نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران در بيست و پنجمين دوره خود، رنگ و بوي ياس به خود گرفته است. اشتباه نکنید! منظورم گل یاس نبود بلکه مقصودم یکی از سالنهای این دوره از نمایشگاه کتاب است که با این عنوان برای نخستینبار راهاندازی شده است اما به اندازه عطر گل یاس تاثیرگذار و به یادماندنی جلوه میکند. این سالن با اینکه در بخش انتهایی نمایشگاه کتاب قرار گرفته است اما عطر آن مشام هر بازدیدکنندهای را به سوی خود میکشد تا برای یک بار هم که شده، دیدن آن را تجربه کند.-
به محض این که اسم این سالن را شنیدم، با خود گفتم که موضوع این سالن باید به حضرت زهرا(س) مربوط شود اما وقتی از پیچ و خم جمعیت عبور کردم و خود را به در ورودی سالن رساندم، گویی نمایشگاه کتاب تهران در قالب کوچکتر و در فضایی محدودتر برپا شده بود.
«چرا دو نمایشگاه کتاب با محتوایی یکسان باید برگزار شود؟» این سوالی بود که ذهن مرا به خود مشغول کرد. بنابراین، تصمیم خود را عوض کردم و به جای رفتن به غرفههای متعدد نمایشگاه کتاب تهران، برای تهیه گزارش وارد سالن یاس شدم.
طراحی سالن یاس مانند اسم زیبایش بسیار جذاب و دلنشین بود. این نمایشگاه با ارایه تعداد عناوین محدود کتابها در غرفهها توجه هر مخاطبی را به خود جلب میکرد؛ این که بازدیدکنندگانی که همیشه به شلوغی غرفهها در نمایشگاه کتاب تهران عادت کرده بودند در این سالن با آرامش خاطر قدم میزدند و كتاب مورد علاقه خود را مييافتند. جالب اینکه هر کسی وارد این سالن میشد، مستقیم به سراغ غرفه مورد نظر خود میرفت و خیلی سریع کتاب خود را تهیه میکرد.
در هر یک از غرفهها میز و صندلیهایی تعبیه شدهاند که اغلب جوانان روی آنها تکیه زدهاند در نگاه نخست به نظر میآمد که این میز و صندلیها برای استراحت بازدیدکنندگان تعبیه شدهاند اما وقتی با دقت نگاه کردم متوجه حضور یک نفر در این جمع چند نفره شدم که به معرفی کتاب ویژهای میپرداخت؛ کارشناس کتابی که جوانان را در انتخاب کتاب مورد نیازشان راهنمایی میکرد.
آرامش و حس همدلی که در این سالن حکمفرما بود، باعث شد تا به سراغ مسوولان این سالن بروم و فلسفه راهاندازی و اهداف برپایی این سالن را جویا شوم. از چند نفری که در غرفهها مشغول ارایه خدمات کتابی بودند برای یافتن مسوول مربوطه پرسشوجو کردم اما پاسخی دریافت نکردم. همچنان که قدم زنان به غرفهها نگاه میکردم متوجه حضور خود در مقابل در مدیریت این سالن شدم.
از محمد حقی، مسوول بخش كارشناسي سالن ياس بيست و پنجمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران درباره این سالن پرسیدم و از او خواستم تا اینکه ضرورت راهاندازی آن را توضیح دهد. او با وجود داشتن ميهمانان ویژه، خود را مسوول به اطلاعرسانی دانست و برای پاسخگویی به سوالاتم اظهار آمادگی کرد.
وی عنوان کرد: سال گذشته نزديك به 30 هزار جلد كتاب چاپ نخست مربوط به تمامی حوزهها در ايران توليد شده است. 18 هزار از اين جلدها به حوزههای علوم انساني، علوم اجتماعي، ادبيات ایران، ادبیات جهان، دين، كودك و نوجوان، تاريخ، حقوق، روانشناسي و فلسفه غرب و اسلامي، هنر، اقتصاد و علوم اسلامي مربوط میشوند. ما با راهاندازی این سالن کوشیدیم تا كارنامهاي از تلخ و شيرينهای نشر ايران را در معرض ديد عموم مردم قرار دهيم؛ به عبارت دیگر در سالن یاس در هر یک از غرفهها یک نسخه از تمامی این کتابها ارایه شدهاند تا بازدیدکنندگان با عناوین آنها آشنا شوند و در صورت تمایل خرید کتاب مورد نیاز خود، به ناشر مربوطه در شبستان مراجعه کنند.
حقی، صرفهجویی در وقت و مدیریت مالی بازدیدکنندگان را از جمله اهداف اصلی راهاندازی این سالن دانست و اظهار کرد: حضور مديران فرهنگي كشور در این سالن بسیار مفید است؛ چرا كه وقتي وارد يكي از غرفهها ميشوند و کتابهایش را مشاهده ميكنند با نقاط قوت و ضعف موجود در نشر ايران، فضاي فرهنگي ايران و اهداف مردم و ناشران آشنا میشوند و برای تحقق آنها گام برميدارند.
