به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، اين كتاب در ادامه مجموعه «طنز در متون ادب پارسي» انتشارات اميركبير به چاپ رسيده است.
مطلب «طنز در آثار عطار» اين كتاب اينگونه آغاز شده است: «عطار و طنز؟!، اين نخستين پرسشي بود كه وقتي بزرگي از من خواست در آثار عطار به دنبال طنز بگردم، به زبان آوردم. مطالعه مصيبتنامه ارادتم را به عطار دو چندان كرد. چرا كه ساحت ديگري از وجود نازنين شيخ را برايم آشكار ساخت. اگر تاثير غزلهاي عرفاني شيخ با ظهور حضرت مولانا كمرنگ شد، اما هيچ كس نتوانست نظيري براي مصيبتنامه و طنزهاي حيرتآورش بياورد. مولانا با همه عظمتش در مثنوي نتوانست اندكي حتي به طنزآوري عطار نزديك شود.»
در بخشي از نوشته مولف اين كتاب با نام «طنز در مصيبتنامه» آمده است: «طنز در مصيبتنامه آن قدر متنوع است كه حيرت مخاطب را برميانگيزد و شايد بتوان گفت در ميان شاعران و اديبان گذشته ما اين ميزان از رنگارنگي و تنوع در هيچ ديواني يافت نميشود. حتي در آثار كساني همانند عبيد زاكاني كه به تعبير زندهياد عمران صلاحي هجوم همه جانبهاي به سمت طنز داشتهاند، اين همه موضوعات مختلف با زبان طنز بيان نشده. عطار در مصيبتنامه، هم طنز انقلابي دارد و هم طنز عارفانه، هم طنز عاميانه دارد و هم طنز حكيمانه، هم طنز شطحگونه(زنديقانه) دارد و هم طنز موحدانه.... »
«عقلاءالمجانين»، نام يكي ديگر از بخشهاي اين كتاب است كه اينگونه آغاز شده است: «يكي از درخشانترين فصول ادب و عرفان ايراني، اسلامي، را طايفهاي رقم زدهاند كه در اصطلاح «عقلاءالمجانين» ناميده شدهاند. خردمندان ديوانهاي كه گفتار و كردارشان براي عامه مردم عجيب مينمود. اين طايفه به ظاهر از عقل بهرهاي نداشتند....»
در بخش پاياني اين كتاب نيز گزيدهاي از اشعار طنزآميز عطاربه چاپ رسيده است.
«ديوانگان فرزانه» پاييز امسال (1390)، به شمارگان سه هزار نسخه در قطع جيبي از سوي انتشارات «اميركبير» منتشر شد. اين كتاب 90 صفحه است و به قيمت هزار و 250 تومان عرضده شده.
پنجشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۰ - ۱۱:۱۱
نظر شما