یکشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۰ - ۱۰:۲۱
اين‌جا كتاب «گل» مي‌كند

فارغ از سرماي نه‌چندان سوزناك زمستان امسال، اگر پنجشنبه‌هاي هرهفته شهروندان منطقه چهار تهران در «كتابخانه لويزان» را بگشايند، با ميزي مملو از گل و كتاب روبه‌رو مي‌شوند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، ميز گل و كتاب «كتابخانه لويزان» از سويي كتاب‌هايي مانند «خنده بدون لهجه»، «هري‌پاتر» و «بريدا» و از سويي ديگر، گل‌هاي فصل زمستان مانند«رويال»، «‌حُسن‌يوسف» و «پامچال» را گردهم آورده تا پيوندي دلنشين ميان گل و كتاب برقرار كند؛ پيوندي كه اتفاقا بسيار هم مبارك است، زيرا گل و كتاب دست‌كم در يك موضوع اساسي با هم مشتركند و آن هم جوانه زدن و باليدن است.

«مرجان صفايي» يكي از سه كتابدار كتابخانه لويزان در تشريح اين طرح مي‌گويد: در اين طرح كه از فصل بهار سال جاري آغاز شده است، با خريداري گل‌هاي فصل به بهاي بسيار اندك و درخواست از شهروندان براي آوردن كتاب‌هايي كه به هر دليلي به آن نيازي ندارند به اين كتابخانه، مي‌كوشيم به مبادله‌ كتاب و گل به دو شيوه بپردازيم.

وي اين‌گونه توضيح مي‌دهد: در شيوه نخست، شهرندان به ازاي كتاب‌هاي اهدايي و با توجه به ارزشگذاري ريالي كه براي هر كتاب انجام مي‌شود، گل‌هاي گلداني دريافت مي‌كنند و در شيوه دوم، شهروندان در مقابل هديه دادن هر عنوان كتاب، كتابي ديگر هديه مي‌گيرند. برگزيدن هر شيوه بر عهده خود شهروندان است.

صفايي هدف از اين طرح را مبادله كتاب‌، افزودن بر تعداد كتاب اين كتابخانه محلي، آشنايي بيشتر مردم با اين كتابخانه عنوان مي‌كند و مي‌گويد: علاوه بر اين، در صورت نياز نداشتن كتابخانه، كتاب‌ها به مناطق محروم هديه فرستاده مي‌شوند.

كتابدار كتابخانه لويزان با بيان اين‌كه طرح «گل و كتاب» از ابتداي اجرا با استقبال خوبي از سوي شهروندان منطقه چهار مواجه شده است، اظهار مي‌كند: با آن‌كه تنها در سطح منطقه چهار درباره اين طرح اطلاع‌رساني كرديم اما گاهي مردم ساير مناطق هم براي مبادله كتاب‌هايشان با گل‌ها به اين كتابخانه مي‌آيند.

صفايي اهداي گل را در گسترش ارتباط ميان مردم با كتابخانه لويزان موثر مي‌داند و مي‌گويد: «شهرونداني را مي‌شناسم كه از همين راه در اين كتابخانه عضو شده‌اند و اكنون از مراجعان فعال محسوب مي‌شوند.

اجراي طرح «گل و كتاب» برخي از مراجعان را نيز به شكل ديگري تحت تاثير قرار داده است.

«شهرام ضيايي» يكي از ساكنان اين منطقه كه گل «سيكلمه» را در دست دارد، مي‌گويد: در گذشته يكي از اعضاي اين كتابخانه بودم اما از زمان اجراي طرح گل و كتاب به گل‌ها هم علاقه‌مندتر شده‌ام.

به نظر مي‌رسد اجراي اين طرح در تلطيف روحيات مردم اين منطقه بي‌تاثير نبوده است.

صفايي، يكي از سه كتابدار كتابخانه لويزان، درباره نحوه انتخاب گل‌هايي كه براي اين طرح در نظر گرفته مي‌شوند، اظهار مي‌كند: مي‌كوشيم اين كار را با توجه به فصل‌هاي سال انجام دهيم. گا‌هي هم گل‌هاي شاخه‌اي را در اين طرح ارايه مي‌كنيم.

وي ادامه مي‌دهد: در فصل‌هاي گرم، اين طرح در خارج كتابخانه (بوستان سخندان) برگزار مي‌شود اما در فصل سرما اين گلدان‌ها طراوت خاصي به فضاي داخل كتابخانه مي‌دهند.

وي درباره نحوه ارايه اطلاعات براي نگهداري اين گل‌هاي گلداني مي‌گويد: اطلاعات مربوط به چگونگي نگهداري هر گل را در قالب بروشور به مبادله كنندگان گل و كتاب ارايه مي‌كنيم.

كتابدار اين كتابخانه 21 هزار جلدي با بيان اين‌كه كتابخانه لويزان از سال 1381 فعاليتش را زير نظر «سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران» آغاز كرده است، ادامه مي‌دهد: اين كتابخانه ظرفيت مطالعه مجزا و همزمان 340 نفر را دارد.

وي بيشترين زمان مراجعه به اين كتاخانه را فصل امتحانات و فصل‌هاي زمستان و بهار ذكر مي‌كند و مي‌گويد: با توجه با اين‌كه بيشتر مراجعان را پشت كنكوري‌ها تشكيل مي‌دهند، مي‌كوشيم در اين حوزه منابع به‌روزي را در اختيار مراجعان قرار دهيم. 

نحوه چينش قفسه‌هاي اين كتابخانه مانند بسياري از كتابخانه‌هايي كه زير نظر سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران فعاليت مي‌كنند، به صورت ديويي است. گاهي مراجعان مي‌توانند از منابع اين كتابخانه به صورت «قفسه باز» استفاده كنند اما به اين دليل كه معمولا چينش كتاب‌ها در اين روش دچار بهم ريختگي مي‌شود، كمتر از اين روش بهره گرفته مي‌شود. 

صفايي بودجه 10 ميليون ريالي اختصاص داده شده براي خريد كتابخانه‌ها از نمايشگاه كتاب را با توجه به قيمت كتاب‌ها، ناچيز عنوان مي‌كند و مي‌گويد: اين مساله باعث مي‌شود كه كتابخانه‌ها نتوانند منابع خوبي را در قفسه‌هاي كتاب جاي دهند و دست مراجعان از كتاب‌هاي نفيس خالي مي‌ماند.

وي نبود مسوولي براي نظارت در سالن و نيز نبود كمدي دست‌كم براي مراجعان فعال اين كتابخانه را از كمبود‌هاي اين كتابخانه نام مي‌برد و مي‌افزايد: نياز است امكانات كتابخانه‌اي متناسب با نياز مراجعان گسترش يابد.

صفايي با بيان اين‌كه سه ‌هزار عضو فعلي اين كتابخانه از طريق نرم‌افزار «پيام مشرق» امكان جست‌وجوي منابع كتابخانه لويزان را به صورت اينترنتي  دارند، مي‌گويد: در داخل سالن كتابخانه نيز دو دستگاه رايانه براي اين منظور اختصاص داده شده است.

كتابدار كتابخانه لويزان ايده‌هاي «محبوبه خورشيدي» مدير كتابخانه لويزان را در بهره‌گيري از فضاي كتابخانه، ايده‌هايي خلاقانه توصيف مي‌كند و مي‌گويد: همواره مي‌كوشيم با تغييراتي كه در نحوه چيدمان امكانات كتابخانه و فضاي مطالعه ايجاد مي‌كنيم، از يكنواختي و كسالت مراجعان اين كتابخانه جلوگيري كنيم.

وي در پايان با اشاره به قفسه ويژه كودكان اين كتابخانه اظهار مي‌كند: در نظر داريم در صورت تامين بودجه، امكانات سالني ويژه كودكان را نيز فراهم كنيم.

طرح زمستاني «گل و كتاب» پنجشنبه هر هفته از ساعت 10 صبح در كتابخانه لويزان به نشاني سه‌راه لويزان، روبه‌روي مخابرات شهيد لطيفي، بوستان سخندان برگزار مي‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط