سه‌شنبه ۷ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۷:۳۸
كتاب «در ستايش آهستگي» نهضت آهستگی را تبيين می‌كند

نهضت آهستگی رویکردی انتقادی است كه در برابر سرعت‌زدگی دوران مدرن شكل گرفت. كتاب «در ستايش آهستگي» اين موضوع را شرح مي‌دهد.-

مسعود صفايي‌مقدم، مترجم اين اثر در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)،  اظهار کرد: آن‌چه امروز به نام «نهضت آهستگی» شهرت يافته است، رویکردی انتقادی به یکی از مولفه‌های اصلی دوران مدرن، یعنی ویژگی «سرعت‌زدگی» است.
 
عضو هيات علمي دانشگاه شهيد چمران افزود: در دوران مدرن تقریبا تمام جلوه‌های زندگی از این ویژگی تاثیر پذیرفته‌اند. دوران پست‌مدرن که حاصل اتخاذ رویکردی انتقادی به تجلیات مختلف دوران مدرن است، به شکل‌های متفاوتی در نوع واکنش‌های مردم نسبت به این خصلت اساسی دوران مدرن ظهور و بروز یافت. 

وي ادامه داد: این واکنش‌ها هم از سوی خبرگان و هم از سوی توده‌های جامعه مشاهده مي‌شود؛ به همین علت هم در محیط‌های دانشگاهی و هم در محیط‌های عمومی و غیردانشگاهی جریان‌هایی در اعتراض به «زندگی سرعت‌بنیان» و تجلیات مختلف آن شکل گرفته است.

به گفته صفايي‌مقدم، «نهضت آهستگی» که در آغاز توسط «کارلو پترینی» روزنامه‌نگار ایتالیایی در سال 1986 در ایتالیا مطرح شد، نمونه‌ای از واکنش توده‌ای به خصلت سرعت‌گرایی دوران مدرن است، همان‌گونه که «نهضت آموزش فلسفه به کودکان» را می‌توان یک واکنش خبره‌گرایانه به این ویژگی تلقی كرد. 

وي به سابقه اين بحث اشاره كرد و گفت: نهضت آهستگی در ابتدا به صورت حرکتی اعتراضی در مقابل نهضت آمریکایی غذای سریع یا همان «فست فود» مطرح شد. پترینی سه سال بعد یعنی در سال 1989 «نهضت جهانی غذای آهسته» را بنیان نهاد. این نهضت بسيار مورد اقبال واقع شد و حتی به یک پشتوانه سیاسی برای سیاستگذاری‌های اتحادیه اروپا در حوزه‌های کشاورزی و تجاری تبديل شد.
 
صفايي‌مقدم گسترش روزافزون «جنون سرعت» در جوامع را دليل رونق بازار شرکت‌های تولیدکننده غذاهای سریع دانست و گفت: حوزه اثرگذاری ویژگی «سرعت‌زدگی» جوامع، به عنوان یک ویژگی متعلق به دوران مدرن همچنان که به صنعت غذایی وارد شد در دیگر عرصه‌های زندگی مانند آموزش و پرورش  نيز تسری یافت. عجله والدین برای ورود سریع‌تر کودکان‌شان به دوران بزرگسالی و سعی در آماده‌سازي آنان برای پذیرش زودهنگام مسوولیت‌های بزرگسالان از جمله عرصه‌های رسوخ این ویژگی در  جوامع محسوب مي‌شود.

وي يادآوري كرد: سرعت‌زدگي در سطح آموزش عالی نيز خود را نشان مي‌دهد، زيرا امروزه شاهد گرايش برخ دانشجويان  به تحصیل همزمان در بیش از یک رشته دانشگاهی و آن هم در کمترین زمان ممکن هستيم.

صفايي‌مقدم در پايان گفت: احتمالا اين كتاب را انتشارات رسش منتشر مي‌كند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها