سه‌شنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۴:۳۶
آثار شهيد مطهری بر پايه «عدالت»، «معنويت» و «آزادی» استوارند

علي لاريجاني، رييس مجلس شوراي اسلامي در هشتمين همايش جهاني «حكمت مطهر» با اشاره به اين‌كه اگر به آثار كلامي‌، اجتماعي، سياسي شهيد مطهري سلوك و نقشي كه ايشان در شوراي انقلاب بر عهده داشت توجه كنيم، به دغدغه‌ها و نگراني‌‌هاي ايشان بر سرنوشت مسلمانان پي مي‌بريم، گفت: تمام آثار مطهري بر سه پايه «عدالت»، «معنويت» و «آزادي» استوارند. هر كدام از ويژگي‌هاي «عدالت» و «آزادي» نيز با «معنويت» پيوند خورده‌اند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، سالن همايش‌هاي صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران، پيش از ظهر امروز ميزبان هشتمين همايش جهاني «حكمت مطهر» بود. 

در اين همايش، رييس مجلس شوراي اسلامي و نمايندگاني از كشور‌هاي تركيه، هند و پاكستان و نيز خانواده شهيد مطهري، جمعي از پژوهشگران حوزه و دانشگاه اهالي قلم و مسوولان فرهنگي كشور حضور داشتند.

علي لاريجاني رييس مجلس شوراي اسلامي در اين مراسم بر ضرورت شناخت آثار شهيد مطهري تاكيد كرد و گفت: در سال‌هاي پس از انقلاب اسلامي اهتمام به افكار شهيد مطهري افزايش يافته اما بايد ديد اين تلاش‌ها تا چه اندازه جامعه را در مسير انديشه‌هاي اين انسان بزرگ قرار داده است.

وي با بيان اين‌كه «در نظام جمهوري اسلامي بايد هر فرد عملكرد و نسبت خود را با انديشه‌هاي شهيد مطهري بسنجد» گفت: امروزه بسياري نسبت به شهيد مطهري تعلق قلبي احساس مي‌كنند اما بايد با مطالعه آثار او به اين تعلق قلبي، عمق بخشيد.

رييس مجلس شوراي اسلامي افزود: اگر به آثار كلامي‌، اجتماعي، سياسي اين شهيد بزرگوار و نيز سلوك و نقشي كه ايشان در شوراي انقلاب بر عهده داشت توجه كنيم، به دغدغه‌ها و نگراني‌‌هاي ايشان بر سرنوشت مسلمانان پي مي‌بريم. تمام آثار مطهري بر سه پايه «عدالت»، «معنويت» و «آزادي» استوارند. هر كدام از ويژگي‌هاي «عدالت» و «آزادي» نيز با «معنويت» پيوند خورده‌اند.

وي در ادامه گفت: مطهري «آزادي» را امري تك‌ساحتي نمي‌دانست و مي‌توان انديشه‌‌هاي او را در عصر كنوني با انديشه‌هاي «جان راوز» مقايسه كرد. «جان‌راوز» در انديشه‌هايش رويكردي ترميمي نسبت به ليبراليسم دارد و مساعي او در اين زمينه قابل درك است؛ زيرا ليبراليسم در زمينه‌هايي به بن‌بست رسيده است. در مقابل، شهيد مطهري نگاه متفاوتي به «آزادي و عدالت» دارد و انديشه‌هاي او از مبنايي مشخص برخوردارند. او در مرحله نخست درباره عدالت، انسان را به فطرتش ارجاع مي‌دهد و از اين رو در مرحله بعد بيان مي‌كند كه در فطرت انسان، استعداد‌هاي گوناگوني وجود دارد كه دولت‌ها بايد زمينه‌هاي بروز اين استعداد‌ها را فراهم كنند. براي نيل به اين سمت جامعه نيازمند كار و تلاش افراد است و تلاش مفيد در سايه آزادي محقق مي‌شود.

وي سپس به آسيب‌هاي ملي‌گرايي اشاره كرد و گفت: مطهري با روحيه ملي‌گرايي موافق است كه زمينه رشد و پويايي جامعه را فراهم كند. در انديشه مطهري ملي‌گرايي نبايد سبب شود كه انديشه‌هاي انساني در حصار قرار گيرند. در اين راستا مطهري با انديشه‌هاي ملي‌گرايي كه معتقدند اسلام هويت ايراني را از بين برده است، مقابله مي‌كند و در كتاب «خدمات متقابل ايران و اسلام» اين اندشه‌ها را به نقد مي‌كشد.

«مير محمدابراهيم مير» مترجم آثار مطهري و خاطرات امام خميني(ره) به زبان اردو سخنران ديگري بود كه در اين مراسم حضور داشت. وي در ابتدا با اشاره به نقش انقلاب‌ اسلامي در بيداري ملت‌ها و انديشمندان دنيا گفت: مطهري دانشمندي است كه مي‌توان از او براي ترويج معارف اسلامي بهره گرفت. علم و مذهب مكمل يكديگرند و براي ترويج معارف اسلامي بايد انديشه‌هاي مطهري را به‌ وسيله كتاب و ابزار ديگر در دنيا ترويج كرد و شيوه زندگي مردم دنيا را ارتقا داد.

وي با بيان اين‌كه «علوم انساني، سرمايه‌اي ارزشمند است و شهيد مطهري فعاليت و پژوهش‌هاي ارزشمندي در اين زمينه داشته است» گفت: شهيد مطهري در زمينه حقوق بانوان آثار ارزشمندي را از خود به جاي گذاشت و معتقدم كه مي‌توان با آشنا كردن بانوان تمام دنيا با حقوق‌شان در برابر ارزش‌هايي كه با ارزش‌هاي‌ اسلامي در تقابل‌اند، ايستاد.

مترجم آثار شهيد مطهري به زبان اردو افزود: ايجاد كرسي‌هايي مانند حسينيه ارشاد براي هدايت جوانان در اين زمينه ضروري به نظر مي‌رسد و كشور‌هاي اسلامي بايد در پي ايجاد فضا‌هاي اينچنيني براي شناساندن انديشه‌هاي مطهري به جوانان مسلمان باشند.

وي در پايان سخنانش گفت: اكنون در حال ايجاد موسساتي در كشمير براي شناخت مطهري هستيم و تاكنون كتاب‌ها و مقالات گوناگوني از ايشان براي تدريس در اين موسسات ارايه كرده‌ايم.

در حاشيه اين همايش، مركز پژوهش‌هاي اسلامي صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران، به ارايه آثار استاد شهيد مطهري و آثاري كه اين مركز درباره آيت‌الله مطهري منتشر كرده بودند در قالب كتاب و نرم‌افزار پرداخت.

در پايان اين مراسم از «شهاب‌الدين مشايخي‌راد» و «امر‌الله حسيني مومن‌زاده» به عنوان برترين‌هاي تاليف كتاب با موضوع حكمت مطهر و «فاطمه شعباني» و «كمال اكبري» به عنوان پژوهشگران برتر قدرداني شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط