با وجود گذشت یک هفته از پايان كار بيست و پنجمين نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران هنوز تعریف و تمجیدها و نيز انتقادها نسبت به این نمایشگاه و نحوه برگزاری آن ادامه دارد. تايفون اسن، مدير انتشارات نار تركيه از جمله شركت كنندگان نمايشگاه كتاب تهران بود كه نظراتش را با ايبنا در ميان گذاشت.-
تايفون اسن مدير انتشارات نار تركيه كه به صورت مستقل در اين نمايشگاه شركت كرده بود، در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) از نظراتش در اين باره سخن گفته است.
اندكي در مورد انتشارات «نار» بگوييد و اين كه چند سال است در اين نمايشگاه بينالمللي شركت ميكنيد؟
من تايفور اسن، مدیر انتشارات نار هستم. اين انتشارات که به چاپ کتابهاي مربوط به كودكان و نوجوانان ميپردازد در سال 2006 در استانبول بنياد نهاده شد. امسال چهارمين سال است كه در اين نمايشگاه بینالمللی کتاب تهران شركت ميكنيم و باعث افتخار برند و انتشارات «نار» است كه با مردم با فرهنگ ايران هم صحبت شدهايم و باور كنيد هر سال كه در نمايشگاه کتاب تهران شركت ميكنيم براي نمايشگاه بعدي روزشماري ميكنيم.
نمايشگاه بينالمللي كتاب امسال را چگونه ديديد؟
استقبال در حد بالايي بود هرچند كه فكر ميكنم سال گذشته استقبال بيشتر و پرشورتر بود. به نظرم گرما يكي از دلايل اين كاهش استقبال بود. حس من اين است كه خيليها دوست داشتند به اين نمايشگاه بيايند و نتوانستند. بايد برای اقبال مردم به كتاب و فرهنگ حرمت قايل شد و امكانات و شرايط مناسبي براي مراجعهكنندگان فراهم كرد. با همه اين اوصاف بايد به مردم ايران به خاطر داشتن چنين نمايشگاه با سابقه و بزرگي تبريك گفت. شهرها و پايتختهايي هستند كه آرزوي داشتن چنين نمايشگاهي را دارند البته مردم ايران عموماً و اهالي تهران خصوصاً شايستگي دارابودن چنين نمايشگاه باشكوهي را دارند.
آيا شما در ديگر نمايشگاههاي كتاب مطرح دنيا شركت ميكنيد؟
بله. انتشارات «نار» تا به حال در نمايشگاههاي فرانكفورت و قاهره شركت كرده است. نمايشگاه فرانكفورت براي ما تجربه خوبي بود. همان طور كه ميدانيد در نمايشگاه فرانكفورت در سال 2008 تركيه به عنوان ميهمان ويژه به نمايشگاه دعوت شده بود و كشور ما با شعار «تركيه با تمام رنگها» در آن رويداد فرهنگي بينالمللي شركت داشت. انتشارات «نار» اين شانس را داشت تا در آن نمايشگاه شركت و تجربيات ارزندهاي كسب كند. بعد از آن ما در نمايشگاه بينالمللي كتاب قاهره شركت كرديم و چهار سالي است كه در نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران شركت ميكنيم. البته ما سال گذشته در نمايشگاه بينالمللي كتاب تبريز هم حضور داشتيم و اميدواريم امسال هم در اين نمايشگاه كه حدود 5 ماه ديگر برگزار ميشود شركت فعالانهاي داشته باشيم.
جناب اسن نمايشگاههاي كتاب تركيه در چه سطحي برگزار ميشود؟
ببينيد نمايشگاههاي كتاب متنوعي در چند سال اخير در تركيه برگزار ميشود اما در كل هيچ يك در حد و اندازه نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران نيستند. در اين مورد تركيه در مرحله تجربه آموزي و آزمون و خطاست و من اميدوارم شركت در نمايشگاههاي بينالمللي بزرگي چون تهران و ديگر نمايشگاههاي معتبر جهاني كتاب براي مسوولان و دستاندركاران چاپ و پخش كتاب تركيه راهگشا باشد و روزي برگزاري نمايشگاههايي در اين سطح را در تركيه شاهد باشيم.
انتشارات «نار» فقط براي كودكان و نوجوانان كتاب چاپ ميكند؟
بله انتشارات ما براي گروه سني كودك و نوجوان كتاب چاپ ميكند و تاكنون حدود 320 عنوان كتاب چاپ كردهايم. ما چيستاني داريم كه ميپرسد «از بازار يكي خريديم به خانه با هزار تا رسيدم» كه جواب آن هم كتاب است. ما اعتقاد داريم كه كتاب براي كودك تنها انباني از كلمات نيست هر كتاب براي كودك يك دنيايي است. كودك با كتاب ميتواند دين، تاريخ، پدر و مادرش و كلاً دنيايش را دوست بدارد. هر كتاب دنيايي است و ما تلاش ميكنيم زيباترين دنيا را براي كودكان تصوير كنيم.
علاوه بر كتابهاي كودك در غرفه «نار» كتابهاي مربوط به بزرگسالان هم به چشم ميخورد علت چيست؟
ما سال اول كه در نمايشگاه كتاب تهران شركت كرديم فقط كتابهاي كودك و نوجوان عرضه كرديم اما متوجه شديم كه مراجعهكنندگان از ما خواهان كتابهاي ديگري هستند از كتاب شاعران و نويسندگان و مطرح گرفته تا كتابهاي آشپزي و عمومي و خودآموز و فرهنگنامه. در سالهاي بعد سعي كرديم به سليقه خوانندگان احترام بگذاريم و كتابهاي موردپسند آنها را بياوريم و عرضه كنيم چون هميشه «حق با مشتري است». مراجعهكنندگان ما خواهان چنين تنوعي هستند و تلاش ما بر اين است در سال بعد با تنوع بيشتري در عناوين كتابهايمان در كتاب نمايشگاه شركت كنيم. ما در اين چند سال مراجعهكنندگان دايمي براي خودمان پيدا كردهايم و سليقهها و نظرات آنها را براي ما بسيار مهم است.
چنين نمايشگاههايي در نزديكي ملتها به همديگر تا چه اندازه تأثيرگذار است؟
اگر انسانها نخواهند بر مرزهاي جغرافيايي و فكري فائق بيايند دنيا را تنها از يك پنجره خواهند ديد ما با آمدن به اينجا سعي كرديم پنجرهاي ديگر براي مراجعهكنندگان خودمان باز كنيم و آن دنيا را از چشم اندازي ديگري نيز تجربه و اين انتظار را هم داريم ديگران هم چنين پنجرههايي را براي ما باز كنند.
ما از طرف خبرگزاري كتاب ايران با شما هم صحبت شديم به عنوان يكي از اهالي كتاب چه حرف خاصي براي ما داريد؟
باور كنيد خيلي خوشبخت بودم كه شما را كشف كردم به خبرگزاري شما به عنوان يكي حركت سازمان يافته و جديد تبريك ميگويم علاقه وافر شما به كتاب باعث اميدواري و دلگرمي ماست من از امروز از مراجعهكنندگان سايت شما خواهم بود حس ميكنم آشنايي با شما باعث شده كه امسال با دست پر به وطنم برگردم. كار شما سخت و جانفرساست اما كسي كه كار فرهنگي ميكند هميشه فداكار و سخت كوش است. كار ما از كار يك مغازهدار سختتر است اما ما فراموش نميشويم ولي آنها فراموش ميشوند.
به عنوان يادگاري ما را به متن ادبي يا شعري از كتابهاي چاپ شدهتان مهمان كنيد؟
يك شعر مرتبط با كتاب و كودك از آيلاچيناراوغلو ميخوانم:
در لاي كتابم يك برگ خشك به جا مانده از تابستان گذشته
يك برگ خشك نه، يك درخت
يك درخت بزرگ نه، يك جنگل بيانتها
يك خورشيد يك آسمان
در لاي كتابم يك تابستان بلند و آفتابي.
نظر شما