مسوول بخش كارشناسي سالن ياس بيست و پنجمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران افزود: در بخش ديگر این سالن كارشناسان و مشاورانی متشکل از دانشجويان مقطع دكترا، كارشناسي ارشد و طلبههاي خارج درسخوانده حضور دارند. این کارشناسان علاوه بر معرفي كتابهاي سال 90 به بازدیدکنندگان درباره انتخاب كتاب مورد نظرشان مشاوره و راهنمايي ميدهند.
وی با اشاره به فعالیت دیگر سالن یاس گفت: در این سالن بستههاي پيشنهادي براي مطالعه بازدیدکنندگان ارایه میشود. کارشناسان سالن یاس در 51 موضوع و در هر موضوع 14 كتاب تهيه كردهاند و آنها را در قالب بستههای آموزشی در اختیار بازدیدکنندگان قرار میدهند. کارشناسان کتاب، محورهاي اصلي موضوع ويژهاي از موضوعات مطرح در جامعه را انتخاب و براي هر محور، بهترين كتابهاي آن را در قالب بستههای پیشنهادی ارايه كردهاند.
حقی ادامه داد: تاکنون در این سالن نشستهای متعددی با حضور نويسندگان، داستاننويسان، شاعران و فعالان حوزه علوم اجتماعي برپا شده است. برپایی مراسم رونمایی از کتابهای فاخر از دیگر برنامههای سالن یاس محسوب میشود. در روزهای آینده نیز به برپایی چنین نشستها و مراسمهای رونمایی از کتابهای نفيس اقدام خواهیم کرد.
مسوول بخش كارشناسي سالن ياس بيست و پنجمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران در پاسخ به این سوال که «چرا این سالن، با عنوان یاس نامگذاری شده است؟» گفت: چون این سالن در حیاط یاس مصلای امام خمینی(ره) راهاندازی شده است و اطراف این حیاط با درختهای یاس پوشیده شدهاند، تصمیم گرفتیم تا نام آن را یاس انتخاب کنیم.
وی همچنین درباره آثار مربوط به حضرت زهرا(س) که در این سالن غرفهای را به خود اختصاص دادهاند، عنوان کرد: در این غرفه کتابهای ارزشمندي نظير «فاطمة الزهرا مظلومه تاريخ» اثر علياصغر مظلومي، «فاطمه برترين بانو» اثر علامه شرفالدين جلال عاملي، «سيماي حضرت زهرا در قرآن» اثر آيتالله سيدصادق حسينيشيرازي و «جنت الآسمه» ترجمه ميرجهاني اصفهاني ارایه شدهاند.
حقی با اشاره به ویژهبرنامههای ولادت حضرت زهرا(س) در این سالن گفت: مسوولان سالن یاس میکوشند تا برنامه شب شعر فاطمي را با حضور شاعران آييني كه درباره حضرت زهرا(س) شعر سرودهاند در ایام ولادت آن حضرت برگزار کنند.
وی در پایان سخنانش سالن یاس را ورودي انتخاب کتاب برای بازدیدکنندگان برشمرد و گفت: برای اینکه بازدیدکنندگان در بدو ورود به نمایشگاه کتاب تهران بتوانند کتابهای مورد نیاز خود را شناسایی و از وجود آنها در نمایشگاه مطلع شوند، ضروری است تا سالن یاس در سالهای آینده برپایی نمایشگاه کتاب تهران، در مسیری واقع شود که بازدیدکنندگان در ابتدای ورود به نمایشگاه، وارد آن شوند و دست به انتخاب کتابها بزنند و سپس برای خرید آنها به شبستان و غرفههای فروش کتاب مراجعه کنند.
سالن یاس، زمینه ترویج مطالعه را فراهم میکند
از علی محمدی، یکی از بازدیدکنندگان سالن یاس که در حال تورق کتابها بود، درباره این سالن پرسیدم. وی گفت: طراحی منحصر به فرد سالن یاس از جمله دلایل اصلی من برای حضور در آن به شمار میرود. غرفهها به گونهای چیده شدهاند که بیشترین فضای سالن در اختیار بازدیدکنندگان است تا غرفهها. راحت قدم زدن در میان غرفهها و وجود تهویه مناسب از دیگر ویژگیهای این سالن محسوب میشوند.
این بازدیدکننده اظهار کرد: با توجه به اینکه این سالن با نام یاس شناخته شده است، تصور میکردم که تنها آثار مذهبی در آن عرضه میشوند اما وقتی با اصرار دوستم به این سالن آمدیم، متوجه وجود غرفههای متعدد که هر یک در حوزه ویژهای به ارایه کتاب میپرداختند، شدیم.
محمدی اظهار كرد: این سالن را میتوان به عنوان یک حرکت فرهنگی رو به رشد در کشور دانست چرا که متناسب با سلایق جوانان به ارایه کتاب میپردازد. با راهاندازی چنین سالنهایی در نمایشگاههای بزرگ میتوان به آینده روشن مطالعه در کشور امیدوار بود.
نظر شما