سه‌شنبه ۲۷ تیر ۱۳۹۱ - ۱۴:۲۶
راه‌اندازی 30 هزار ايستگاه مطالعه در كشور چشم‌انداز اصلی ماست

مديركل تامين منابع نهاد كتابخانه‌هاي عمومي عنوان كرد: راه‌اندازي 30 هزار ايستگاه مطالعه در كشور چشم‌انداز اصلي اجراي طرح ايستگاه مطالعه است. اين رقم 10 برابر تعداد كتابخانه‌هاي عمومي نهادي و مشاركتي در كل كشور است و پيش بيني مي‌شود اين طرح از شهريورماه اجرايي شود.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، نخستين گردهمايي كارشناسان ايستگاه‌هاي مطالعه و روساي ادارات مراكز استان‌هاي نهاد كتابخانه‌هاي ملي كشور امروز سه‌شنبه (27 تيرماه) با حضور جمعي از مديران ارشد اين سازمان در كتابخانه مركزي پارك‌شهر برگزار شد.

اين گردهمايي براي اجرايي سازي طرح ايستگاه مطالعه در سراسر كشور تشكيل شد. بر اساس اين طرح قرار است قفسه‌هاي هويت‌دار كه هر كدام مانند يك كتابخانه هستند با بيش از پنج هزار جلد كتاب در اماكن عمومي‌ مانند فرودگاه‌ها، مساجد بزرگ و بيمارستان‌ها تعبيه ‌شوند.

مديركل تامين منابع نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور توضيحاتي درباره طرح جامع ايستگاه‌هاي مطالعه ارايه كرد و گفت: اداره تامين منابع، كار رصد، بررسي، دسته‌بندي، توزيع و ارسال كتاب به كتابخانه‌هاي سراسر كشور را برعهده دارد.
 
سيدعارف علوي ادامه داد: در تأمين منابع طرح ايستگاه‌ مطالعه، تأكيد بر كتاب به عنوان منبع اصلي مطالعه است؛ به اين معني كه هم به لحاظ محتوايي قالب كتابي داشته باشد و هم به لحاظ شكلي. براي شكل كتاب‌هاي چاپ شده در ابتدا قطع پالتويي پيشنهاد شد اما در ادامه قطع رقعي بهتر تشخيص داده شد. بنابراين كتاب‌هاي بزرگسال و نوجوان در اين ايستگاه‌ها با قطع رقعي خواهند بود و كتاب كودكان نيز با قطع خشتي چاپ خواهند شد.

وي تأكيد كرد: همچنين تلاش كرده‌ايم تا حد امكان، از آثار نويسندگان و ناشران معروف در اين ايستگاه‌ها استفاده كنيم و هر كتاب نيز حداكثر 150 صفحه داشته باشد تا در صف‌هاي انتظار براي مخاطبان قابل استفاده باشد. 

علوي با بيان اين‌كه موضوعات اصلي براي كتاب‌ها استخراج شده است اشاره كرد:‌ هركدام از اين موضوعات اصلي مانند دين و ادبيات زيرشاخه‌هاي متفاوتي نيز خواهند داشت و به طور مثال در حوزه ادبيات، زيرشاخه‌هايي مانند شعر، طنز، داستان و شعر كلاسيك قرار خواهد گرفت.

اين مقام مسوول با بيان اين‌كه آغاز اين طرح بايد در بهمن‌ماه سال گذشته صورت مي‌گرفت، افزود: متأسفانه به دليل كمبود بودجه اين اتفاق نيفتاد؛ اما براي اجراي طرح، 100 كتاب از 45 ناشر مختلف انتخاب كرديم و در نهايت با توجه به اين‌كه شمارگان كتاب‌هاي چاپ شده بسيار بالا خواهد بود، تعدادي از ناشران با ما همكاري نكردند چرا كه بايد به نويسندگان كتاب‌ها حق مؤلف پرداخت مي‌كردند به همين دليل 30 كتاب در فهرست نهايي ما قرار گرفته است.

وي با اشاره به هزينه بالاي اين طرح به دليل شمارگان بالاي كتاب‌ها گفت: پيش‌بيني كرديم تا در ماه‌هاي ابتدايي اجراي طرح هيچ برگشت كتابي نداشته باشيم و با اين نگاه در نظر داريم تا كتاب‌هاي ايستگاه‌هاي مطالعه به صورت مستمر شارژ شوند و هيچ قفسه‌اي خالي نماند. روش توزيع كتاب در اين طرح از جمله مسايل مهمي است كه بايد كار كارشناسي بسياري روي آن انجام شود.

علوي، راه‌اندازي 30 هزار ايستگاه مطالعه در كشور را چشم‌انداز اصلي اجراي اين طرح عنوان كرد و گفت: اين رقم 10 برابر تعداد كتابخانه‌هاي عمومي نهادي و مشاركتي ما در كل كشور است و ظرفيت بسيار بالايي است كه اميدواريم محقق شود با اجراي اين طرح و راه‌اندازي 30 هزار ايستگاه مي‌توانيم به بسياري از استانداردهاي جهاني نيز نزديك شويم.

در ادامه اين مراسم ابراهيم شمشيري مديركل امور كتابخانه‌ها نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور با بيان اين‌كه مديريت اجرايي اين كار برعهده روساي ادارات مراكز استان‌ها خواهد بود گفت: بر اين اساس در اجراي اين طرح ما در تمام استان‌ها ارزيابي جداگانه‌اي خواهيم داشت و در تعامل با كارشناسان ايستگاه مطالعه هر استان متناسب با ظرفيت‌هاي آن منطقه طرح خود را گسترش مي‌دهيم.

وي ادامه داد:‌ پيش‌بيني ما بر اين است تا در ماه‌هاي اوليه هر روز كارشناسان‌ ما در ايستگاه‌هاي مطالعه حاضر باشند و وضعيت ايستگاه‌ها را ارزيابي و مشاهدات كمي و كيفي خود را ارايه دهند. 

به گفته اين كارشناس فرهنگي، مجموعه‌اي از دستورالعمل‌ها و فرم‌ها مانند چگونگي انعقاد تفاهمنامه و شارژ كتاب تهيه شده و در اختيار ادارات مراكز استان‌ها قرار مي‌گيرد.

شمشيري در بخش ديگري از سخنانش به موضوعات اصلي كتاب‌ها در قفسه‌هاي ايستگاه مطالعه اشاره كرد و افزود: در هر ايستگاه يك عنوان كتاب با محوريت دين، چهار كتاب با محوريت ادبيات، دو عنوان با محوريت تاريخ، يك عنوان با محوريت زن و خانواده، دو عنوان با محوريت علوم و فنون، دو عنوان با محوريت نوجوانان و سه عنوان با محوريت خردسالان و كودكان در نظر گرفته شده است.

وي اضافه كرد: پيش‌بيني مي‌كنيم در طول سال، 270 هزار نسخه كتاب در يك سازه ايستگاه مطالعه قرار گيرد كه در نوع خود رقم بسيار بالايي است، البته شارژ سازه‌ها بر اساس مكاني كه در آن قرار گرفتند نيز متفاوت خواهد بود.

وي تأكيد كرد: به دنبال جلب مشاركت براي تأمين منابع هر يك از سازه‌هاي خود هستيم چرا كه هر سازه به صورت ميانگين 200 ميليون تومان هزينه دارد و اگرچه در مرحله آزمايشي اجراي اين طرح ممكن است مشاركت چنداني وجود نداشته باشد اما بنا داريم مشاركت مراكز مختلف را جلب كنيم.

در ادامه اين مراسم كارگاه‌هاي توجيهي با حضور روساي ادارات مراكز استان‌ها و كارشناسان ايستگاه‌هاي مطالعه كل كشور تا ساعت 16 برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها