انفجارهايی كه گاه و بیگاه زمين عراق را میلرزاند و چندين كشته و زخمی به جای میگذارد، هيچ يك مانع از آن نيست كه كتابفروشان خيابان «المتنبي» در مركز شهر بغداد، كتابفروشیهای خود را به روی اهل فرهنگ و دوستداران كتاب ببندند.-
درحالی خيابانهای بغداد مملو از نيروهای پليس و ارتش و ايستهای بازرسی بين بلوكهای سيمانی ضد انفجار است، در كتابفروشیها و قهوههای خيابان المتنبی همچنان اخبار فرهنگ و جامعه، جايگزينی برای اخبار انفجار و خشونت است.
خيابان «المتنبي» در منطقه «القشلة» در مركز بغداد واقع شده است و تاريخ آن به اواخر دوره عباسی بازمیگردد. اين خيابان در ابتدا به نام «درب زاخا» شناخته میشد و از همان زمان به كتابفروشیها ونهادهای فرهنگیاش مشهور شد. در سال 1932 در دوره حكومت «ملك فيصل اول» نام شاعر پرآوازه عرب يعنی «ابو الطيب المتنبی» بر آن گذاشته شد.
خيابان «المتنبي» بغداد در اوايل دهه نود، تحت تأثير تحريم بينالمللی بر ضد عراق، به مكان ديدار اهالی فرهنگ و روشنفكران در روزهای جمعه تبديل شد و در حال حاضر هم اين خيابان كه طولی كمتر از يك كيلومتر دارد عرضه كننده هزاران كتاب در داخل مغازهها و كتابفروشهايی است كه در اطراف پيادهروها به پا میشوند. در ابتدای اين خيابان مجسمهای از متنبي رو به رود دجله نصب شده و بر روی كمانی كه به طول ده متر در انتهای آن نصب شده بيت معروفی از اين شاعر حك شده است: مرا شب و اسبان و صحرا میشناسند و من آشنای شمشير و نيزه و مركـّب و قلمم.
بناهای فرهنگی و تاريخی كه از دو طرف، اين خيابان را احاطه كرده است، زمانی مقر حكومت عباسی بودند. در اين خيابان انواع مختلفی از كتابها با عناوين گوناگون فروخته میشود كه در رأس آنها كتابهای سياسی، اجتماعی و تاريخی قرار میگيرند. نرخ فروش كتابها در اين خيابان 250 دينار (كمتر از يك دلار) تا صدها هزار دينار است. در اين خيابان علاوه بر كتاب، لوازم التحرير، نرم افزار، نقشه و حتی بازیهای آموزشی هم فروخته میشود.
خيابان المتنبي كه در مركز بغداد و شرق رود دجله قرار گرفته است سال 2007 مورد حملهای انفجاری توسط يك ماشين بمبگذاری شده قرار گرفت كه سي كشته و بيش از 65 مجروح به جای گذاشت. پس از گذشت بيش از دو روز از آن انفجار، دود و سياهی ناشی از آتشسوزی كتابفروشیها و مراكز تاريخی آن خيابان همچنان آسمان آنجا را پوشانده بود و بعد از آن به تل خاكستر و ويرانه اي تبديل شد تا بار ديگر در سال 2008 بازسازی و دوباره بازگشايی شود.
نظر شما