بيست و پنجمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران به روزهاي پاياني خود نزديك ميشود. اين نمايشگاه امسال در بخش بازار جهاني كتاب ايران ميزبان نمايندگان كشورهاي خارجي و فرهنگهاي مختلف است و به نظر ميرسد تجربههاي بسياري را از تعامل با فرهنگها و ملل گوناگون به دست خواهد آورد.
نمايشگاه كتاب همان طور كه از اسم آن بر ميآيد، محلي براي نمايش كتاب و جذب مخاطب است و در اين ميان به دليل سرعت بالاي انتقال اطلاعات و افزايش روز افزون دانش بشري، انتظار ميرود نمايشگاههاي مختلف در بخش بينالملل به منظور تبادل اطلاعات و انتقال تجربيات فعاليتهاي متنوعي داشته باشند.
بخش بينالملل نمايشگاه بيست و پنج در بخش ارزي در طبقه دوم شبستان و با عنوان بازار جهاني كتاب حضور يافته و توانسته با ايجاد غرفههايي از فرهنگهاي مختلف مانند دفتر دوستي ايران و ژاپن، ايران و نيجريه، ایران و ارمنستان، اتحاديه جهاني ناشران اسلام و... سيل علاقهمندان به فرهنگهاي گوناگون را پذيرا باشد.
همچنين برپايي نشستهاي تخصصي در سراي بينالملل اهل قلم نمايشگاه كتاب مانند ايرانشناسي در لهستان، رونمايي از كتاب سيد بغداد(نويسنده لبنانيتبار)، نقش اندیشمندان تاجیک و ایرانی در معرفی مفاخر علم و ادب فارسی و... بازگو كننده پيام گفتوگو و انتقال تجربيات ملل گوناگون در اين رويداد مهم فرهنگي كشور است.
از تمام مزایای این مکان فرهنگی که بگذریم جايگاه بازار جهانی کتاب ایران بیشترین انتقادی بود که بازدیدکنندگان مطرح کردند و معتقد بودند که این بازار در طبقه دوم شبستان مستقر شده و هواي گرم و دم كرده آن را تشديد كرده و كمبود فضاي اين بخش مشكلاتي را براي غرفه داران و بازديدكنندگان فراهم كره است.
رحيمي كه در رشته علوم انساني تحصيل ميكند و در غرفه ويژهنشر به دنبال كتابهاي انگليسي مورد علاقهاش ميگردد، درباره مكان بازار جهاني كتاب ميگويد: هوا به شدت گرم و قرارگيري اين بخش در طبقه دوم نيز مزيد بر علت شده است. همچنين برخورد برخي از غرفهداران در اين بخش مناسب نيست و اكثرا مراجعهكنندگان را به بخش ريالي واقع در سالن 6 راهنمايي ميكنند.
سالن 6 بخش ريالي كه اكثر ناشران حاضر در بخش ارزي مخاطبان خود را به اين بخش معرفي ميكنند در چادرهاي برزنتي و در حياط نزديك درب سوم نمايشگاه واقع شده است. متاسفانه جانمايي اين بخش هم چندان مورد رضايت ناشران و مخاطبان استفاده كننده از آن نيست.
يكي از مسوولان غرفه اين بخش معتقد است: حضور در چادرهاي برزنتي مشكلات عديدهاي را براي ما به وجود آورده است. همچنين آسفالت كف غرفهها و دور بودن اين بخش از فضاي اصلي شبستان سبب نارضايتي مردم و كاهش بازديدكنندگان اين بخش شده است.
مدير انتشارات غزال جوان هم می گوید: متاسفانه آسيبي كه گريبانگير نمايشگاه شده اين است كه اكثر ناشران فقط به فكر فروش كتابهاي خود هستند.
برخي از ناشران بخش ريالي به كاهش استقبال مردم از اين بخش اشاره كردهاند. به نظر ميرسد مكانيابي بخش خارجي ريالي، حضور در چادرهاي برزنتي، عدم توجه برخي از ناشران اين بخش به غرفه آرايي و تمركز فقط در بخش فروش سبب شده تا بخش ريالي آنچنان كه بايد براي مردم چشمنواز نباشد.
رضا اسدي، مدير انتشارات كاسين نیز معتقد است: بيشتر مخاطبان ناشران بينالملل موسسات و نهادها هستند و مردم عادي كمتر به اين بخش سر ميزنند.
اما در عصر اطلاعات و ارتباطات الكترونيك جاي خالي اينترنت وايفاي، امكانات پيشرفته آنلاين و تبليغات گسترده در بخش فروش آنلاين كتابها در بخش ريالي نمايشگاه كتاب مغفول مانده و اين بخش توجه بيشتري را از سوي مسوولان طلب ميكند.
بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تا 23 اردیبهشت در مصلای تهران برپا است.
نظر شما