به گزارش خبرگزای کتاب ایران (ایبنا)، شهرام حیدرآبادیان مدیر موزه رضا عباسی در ابتدای این مراسم گفت: آنچه مسلم است استاد آیدین آغداشلو به عنوان یک نقاش و گرافیست حرفهای برای فرهنگ و هنر ایرانی ارزش بسیاری دارند، اما در این جلسه حضور و ارزش استاد در حوزه میراث فرهنگی و به دلیل نجات دادن و بازآفرینی آثار هنری است.
وی افزود: تاسیس موزه رضا عباسی یکی از اقدامات ارزشمند آغداشلو است. موزه مدام از لطف استاد بهرهمند بوده و مجموعه شخصی وی مکمل بسیار خوبی برای آثار موزه رضا عباسی بوده و هست. همچنین در این جلسه به جز قدردانی از زحمات استاد آغداشلو از کیوان حقیقی و اردشیر آبکنار هم قدرداني و تشکر میشود. این دو کاتالوگ نفیسی برای این نمایشگاه تهیه کردهاند و همچنین کتاب «نیمه دیگر» نیز به همت اینان منتشر شده است. نمایشگاهی که اکنون به مدت یکماه برپا است شامل آثاری میشود که در کتاب «نیمه دیگر» هم به چاپ رسیدهاند.
در ادامه مراسم آیدین آغداشلو گفت: این دومین نمایشگاه انفرادی در طول عمر من در ایران است. نخستین آن در سال 1352 بود و اکنون تقریبا بعد از چهل سال دومین آن برگزار میشود.
آغداشلو در ادامه با اشاره به تاسیس موزه رضا عباسی گفت: این موزه در سال 1356 افتتاح شد. قبلا این ساختمان مبلفروشی بود که در مدت کوتاهی خریداری و در مدت چهار ماه تغییر کاربری داد و ویترینها سفارش داده شده و نصب شدند و در عرض 40 روز نیز اشیا انتخاب و پنج کاتالوگ نیز منتشر شد.
وی افزود: انتخاب آثار موزه بر اساس بهترینها بود. این موزه یک مجموعه طراز اول با بهترین اشیا است، که با یک گردش مختصر میتوان یک تاریخ کلی از هفتهزار سال هنر و فرهنگ ایران به دست آورد. در مورد هنر ایران بعد از اسلام نیز این موزه، موزه مهمی است. بخش کتابت و قطعات خطی این موزه نیز فوقالعاده است.
آغداشلو در ادامه با یادی از مینا صادق و تهرانچی دو تن از مدیران قدیمی موزه، گفت: آثاری که در این نمایشگاه گرد آمدهاند، همه نمونه خطهای مرمت شده است و چند اثر که خودم خلق کردم. من از سن 18 سالگی قطعات خطی میخریدم و چون ثروتمند نبودم و بودجه محدودی داشتم بیشتر قطعات خراب شده را که نیاز به تعمیر داشتند، اما ارزان بودند خریداری میکردم.
این نقاش و کارشناس آثار هنری در ادامه با اشاره به این نکته که تمام آثاری که خریداری میکرد همه به نحوی خراب شده بودند، گفت: نخستین قطعهای که خریدم از اسدالله شیرازی خطاط بزرگ دوران فتحعلیشاه قاجار بود. از اینجا راهی شروع شد که تا به امروز ادامه دارد و من همچنان بیپول هستم و نمیتوانم آثار خوب بخرم؛ اما این بیپولی سبب خیر شد، چون همانطور که گفتم قطعات مندرس و خراب شده را خریداری و مرمت میکردم. این کار باعث شد من بدون آنکه استادی داشته باشم خوشنویسی و تذهیب را یاد بگیرم. به همین خاطر کار من فرع بر این آثار است.
آغداشلو گفت: من چون استادی در زمینه مرمت آثار و همچنین خوشنویسی و تذهیب نداشتم به اصل هنر در دوران تیموری، صفوی و بعد از آن وصل میشدم؛ با این کار میزان اطلاعاتم نیز افزوده میشد. برخی از آثار به حدی ریخته بود که تشخیص اصل آن امکانپذیر نبود و من با نوعی جنون آن را به اصلش باز میگرداندم.
آغداشلو در ادامه نمایشگاه خود را به همه مرمتکاران آثار فرهنگی تقدیم کرد و گفت: عموم مرمتکاران و احیاگران آثار فرهنگی و هنری در گمنامی محض به سر میبند، این جلسه بزرگداشت همه این عزیزان است و من به نیابت از آنها در اینجا حضور دارم.
آغداشلو گفت: من از تجدید آثار در معرض انهدام چیزهای بسیاری آموختم و در آثار هنری خودم نیز از آنها سود بردم. سه نقاشی از من در این موزه به امانت است که به جز با دانشی که از این کار آموختم نمیتوانستم آنها را بیافرینم. راهگشای مجموعه «خاطرات انهدام» من نیز همین دانشی بود که از احیای این مجموعه آموختم.
آغداشلو در پایان با اشاره به اینکه خودش را خادم فرهنگ ایران میداند، گفت: روح بزرگ ایرانی به قبل از اسلام و یا بعد از اسلام ارتباطی ندارد. هنر بزرگ و سترگ خوشنویسی با اسلام به ایران آمد و کتابتها و مرقعها باعث افتخار هر کتابخانهای بود. نام این نمایشگاه و کتاب «نیمه دیگر» است که رییس موزه انتخاب کرده و نام با مسمایی است. من بیشتر با عنوان نقاش، محقق، کارشناس، نویسنده و منتقد و شاید هم معلم شناخته میشوم اما بخش مرمت آثار، بخش خصوصی من بوده که امروز عیان شده است و نیمه دیگر من است.
آیین بزرگداشت و رونمایی از تازهترین کتاب آیدین آغداشلو با عنوان «نیمه دیگر» عصر دیروز شنبه هفتم مردادماه با حضور گسترده هنرمندان و علاقهمندان در موزه رضا عباسی برگزار شد. «نیمه دیگر» نام کتابی از مجموعه آثار خوشنویسی مرمت شده توسط آیدین آغداشلو و چند نقاشیخط خلق شده توسط خودش است. یکی از آثار مرمت شده تابلوی سوره «حمد» اثر میرعماد است که آغداشلو کار بازنویسی و تذهیب آن را انجام داده است. همچنین در این جلسه از کیوان حقیقی و اردشیر آبکنار، ناشران آثار موزه به صورت کتاب نیز قدردانی شد.
یکشنبه ۸ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۲۹
نظر شما