دوشنبه ۸ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۷:۰۰
شعبه گيلان سازمان كتابخانه ملي تا پايان سال راه‌اندازي مي‌شود

رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي از راه‌اندازي شعبه گیلان اين سازمان خبر داد و گفت: راه‌اندازي اين شعبه به مراحل پایانی خود نزدیک شده و ساختمان مربوط به آن هم مشخص شده و تا دو هفته دیگر رسماً کار خود را آغاز خواهد کرد. به گفته صلاحي هيات امناي کتابخانه ملي مجوز راه​اندازي 21 شعبه استاني اين کتابخانه را صادر کرده است.

اسحق صلاحي، در پنجمين نشست خبري خود كه صبح امروز، دوشنبه 8 اسفند در كتابخانه ملي برگزار شد در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) درباره راه‌اندازي شعب استاني اين سازمان گفت: اکنون 9 نمايندگي در استان‌هاي مختلف كشور داريم و در طي هشت ماه گذشته سعي كرديم تا با مديران استاني بخش مركزي، جنوب و جنوب شرقي كشور ديدارهايي را داشته باشيم. براي سال آينده نيز به همدان و آذربايجان شرقي سفر مي‌كنيم و از نمايندگي‌هايمان در اين استان‌ها بازديد مي‌كنيم.

وي افزود: در ارتباط با نمايندگي‌هاي استاني سعي شد تا سايت‌هاي استان‌ها به سايت كتابخانه ملي لينك داده شود، مراكز استاني احيا شده و آموزش‌ اسناد براي دستگاه‌هاي دولتي برپا شود. با فرستادن كارشناسان سازمان به استان‌ها سعي کرديم تا موضوع توليد سند و استاندارد كردن آن به دستگاه‌هاي دولتي آموزش داده شود كه اين كار در استان سيستان و بلوچستان به خوبي انجام شد.

وي از صدور مجوز هيات امناي كتابخانه ملي براي راه‌اندازي 21 شعبه استاني ديگر خبر داد و گفت: هم اكنون شعبه كتابخانه ملي در گيلان با همكاري استانداري راه​اندازي مي​شود. پس از راه‌اندازي اين شعبه به زودي اسناد و كتاب‌هاي مرتبط با اين استان از تهران به گيلان منتقل مي‌شود.

رييس كتابخانه ملي همچنين با بيان‌ اين‌كه استان مركزي نيز آمادگي راه‌اندازي شعبه ديگري را دارد، افزود: سعي داريم تا از طريق منابع استاني هزينه‌هاي لازم را در اين باره تامين كنيم و به طور مثال در اراك قرار شد تا از ساختمان‌هاي مازاد استانداري ساختماني براي شعبه استاني كتابخانه ملي در نظر گرفته شود.

وي تأكيد كرد: اميدواريم تا دو سال آينده ساير شعب استاني كتابخانه ملي راه‌اندازي شود و اسناد و كتاب‌هاي هر استان به آنجا منتقل شود.

صلاحي همچنين در بخش ديگري از سخنان خود در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار ايبنا درباره برنامه‌هاي اين سازمان براي نمايشگاه كتاب سال آينده گفت: معاونت كتابخانه ملي نيازهاي خود را براي تجهيز منابع اعلام كرده و در نمايشگاه كتاب براي تجهيز منابع خريد خواهيم داشت.

وي افزود: همچنين بزرگترين فهرست نسخ خطي ايران در قالب 40 جلد در حال تهيه است كه دو جلد آن چاپ شده و سه جلد از آن نيز در دست چاپ است. در نمايشگاه كتاب در نظر داريم تا 14 جلد از كتاب‌ها را رونمايي كرده و براي فروش ارايه كنيم.

در بخش ديگري از اين نشست صلاحي در پاسخ به سوال خبرنگار ديگري مبني بر ميزان نسخ خطي اهدايي و يا فروش از سوي مردم گفت: 500 نسخه خطي و 700 نسخه چاپ سنگي در كميته قيمت گذاري كتابخانه ملي در حال بررسي است. اين كتاب‌ها در قالب خريد، وقف، هديه و ... به كتابخانه ملي داده شده است.

وي ضمن تاكيد بر گسترش سنت اهداي كتاب به كتابخانه ملي در سال جاري گفت: قول مي‌دهم تا دو سال آينده منابع كتابخانه ملي از محل وقف و هديه 10 برابر رقم منابع كتابخانه ملي از محل اعتبارات ملي باشد.

وي تصريح كرد: اكنون انجمن خيريه از 5 عضو تشكيل شده كه قرار است به 50 عضو افزايش يابد و در تجهيز منابع كتابخانه ملي، مرمت اسناد و ... ما را ياري كنند.

صلاحي در ادامه سخنان خود اظهار كرد: ما موظف نيستيم تا از مردم بپرسيم كه نسخ خطي يا كتاب‌هايي را كه به ما اهدا مي‌كنند از كجا تهيه كرده‌اند چون معتقد هستيم وظيفه ما در ابتدا جلوگيري از خارج كردن اين نسخ از كشور است.

