چهارشنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۰ - ۱۹:۱۵
بروكراسي آسيب زيادي به پژوهش‌ وارد مي‌كند

علي رواقي در مراسم اختتاميه سيزدهمين جشنواره فرهنگي سال كه عصر امروز (چهارشنبه 30 آذر) در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي برگزار شد، گفت: كوتاهي‌‌هاي زيادي در حوزه پژوهش كشورمان به چشم مي‌خورد. مساله بروكراسي، آسيب زيادي به پژوهش‌ها وارد مي‌كند. ناآگاهي برخي مسوولان فرهنگي نيز سبب شده پژوهش‌هاي درخور توجه اندكي به انجام برسند./

 به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، در اين مراسم يحيي طالبيان، رييس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و دبير علمي جشنواره، محمدحسين پناهي، عضو هيات علمي دانشگا علامه طباطبايي و همچنين علي رواقي، چهره ماندگار و عضو پيوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسي سخنراني كردند.

طالبيان در ابتداي سخنانش اين جشنواره را تقديري معنوي از پژوهشگران دانست و گفت: ارايه آثار اين پژوهشگران نيز يكي ديگر از خدماتي است كه مي‌توانيم انجام دهيم.

وي هدف از اين جشنواره را اعتلاي فرهنگ پژوهش و پژوهشگري دانست و گفت: پديد آوردن آثاري كه بتوانند از مشكلات خلق خدا بكاهند و در حوزه‌هاي فرهنگي، اطلاعات كاربردي توليد كنند، از جمله دغدغه‌هاي ما در امر پژوهش است. اين امر جز با راهبردهاي درازمدت فرهنگي محقق نمي‌شود. چنين راهبردهايي، اطلاعاتي را به دست مي‌دهند كه مي‌توان از طريق آنها در حوزه‌هاي فرهنگي برنامه‌ريزي كرد. اطلاعات كاربردي مورد نياز براي اين امر چند سال است كه در محاق مانده‌اند. دغدغه ما اين است كه پژوهشگران با كمك متوليان به اين امر مهم دست يازند.

وي درباره تفاوت جشنواره پژوهش فرهنگي سال با جشنواره فارابي گفت: جشنواره فارابي تمامي پژوهش‌ها را شامل مي‌شود اما اين جشنواره تنها پژوهش‌هايي را بررسي مي‌كند كه در ذيل برنامه‌هاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي مي‌گنجند.

طالبيان ادامه داد: از 400 اثر رسيده به دبيرخانه جشنواره، 340 اثر در قالب كتاب و ساير آنها در قالب طرح‌هاي پژوهشي بودند. اميدواريم بتوانيم اين طرح‌ها را در قالب كتاب مهيا كنيم. از مجموعه اين آثار، 20 اثر در محورهاي چهارگانه جشنواره انتخاب شدند كه 10 عنوان از آنها به عنوان برگزيده و 10 عنوان ديگر شايسته تقدير شناخته شدند. در اين جشنواره از مركز افكارسنجي پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات نيز به دليل كثرت آثار توليدي تجليل مي‌شود.

سپس محمدحسين پناهي، استاد جامعه‌شناسي دانشگاه علامه طباطبايي، درباره موضوع «بررسي چشم‌انداز پژوهش‌هاي فرهنگي كشور با رويكرد آسيب‌شناسانه» گفت: انطباق پژوهش‌هاي فرهنگي با نيازهاي فرهنگي كشور، يكي از مهم‌ترين مواردي است كه بايد در پژوهش‌هاي اين حوزه در نظر گرفته شود.

وي افزود: شناخت وضعيت موجود كشور، اهداف پژوهش‌هاي فرهنگي و همچنين راهبرد و برنامه‌ها، سه محور اصلي براي رسيدن به وضعيت مطلوب در حوزه پژوهش‌هاي فرهنگي‌اند.

پناهي ادامه داد: پراكندگي، جهت‌دار و هدف‌دار نبودن و همچنين بروكراتيك بودن پژوهش‌ها و پژوهشگري، از جمله مشكلات عمده اين حوزه به شمار مي‌آيند. متاسفانه اكثر تصميم‌گيران كشور در حوزه فرهنگ، بروكراتيك‌هايي‌اند كه يك تحقيق فرهنگي را نمي‌شناسند و فعاليت‌هاي آنان تنها بر اساس بودجه و ارايه آمار بنا شده است.

سپس علي رواقي، عضو پيوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسي و يكي از شايستگان تقدير سيزدهمين جشنواره بين‌المللي پژوهش فرهنگي سال، گفت:كوتاهي‌‌هاي زيادي در حوزه پژوهش كشورمان به چشم مي‌خورد. مساله بروكراسي، آسيب زيادي را به پژوهش‌ها وارد مي‌كند. ناآگاهي برخي مسوولان فرهنگي نيز سبب شده پژوهش‌هاي درخور توجه اندكي به انجام برسند. 

وي افزود: بايد پژوهش‌هايي را در حوزه‌هاي مختلف سامان دهيم كه حرف آخر را در اين حوزه‌ها بزنند. بيش از هفتاد ترجمه قرآن به فارسي داريم اما هنوز يك فرهنگ‌نامه قرآني نداريم. چرا هيچ يك از مسوولان ما مسووليت به ثمر رساندن اين پژوهش‌ها را به عهده نمي‌گيرند؟

رواقي ادامه داد: از وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي خواهش دارم كه به اين مسايل توجه كند. سال‌هاست درس متون قرآني در رشته‌هاي ادبيات ارايه مي‌شود اما حتي يك كتاب خوب درباره اين موضوع نداريم و دانشجويان از جزوه‌ها استفاده مي‌كنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط