به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، جشن رونمایی از 25 کتاب مرحله دوم طرح «صدای تازه» عصر دیروز،31 اردیبهشت، ساعت 17 و 30 دقیقه با حضور برخی از شاعرانی که کتاب آنها در این طرح به چاپ رسیده است و جمعی دیگر از شاعران و استادان زبان و ادب فارسی در تالار اجتماعات فرهنگسرای ابنسینا برگزار شد.
گلرخسار صفیآوا، شاعر تاجیکستانی و رییس انجمن جهانی شعر، محمود معتقدی، صابر امامی، حسین اسرافیلی، عبدالعظیم صاعدی، رضا اسماعیلی، رحیم زریان، هادی خورشاهیان، بهروز قزلباش، شراره کامرانی، حسین قرایی، مدیر کل اداره ارشاد ورامین، سیدقاسم ناظمی، معاون هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، زیبا اشراقی و همسر مرحوم قیصر امینپور، از جمله شاعران و مسوولان حاضر در این جلسه بودند.
«صدای تازه 3» و معرفی شاعران تاجیک
در اين برنامه كه حمیدرضا شکاسری، شاعر و منتقد، اجرای آن را بر عهده داشت، گفت: این طرح از آنجا که به انتشار نخستین کتاب شاعران جوان یا کمتر شناخته شده اختصاص دارد و سبب میشود چهرههایی را که هنوز از جمع شعر روزگار ما غایبند، معرفی کند، اهمیت بسزایی دارد.
این شاعر ادامه داد: در برخی از سفرهایم به دیگر شهرهای ایران بارها شاهد حضور شاعران بسیار با استعدادی در عرصه شعر بودهام که به دلیل نداشتن امکانات، مطرح نشده بودند.
شکارسری در بخش ديگري از برنامه نمونه شعرهایی از شاعرانی را که دفتر شعر آنها در مرحله دوم طرح «صدای تازه» منتشر شده است، اما در این جلسه حضور نداشتند، قرائت کرد. سعید قربانیان، سعید حیدریساوجی، رویا شاهحسینزاده، رباب طاهری و علیرضا حسنزاده از جمله این شاعران بودند.
وی همچنین اشارهای به جلسههای «سهشنبههای شعر» موسسه هنر و رسانه اردیبهشت داشت و گفت: چندین سال است این جلسهها هر سهشنبه و با حضور شاعران و علاقهمندان در دفتر موسسه هنر و رسانه اردیبهشت برگزار میشود. شفیعی خود در این جلسهها حضور دارد و در آنها به ارایه تئوری شعر و نقد شعر میپردازد.
این شاعر افزود: از سوی دیگر پنجشنبه آخر هر ماه جلسهای با حضور بانوان شاعر در دفتر این موسسه برگزار میشود كه مسوولیت آن برعهده معصومه باغیان است.
وی در بخش دیگر از سخنانش درباره ادامه طرح «صدای تازه» توضیح داد: طبق ایده جدیدی که برای ادامه این طرح مطرح شده است، امکان دارد مرحله سوم طرح «صدای تازه» به انتشار 25 کتاب از 25 شاعر تاجیکستانی اختصاص یابد، تا صدای تازه شاعران تاجیکی در ایران شنیده شود.
صفیآوا: شعر سرمایه فارسیزبانان است
در ابتدای این جلسه گلرخسار صفیآوا گفت: از اینکه شاهد پدید آمدن شعر نو و سطری نو در ادبیاتم، بسیار خرسندم. اگر امروز شاعر یا هنرمندی جوان و به عبارت دیگر استعدادهای جوان را کشف کنیم، در حقیقت آینده زبان فارسی را برای تمامی فارسیزبانان روشن خواهیم کرد.
وی از شعر به عنوان سرمایه فارسیزبانان یاد کرد و افزود: سرودن شعر برای ما کاری بسیار دشوار است؛ چراکه بزرگان و پیشینیان ما به زیبایی و کمال این کار را انجام دادهاند. «شاهنامه» و دیگر شاهکارهای منظوم همگی سرمایههای ما هستند.
این شاعر تاجیکستانی یادآور شد: انتشار نخستین کتاب هر شاعر مانند تولد فرزند نخست است و امروز شاهد تولد 25 کتاب جدیدیم.
وی در ادامه با تاکید بر این موضوع که ادعای شاعری ندارد، اما گاهی شعری میسراید، یک قطعه از سرودههایش را قرائت کرد.
در قسمت ديگري از این مراسم برخی از شاعران حاضر در جلسه که کتاب آنها در این مجموعه به چاپ رسیده بود، به قرائت نمونهای از سرودههای خود پرداختند.
سارا ناصر نصیر، سیفالله خادمی، محمد قاسم منتظری، مریم گرجی، علیرضا حکمتی، مهدی حبیحصار، غزال مرادی، منیره حسینپوری، لیلا عباسعلیزاده، حسام بهرامی، ضیاء پورمحمودی، فاطمه ناظری، فرناز بنیشفیع، سیدمحمدعلی رضازاده، مریم ملکدار و محمدی، همسر نادر پناهزاده، شاعرانی بودند که در بخشهای مختلف این برنامه به شعرخوانی پرداختند.
بخش ديگر این برنامه به اجرای موسیقی سنتی توسط محمد رحمانی، نوازنده سنتور، محمد معتبرزاده، نوازنده تار و سیامک بنایی، نوازنده ضرب، اختصاص داشت.
همچنین در ادامه از رضا اسماعیلی، شاعر حاضر در جلسه، برای قرائت شعر و ایراد سخنرانی دعوت شد. وی در سخنانی کوتاه گفت: برای باروری ادبیات و شعر معاصر نباید به انتظار اقدامات مسوولان بود. دغدغههای افرادی چون سیدضیاءالدین شفیعی، مدیر موسسه هنر و رسانه اردیبهشت، در انتشار آثار شاعران جوان و کمتر شناخته شده برای ارتقا شعر امروز بسیار مقدس است.
این شاعر افزود: همچنین نشستها شعری و گردهماییهایی از این دست به زایشها و آفرینشهای ادبی بزرگی منجر میشود.
وی در ادامه چند نمونه از رباعیهایش را قرائت کرد.
طرح «صدای تازه» و 25 پنجره به شعر امروز
صابر امامی دیگر سخنران این جلسه گفت: همنسلان من بسیاری از آرمانها را پاسخ داده و آرزوکردهاند. اگر بخواهم بسیار صریح بگویم شاید بسیاری از همین آرمانهای همنسالان من نیز به حسرت رسیده است.
وی با تاکید بر این امر که شاید همه آن آرمانها همین شعر باشد، توضیح داد: انسان تنها در شعر و جهان شعر میتواند به آزادی و رهایی برسد. انسان در جهان شعر به معنا، ایمان، اسلام و روشناییها میرسد. در جهان شعر از یخ، انجماد، زنجیر، تاریکی و زندان و ستم میگریزد و هنگامیکه اینگونه به قضیه نگاه میکنیم امروز شاهد گسترده شدن 25 پنجره در آسمان شهرمان هستیم.
این استاد زبان و ادب فارسی ادامه داد: این 25 پنجره در آسمان سنگی، منجمد و یخبسته تاریخ بشریت میتواند عشق، دوست داشتن، آزادی و رهایی را، كه همنسلان من 30 سال آرزو داشتهاند، چونان آواز و ترانهای بخواند.
وی در پایان از این اقدام موسسه هنر و رسانه اردیبهشت به عنوان گامي بسیار شایسته یاد و تصریح کرد: این طرح بدون حمایت قدرتهای سیاسی، اما با دعا و عشق پنجرههایی را بر روی بشریت گشوده است.
در ادامه این برنامه نماهنگ کوتاهی از جشن رونمایی 25 کتاب مرحله نخست طرح «صدای تازه» پخش شد.
بخش ديگر این مراسم به تقدیر از 25 شاعر این طرح و اهدای لوح تقدیر و یک مجموعه از 25 کتاب منتشر شده طرح «صدای تازه 2» با حضور ناظمی، اسرافیلی، اسماعیلی، امامی و قزلباش و عکس یادگاری اختصاص داشت.
طرح «صدای تازه» به انتشار مجموعه اشعار شاعرانی اختصاص دارد که پیشتر از سرایندگان آنها اثری منتشر نشده است، یا کتاب آنها در انتشاراتی گمنام به چاپ رسیده و چندان معرفی نشده است. سال گذشته 25 عنوان کتاب نخستین مرحله طرح «صدای تازه» در نمایشگاه کتاب ارایه شد. امسال نیز 25 عنوان کتاب مرحله دوم این طرح در بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عرضه شد.
«نام دیگر حوا» از مریم ملکدار، «کتیبههای جیبی» سروده احسان افشاری، «دسته گل را به آب باید داد» از علی فردوسی، «شب آهوها» سروده رباب طاهری، دفتر شعر علیرضا حکمتی با عنوان «درخت تنها ماند»، «یک نفر برای یک نفر» مجموعه شعر فاطمه ناظری، «وقت چیدن است» سروده فرناز بنیشفیع، «چارمیخ» از مهدی حبیحصار و «سوختن در باران» سروده زهرا بیدکی فیلیان، از جمله آثار منتشر شده در مرحله دوم طرح «صدای تازه» اند.
«آخرین مکتوب عاشقانه من» اثر رویا شاهحسینزاده، «کولی باران» سروده ضیاء پورمحمدی، «پاییز اتو کشیده» از محمد قاسم منتظری، «لی لی» مجموعه شعر حسام بهرامی، سرودههای مریم گرجی در دفتر «خون سردتر از ماهی»، «از مرگ ماهیها دل دریا نمیگیرد» سروده سیفاله خادمی، مجموعه شعر سارا ناصرنصیر با عنوان «از لای لیوانها»، «ماه، استخوان یک ماهی» اثر سعید قربانیان و «شنیدن درخت» از نادر پناهزاده از دیگر آثار منتشر شده در مرحله دوم این طرح اند.
«دلتنگم» از یعقوب حضرتی، «دریا دور است» مجموعه شعر لیلا عباسعلیزاده، «باد مخابره خواهد کرد» اثر غزال مرادی، «با خودم بودم» سروده سعید حیدریساوجی، «مرد مهآلود» از سیدمحمدعلی رضازاده، مجموعه شعر منیره حسینپوری با عنوان «درخت محافظهکار است» و «اشک آب» سروده علیرضا حسنزاده عنوان دیگر آثار به چاپ رسیده در مرحله دوم طرح «صدای تازه» است.
جشن رونمایی از 25 کتاب مرحله دوم طرح «صدای تازه» عصر دیروز (31 اردیبهشت) از ساعت 17 و 30 دقیقه تا 20 و 30 دقیقه در تالار اجتماعات فرهنگسرای ابنسینا برگزار شد.
دوشنبه ۱ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۴۳
نظر شما