به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نخستین بخش این شماره از کتاب ماه علوم و فنون به رشته نجوم اختصاص یافته و در آن نقد دو کتاب «عکاسی نجومی» اثر محمدرضا نجومی و «بارشهای شهابی» نوشته امیر حسنزاده گنجانده شده است.
نادیا معقولی در بررسی کتاب «عکاسی نجومی» با مرور فصلهای مختلف کتاب نقدهایی را برای فصلهای متعددش مطرح کرده است. لحن، ساختار، اندازه عکسهای چاپ شده در کتاب، تذکراتی که نویسنده در کتاب مطرح کرده و همچنین مخاطبان اثر، مواردی هستند که معقولی نقدهایی را بر آنها وارد دانسته و البته از نکات مثبت کتاب هم چشمپوشی نکرده است.
در مقاله بعدی سیده اکرم سروش با نگاهی به کتاب «بارشهای شهابی»، توضیحاتی را درباره اجرام کوچک منظومه شمسی، تقسیمبندی جدید منظومه شمسی، شهابها، رصد و ثبت بارشهای شهابی و روشهای رصدی عکاسی از شهابها ارایه داده است. این کتاب در سال 1390 از سوی انتشارات ایرانشناسی منتشر شده بود.
در بخش دوم این مجله که به علم کامپیوتر اختصاص یافته چهار مقاله گنجانده شده است. در مقاله نخست حسین قاسمی مقالهای با عنوان «رویکردی عملی به طراحی مدار منطقی دیجیتالی» نوشته که مروری است بر کتابی که به قلم دکتر قدرت سپیدنام از سوی انتشارات خراسان منتشر شده. این کتاب بخش سختافزار کامپیوترها را معرفی کرده است.
اصغر کنعانی نوشتاری را با عنوان «آشنایی آغازین با طراحی کامپیوتر» نوشته و خلاصهای از کتاب «طراحی و معماری کامپیوتر» ارایه داده است. نویسنده در این کتاب از ساختار و عملکرد کامپیوترها مینویسد و به ادعای کنعانی «هدف آن تا حد امکان ارایه شفاف و کامل سازماندهی و ویژگیهای کامپیوترهای مدرن امروزی است.»
در ادامه، حسین موسوی نیمنگاهی به «خودآموز گامبهگامMacromedia Dreamweaver» دارد که با ترجمه جعفر کاشانی و از سوی نشر دیباگران منتشر شده است. این نرمافزار ابزاری برای برنامهنویسی برنامههای کاربردی وب است.
حامد اوجبی در این شماره از مجله علوم و فنون «اصول و ساختار ساختمان دادهها» را بررسی کرده است. وی در توصیف این کتاب مینویسد: «این کتاب که اساسیترین مطالب و سرفصلهای درس ساختمان دادهها را ارایه میدهد میتواند به عنوان یک کتاب درسی برای یک درس رسمی ساختمان دادهها یا به عنوان یک کتاب مکمل برای تقریبا تمام کتابهای متعارف و موجود کامپیوتر در این حوزه مورد استفاده قرار بگیرد.»
بخش پزشکی این شماره از مجله با «ورود به ژرفای جهان سلول» آغاز میشود و معصومه سادات پوربخش فصلهای 24 گانه کتابی با عنوان «جهان سلول» را بررسی میکند. این کتاب در سال 1389 از سوی دانشگاه تهران منتشر شده بود.
«فرهنگ هامیوپاتی» دومین کتابی است که در بخش پزشکی بررسی شده است. زهرا طاهریاخوان زبان به کار رفته در این کتاب را ساده توصیف میکند و مینویسد: «حدود 470 بیماری بر اساس حروف الفبای فارسی و نام داروها به ترتیب الفبای لاتین تنظیم شده است. در مواردی هم علاوه بر اشاره به علایم و راههای درمان یک بیماری، توصیف مختصری از آن بیماری همراه با تصویر ناحیهای که دچار مشکل شده برای درک بهتر خواننده ارایه شده است.
سید مسعود اسماعیلی در نوشتاری با عنوان «مروری بر خانوادهدرمانی» به نقد کتابی درباره این موضوع پرداخته و هدف نویسنده از نگارش این کتاب و همچنین مخاطبان و درونمایه کتاب را توصیف کرده است. کتاب «خانواده درمانی؛ ارزیابی و درمان خانوادهها» با ترجمه محسن دهقانی و مریم عباسی از سوی انتشارات جوانه رشد به چاپ رسیده است.
مهندسی عمران بخش دیگری از مجله علوم و فنون این فصل است که فقط نقد یک کتاب با عنوان «مهندسی پی پیشرفته» را در خود جای داده. میرغفار قریشی با این نگاه که مهندسی پی، اهمیت زیادی در طراحی و اجرای پروژههای عمرانی دارد بر ضرورت توجه به کیفیت مطلوب آموزش آن تاکید کرده و درباره این کتاب مینویسد: «مولف تلاش زیادی کرده است که از آخرین دستاوردهای علمی و مهندسی پی در سطح بینالمللی استفاده کند و در این کار هم به آخرین مقالات و نتایج پژوهشهای دانشگاهی توجه شده و هم اینکه راهگشابودن نتایج تحقیقات دانشگاهی در کارهای عملی و استقبال از آنها در جوامع حرفهای خارجی مورد بررسی قرار گرفته است.»
نگاهی به آثار عبدالعلی بیرجندی و گزارشی از نسخ خطی موجود از آنها در کتابخانههای ایران موضوعی است که در بخش «تاریخ علم» این مجله بررسی شده و یوسف بیگباباپور ضمن معرفی این ریاضیدان، ستارهشناس و شارح پرکار، آثار فارسی و عربی وی را طبقهبندی کرده است. باباپور در ادامه و در مقالهای دیگر به معرفی نسخه کهنی از کتاب «کتاب العمده فی الجراحه» پرداخته است.
پرونده پزشکی این شماره از کتاب ماه علوم و فنون با نقد کتاب «بیماری آنفلوانزای طیور» اثر مهدی وصفی مرندی پایان میپذیرد؛ کتابی که در بیستمین جایزه کتاب فصل در رشته دامپزشکی برگزیده شد و مسایلی چون تاریخچه بیماری آنفلوانزای طیور، تشخیص بالینی و آزمایشگاهی، ایمنولوژی، اتیولوژی، کاربرد ضدعفونیکنندهها و واکسیناسیون طیور در پیشگیری و ریشهکنی این بیماری در آن مطرح شده است.
«کامل الصناعه الطبیه»، «نیمنگاهی به ریاض الادویه هروی و دو تصحیح آن»، «نامه زرین سلامت» و «حکایات اهل نظر» مطالب دیگری هستند که در این شماره از کتاب ماه علوم و فنون آمده است.
گزارش سمیه مطلبی از «جایزه کتاب فصل در سنندج»، «علوم و فنون در آینه رویدادها» و معرفی چند کتاب جدید علمی پایانبخش مطالب این مجله هستند.
شماره 64 «كتاب ماه علوم و فنون» ويژه مرداد ماه سال 1391 است و به سردبيری دكتر يونس كرامتی و به همت موسسه خانه كتاب، همراه با لوح فشرده فهرست كتابهای منتشر شده تیرماه با قيمت یک هزار و 500 تومان منتشر شده است.
پنجشنبه ۹ شهریور ۱۳۹۱ - ۰۹:۵۳
نظر شما