تمامی این مطالب را تایید کرد و گفت: این کتاب بیانگر همه تلاش افرادی که در این حوزه کار می‌کنند، نیست. من در کتاب «سینمای ایران» به تفصیل به نشانه‌شناسی و نشانه‌گذاری در این حوزه پرداخته‌ام و در کتاب حاضر بر این موضوع تمرکز داشتم که سینماگران هالیوودی همواره «دیگری»ای را با نگاهی نژادپرستانه علم کرده و به مبارزه با آن پرداخته‌اند.

وی با اشاره به این که در کتابش به بررسی پیشینه تاریخی ساخته‌های عنادورزانه هالیوودی پرداخته است، اظهار کرد: پیش‌بینی می‌کنم در این دهه آثار متعددی از سوی سینمای هالیوود درباره ما[ایران و اسلام] ساخته شود.

نویسنده کتاب «بازنمایی ایران و اسلام در هالیوود» یادآور شد: این کتاب می‌خواهد بگوید که سینمای هالیوود، سینمایی تجاری است. همچنین باید بدانیم که «بازنمایی» ذات رسانه به شمار می‌آید از این رو وظیفه داریم با استفاده از این ویژگی به آگاهی‌بخشی بپردازیم. حاصل این پژوهش آن است که بیان می‌کند چگونه باید فرهنگمان را از طریق رسانه‌هایی که در اختیار داریم در جهان معرفی کنیم.

در پایان این برنامه هاشم‌زاده عنوان کرد: سخن همه ما یکی است و از زوایای مختلف به یکدیگر تذکر می‌دهیم.

سپس در اين مراسم با حضور جمعی از اعضای مرکز تحقیقات صدا و سیما، محققان پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و عده‌ای از اصحاب رسانه از کتاب «بازنمایی ایران و اسلام در هالیوود» رونمایی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط