به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست خبری ششمین جشنواره بینالمللی شعر فجر صبح امروز (10 بهمن) از ساعت 8 و 30 دقیقه در تالار اجتماعات ساختمان فجر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور سیدیحیی طالبیان، قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه شعر و رییس شورای سیاستگذاری شعر، پرویز بیگیحبیبآبادی، دبیر این دوره از جشنواره، رضا حمیدی، دبیر اجرایی جشنواره و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد.
در ابتدای این جلسه طالبیان به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: دهه فجر و جشنواره شعر فجر نیز که در این ایام برپا میشود، یادآور روزهای پیروزی انقلاب ایران و پیروزی حق علیه باطل است. جشنواره شعر فجر از آغاز با حادثه بزرگ انقلاب مرتبط بوده است.
وی ادامه داد: در این 30 سال برخی از مسایل به ویژه در حوزه شعر بستر دیگری پیدا کردهاند و جشنوارهها و جایزههای مختلف شعر و داستان انقلاب با تنوع و گستردگی موضوعی بهصورت مستمر برگزار میشوند. جشنوارهها یا کنگرههای شعر آیینی، دفاع مقدس یا انقلاب نمونههایی از این دست هستند.
قائم مقام وزیر ارشاد در حوزه شعر به برخی از محافل خصوصی این عرصه اشاره و تشریح کرد: علاوه بر چنین جشنوارهها و کنگرههایی، محافل و اجتماعهای خصوصی کوچک و بزرگ بسیاری نیز برگزار میشود. این فعالیتها در عرصه شعر برگزاری جشنوارهای ویژه از نظر گستردگی، مضمون، قالب و دیگر شاخصها را میطلبد و جشنواره ویژه باید معنای ویژهای نیز داشته باشد.
وی با تاکید بر این امر که معنای ویژه جشنواره شعر فجر را در آزادی این جشنواره جستجو میکند، توضیح داد: معتقدم تمایز جشنواره شعر فجر و مهمترین ویژگی آن در آزاد بودن جشنواره و موضوع آن است و افراد از هر گوشه ایران و با هر سلیقهای میتوانند در آن حضور یابند. در راستای رقابت این افراد نیز برگزیدگان، شاخص و نماینده شعر کشور خواهند بود.
طالبیان تاكيد کرد: این تشخص شرطهایی دارد، که باید تحقق یابد؛ از جمله این شرطها میتوان به داوریهای دقیق و به دور از سلیقه شخصی اشاره کرد. در میان داوران باید افرادی که در حوزه نقد و بررسی شعر شاخص هستند، حضور داشته باشند.
وی ادامه داد: شرط دیگر آنکه افراد شاخص نیز در جشنواره شرکت کنند. بهطور معمول پیشکسوتان عرصه شعر بنابر دلایلی از جمله اینکه در طول سال در جشنوارهها و محافل گوناگون از آنها تجلیل میشود، در بخش رقابتی جشنواره شعر فجر حضور نمییابند. البته در حاشیه جشنواره شعر فجر از پیشکسوتان تقدیر خواهد شد و به نوعی نیز این افراد هم در جشنواره حضور دارند.
رییس شورای سیاستگذاری شعر از رشد کمی و کیفی جشنواره امسال خبر داد و گفت: امسال در تمامی سطوح جشنواره شاهد رشد 25 درصدی آن بودهایم. آثار ارسال شده و تعداد شرکتکنندگان از تنوع بیشتری نسبت به گذشته برخوردار بوده است.
وی افزود: از سوی دیگر امسال 9 منطقه کشوری برای برگزاری جشنواره شعر فجر ایجاد شد و شاعران استانهای مختلف میتوانند در بخش استانی جشنواره حضور فعالتری داشته باشند و آثار آنها داوری شود و جلسههای شعرخوانی با حضور برگزیدگان برپا شود.
طالبیان در پایان یادآور شد: شعر ایران همواره همزاد و همگام با مبارزات ملت علیه ظلم و ستم بوده است. برهمین اساس محور بخش بینالملل این دوره از جشنواره «تاثیر شعر در بیداری ملتها» انتخاب شده است، تا جلوه این بحث بیشتر دیده شود و بهطور ویژه بتوانیم به آن بپردازیم.
وی در بخش دیگر از این جلسه و در پاسخ به پرسش خبرنگار رادیو فرهنگ، مبنی بر نقش قائم مقام وزیر ارشاد در حوزه شعر و ضرورت چنین سمتی توضیح داد: قرار نیست عنوان قائم مقام شعر به عنوان یک مسوولیت دولتی طوفان عظیمی را در شعر کشور ایجاد کند. چنین انتظاری را نیز من نداشتهام، اما این عنوان پدید آمد تا مقام و وضعیت شعر و شاعری در کشور ارتقا یابد. به بیان دیگر نمادی معنوی برای ارزشگذاری شعر و شاعری بود.
قائم مقام وزیر ارشاد در حوزه شعر در ادامه توضیح داد: اگر تصمیم بر این گرفته میشد، که تشکیلات اداری و سازمانی تحت چنین عنوانی برای شعر ایجاد شود، نه ضروری و نه امکانپذیر بود؛ چراکه فعالیتهای شعر و شاعری در بخشهای مختلف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گسترده است. بخشی از این فعالیتها در معاوت فرهنگی ارشاد، بخشی در انجمن مفاخر، بخشی نیز در انجمنهای شعر ادارههای ارشاد استانها و دیگر بخشها پیگیری میشود.
وی تاکید کرد: بهطور کلی 80 درصد فعالیتهای وزارت ارشاد بهنوعی مرتبط با شعر است و تجمیع تمامی این انجمنها، نهادها و فعالیتها در زیر یک عنوان سازمانی و اداری کار عاقلانهای بهنظر نمیرسد. البته سعی شده برگزاری چند فعالیت ملی یا بینالمللی این عرصه را، که نماد شعر ایران است برعهده بگیریم.
طالبیان افزود: ارتقا کمی و کیفی برپایی این فعالیتها مانند جشنواره شعر فجر و همایش شاعران ایران و زمین میتواند شاخصی کلی برای فعالیتها شعر کشور باشد. اگر هم تمامی فعالیتهای شعری زیر این عنوان جمع شود، در نهایت متهم خواهیم شد، که فعالیت شعر دولتی شده است.
در بخشهای دیگری از نشست خبری ششمین جشنواره بینالملی شعر فجر پرویز بیگیحبیبآبادی و رضا حمیدی به ایراد سخنرانی پرداختند.
گزارش تکمیلی این جلسه متعاقبا در «ایبنا» منتشر میشود.
دوشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۱:۳۰
نظر شما