وي در ادامه اين نشست در پاسخ به سوال خبرنگاري درباره ميزان نسخه‌هاي خطي اسكن شده در سايت اين سازمان گفت: تا كنون 6 هزار جلد نسخه خطي اسكن شده و روي سايت قرار گرفته است و 40 هزار شي ديجيتال ما تا يك هفته ديگر روي سايت قرار مي‌گيرد. اين اشيا شامل منابع غير كتابي، عكس و ... است.

وي افزود: همچنين 9 دستگاه اسكن از شنبه هفته آينده به صورت تمام وقت كار اسكن نسخ خطي را ادامه مي‌دهند و اميدواريم تا پايان 3 ماهه اول سال آينده كار اسكن تمامي نسخ خطي موجود در كتابخانه ملي به پايان برسد و تالار ديجيتال راه‌اندازي شود.

رييس كتابخانه ملي درباره اسكن اسناد اين سازمان نيز اضافه كرد: هم اكنون 25 ميليون سند اسكن شده در سازمان وجود دارد كه تا پايان سال رقم قابل توجهي به آن اضافه مي‌شود.

وي در ادامه از استفاده ناصحیح برخی دانشجویان و مراجعه کنندگان از کتاب‌ها و منابع این سازمان انتقاد کرد و گفت: متاسفانه بعضی از اعضای کتابخانه ملی در داخل کتاب و روی مطالب آن با ماژیک و یا مداد و خودکار خط می‌کشند و در نگهداری از کتاب حق امانت را به جا نمی‌آورند.

صلاحی گفت: من به عنوان ريیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اعلام می‌کنم اگر این روند به همین شکل ادامه یابد، با این اعضای بی مبالات کتابخانه ملی برخورد قانونی می‌شود.

وی در همین راستا از برگزاری نمایشگاهی از کتاب‌هایی که در روند استفاده از آنها مورد آسیب قرار گرفته‌اند در آینده​ای نزدیک و در محوطه کتابخانه ملی خبر داد.

ريیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در پاسخ سوال خبرنگاري که موضع این سازمان را نسبت به جعل فیپا از سوی برخی افراد سودجو با رقم‌های 10 هزار تومانی و اُفست غیرقانونی و انبوه کتاب‌ها در مراکز زیرزمینی و در شهرهایی مانند اصفهان جویا شد، گفت: رسماً اعلام می‌کنم بخش فیپای کتابخانه ملی ایران غیر از این سازمان، در هیچ جای دیگر شعبه‌ای ندارد.

وی افزود: از طرف کتابخانه ملی هم به هیچکس غیر از مسئولان بخش مربوط به فیپا، جواز این کار داده نشده و دریافت فیپا از هر مرکزی غیر از کتابخانه ملی، اقدامی غیرقانونی است.

صلاحی از اجرای طرحی مشترک با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدف تغییر مسیر دریافت فیپا و تسهیل در اخذ آن از سوی ناشران کشور در آینده نزدیک خبر داد.

ريیس کتابخانه ملی ایران گفت: برخی از ناشران از ما فیپا می‌گیرند اما شاید 2 سال هم طول بکشد و کتابشان را منتشر نکنند. اگر همکاری​های مشترک وزارت ارشاد و کتابخانه ملی در این زمینه منطقی‌تر شود، این مسائل برطرف می‌شود و دیگر ناشر نمی‌تواند فیپا بگیرد و کتاب منتشر نکند.

وی اضافه کرد: ما در آن دسته از مراکز استانی که وضعیت نشر نسبتاً بهتر است، نمایندگی‌های استانی کتابخانه ملی را از یک سو مامور پیگیری موضوع جعل فیپا و از سوی دیگر ارايه رایگان آن به ناشران در اسرع وقت کرده‌ایم.

وي اضافه كرد: همچنین به دنبال این هستیم که از طریق خانه کتاب که خوشبختانه اقدامات خوبی در زمینه اطلاع‌رسانی کتاب‌های منتشره در کشور انجام داده و می‌دهد، یک تسهیل جدی در موضوع اخذ فیپا به وجود بیاوریم تا دیگر افراد سودجو به فکر جعل آن نیفتند.

وی همچنین ابراز امیدواری کرد با تسریعی که در صدور فیپا برای کتاب​های ناشران در سال آینده صورت خواهد گرفت، بساط فیپای جعلی در کشور برچیده شود.

صلاحی همچنین در پاسخ به پرسش ديگري درباره آخرین وضعیت طرح در دست اجرای آرشیو وب ملی که قرار است با همکاری وزارت علوم و نیز دانشگاه مالک اشتر با بودجه 5 میلیارد توماني انجام شود، گفت: این طرح را چندی پیش به معاونت تحقیقات ریاست جمهوری ارايه کردیم که خوشبختانه در هفته پژوهش امسال، به تايید رسید و موضوع به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری محول شد.

وي افزود: پس از پیگیری‌های اجرایی، ما به عنوان دستگاه بهره‌بردار، دانشگاه مالک اشتر به عنوان مجری و وزارت علوم به عنوان کارفرمای پروژه معین شدند و با بودجه چند میلیارد تومانی اجرايي مي​شود.

صلاحی این طرح را برای آینده اسناد کشور مهم دانست و تصريح كرد: نباید انتظار داشت این طرح ظرف مدت کوتاهی عملی شود ولی امیدواریم در آینده نزدیک، عملیات اجرایی فازهای نخست آن آغاز شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها