پرل اس باک، امه سه زر، آلفرد دوبلین، ویرجینیا ستیر، مارتین آندرسن نکسو، پیتر رزگر و فورد مادوکس فورد از نویسندگانی هستند که در روزی چون امروز به دنیا آمده یا از دنیا رفته اند.-
پرل اس باک
پرل اس باک، نویسنده آمریکایی چنین روزی از سال 1892 دیده به جهان گشود. او وقتی نوزاد بود، همراه خانواده اش به چین مهاجرت کرد و در نتیجه زبان انگلیسی به زبان دومش بدل شد. در کارنامه ادبی او 70 اثر وجود دارد که همه با اقبال بسیار روبه رو شده است. او در سال 1925 نخستین اثرش را با نام «باد شرق، باد غرب» منتشر و پس از آن در سال 1930 اثر برگزیده اش را با نام «خاک خوب» به چاپ رساند و برای این کتاب برنده جایزه پولیتزر شد. او در سال 1938به خاطر تجسم زنده از زندگی روستاییان چینی و قدرت در بیوگرافی نویسی، برنده جایزه نوبل شد. «گل پنهان»، «مادر»، «همه مردان برادرند» و «نسل اژدها» از دیگر آثار اوست. مردم چین او را همتای «سای ژن ژو» نویسنده معروف چینی می دانند. وی مارس 1973 از دنیا رفت.
امه سه زر
امه سه زر، شاعر، استاد دانشگاه، نویسنده و سیاستمدار فرانسوی که بیش از 56 سال شهردار «فور دو فرانس» مرکز مارتینیک بود، در روزی چون امروز متولد شد. او 94 سال زندگی کرد و عمر طولانی اش را صرف مبارزه ای خستگی ناپذیر و قاطع با استعمار و به خصوص ایدئولوژی استعمار زدگی چه در نزد مردمان مستعمرات و چه در نزد نخبگانی که از استعمار به مثابه پدیده ای «در مجموع مثبت» دفاع می کردند، کرد. با مرگ او که سال 2008 در همین شهر رخ داد، سه روز عزای عمومی در فرانسه اعلام شد.
امه سه زر در مارتیتیک به دنیا آمد و از کودکی استعداد شگفت انگیزی در ادبیات و علم از خود نشان داد و از نوجوانی به فرانسه رفت و در پاریس در دبیرستان معروف لویی لو گران، با لئوپولد سزار سنگور، دیگر نویسنده و شاعر ضد استعمار سیاه پوست و ريیس جمهور آینده سنگال دوست شد.
وی در سال 1939 به مارتینیک بازگشت و کتاب معروف «بازگشت به وطن» را نوشت و در آن واژه «سیاه بودگی» را ابداع کرد و آن را «آگاهی فرد به سیاه بودن، یعنی به رسمیت شناختن ساده این واقعیت که ایجاب میکند تا سرنوشت یک سیاه، تاریخ و فرهنگش را بپذیرد» تعریف کرد. از این رو سه زر نقشی بی مانند در بازیابی هویت سیاه و پی ریزی فرهنگ سیاه در سطح جهانی داشت. چند سال بعد او به مجلس فرانسه راه یافت و نقشی بسیار مهم در تصویب قوانین تمرکز زدایانه و افزایش اختیارات سرزمین های ماورای دریاهای فرانسه داشت. آندره برتون درباره نقش پر اهمیت سه زر در ادبیات و شعر فرانسه می گفت: او سیاهی است که هیچ سفید پوستی امروز در فرانسه نمی تواند با مهارت وی از زبان فرانسه استفاده کند.
«تراژدی کریستف شاه»، «گفتاری در باب استعمار»، «فصلی در کنگور»، «نژاد پرستی و فرهنگ»، «نامه به موریس تورز»، «از تآتر ملتزم تا تآتر پوچی» شماری از آثار پرشمار امه سه زر هستند.
آلفرد دوبلین
آلفرد دوبلین، نویسنده آلمانی چنین روزی در سال 1957 برای همیشه آرمید. او که در سال 1878 به دنیا آمده بود، از چهره های بسیار مهم و برجسته ادبی آلمان است. وی برای رمانش با عنوان «میدان الکساندر برلین» که در سال 1929 به چاپ رساند به شهرت رسید. این رمان بارها با رمان «اولیس» جیمز جویس مقایسه شده است. برای زنده نگهداشتن نام و یاد او جایزه ادبی آلفرد دوبلین راه اندازی شده است. «مردان بی رحم» و «داستان های شب طولانی» از دیگر آثار اوست.
ویرجینیا ستیر
ویرجینیا ستیر، نویسنده آمریکایی چنین روزی در سال 1916 به دنیا آمد. او مولف چندین کتاب و دهها مقاله تحقیقی است و چون به روانشناسی بسیار علاقه مند بود، به عنوان یک مددکار، به خانواده درمانی می پرداخت. یکی از آثار مهم وی «آدم سازی در روانشناسی خانواده» از تجربیات او در این زمینه شکل گرفته است. وی جوایز بسیاری را به خود اختصاص داد و سال 1988 از دنیا رفت.
فورد مادوکس فورد
فورد مادوکس فورد، نویسنده و شاعر بریتانیایی چنین روزی در سال 1939 دیده از جهان فروبست. وی که دسامبر 1873 به دنیا آمده بود، نقش بزرگی در ادبیات قرن بیستمی انگلستان داشت. «تراژدی ملکه پنجم» از آثار اوست که سال 1906 منتشر شد و پس از آن یکی از برجسته ترین آثارش با عنوان «سرباز خوب» در سال 1915 به بازار آمد و جزو صد رمان برتر دنیا قرار گرفت.
پیتر رزگر
پیتر رزگر، شاعر اتریشی چنین روزی در سال 1918 از دنیا رفت. وی جولای 1843 به دنیا آمد. او در سال 1913 به دریافت جایزه نوبل نزدیک شد اما موفق نشد آن را کسب کند. «وقتی من جوان بودم» و «خانه ای در مزرعه» از آثار اوست.
مارتین آندرسن نکسو
مارتین آندرسن نکسو، نویسنده دانمارکی چنین روزی در سال 1869 دیده به جهان گشود. موضوع رمان های او اتحاد و مبارزه کارگران و فقر اجتماعی در غرب است. منقدان ادبی او را مهمترین نماینده ادبیات رئالیسم سوسیالیستی در شمال اروپا میدانند. «سرزمین الهی»، «دو جهان»، «پله جهانگیر» و «مسافران صندلی های خالی» از جمله آثار او هستند. وی ژوئن 1954 از دنیا رفت.
نظر شما