جايزه ادبي سروانتس كه به عنوان نوبل ادبي ادبيات اسپانيوليزبان شناخته ميشود، در سال 2011 به «نيكانو پارا» شاعر و رياضيدان اهل شيلي تعلق گرفت.
وزير فرهنگ اسپانيا «آنگلس گونزالس سینده» و «مارگاريتا سالاس» نخستين زن داور جايزه وزين سروانتس در مراسم اعلام برنده اين جايزه كه روز پنجشنبه برگزار شد، به تمجيد از شعر اين شاعر 97 ساله كه بنا به اجماع داوران از نامزدهاي اصلي اين دوره بود، پرداختند. وزير فرهنگ اسپانيا ضمن ابراز خشنودي از اين كه اين جايزه در زمان حيات اين نويسنده برجسته به او اهدا ميگردد بر اهميت شعر و ضرورت پرداختن به اين ژانر تاكيد كرد.
پارا كه خود را سرسپرده ادبيات كلاسيك ازجمله سروانتس، شكسپير، دانته و شاعر قرون وسطاي اسپانيا، «گونزالو دو برسئو» ميداند، در جايي گفته است برسئوي قرن سيزدهم طلايهدار سبك «پاد شعري» و استفاده از زبان مردم در آثار ادبي است. كاربرد زبان مستقيم، صريح، عاميانه و محاورهاي در كنار مفاهيمي مانند تلاش روزانه مردم براي كسب روزي يكي از اركان شعر پارا را تشكيل ميدهد. «پاد شعر» در محتوا و فرم شعر موضوعات پيش پا افتاده است و آنطور كه پارا در مجموعه «شعرها و پادشعرها» مينويسد: شعر تا نيم قرن، بهشتِ ابلهان جدي بود - جملهاي كه چندان به مذاق سنتگرايان و طرفدان شعر تغزلي خوش نيامد.
پارا كه جايزه ادبي ملي شيلي را در سال 1969 به نام خود كرده است، بعد از «خورخه ادواردز» و «گونزالو روخاس» سومين اديب اهل شيلي است كه به دريافت نوبل ادبي اسپانيا نايل ميشود.
جايزهي ادبي «سروانتس» قرار است ۲۳ آوريل ۲۰۱۲ (۴ ارديبهشت ۱۳۹۱) در سالگرد درگذشت خالق «دن كيشوت» به پاراي ۹۷ ساله اعطا شود و سالاس ابراز اميدواري كرد كه پارا براي دريافت اين جايزه به اسپانيا سفر كند. اين درحالي است كه پس از اعلام برنده نهايي جايزه، «ژاكلين مونز» منشي شخصي پارا گفته بود وي از دريافت اين جايزه خرسند است، گرچه ديگر اعتقادي به جوايز ندارد.
پارا پس از فارغالتحصيل شدن از دانشگاه شيلي در سال ۱۹۳۷ به عنوان استاد رياضي و فيزيك در آن دانشگاه مشغول به تدريس شد و در كنار فعاليتهاي علمي پژوهشي در رشتههاي كيهانشناسي و فيزيك، آثار متعدد ادبي و چند مجموعه شعر از خود به جا گذاشته كه تاكنون به بسياري از زبانهاي دنيا ترجمه شده اند.
خوان كارلوس پادشاه اسپانيا هر سال جايزهي ۱۲۵ هزار يورويي «سروانتس» را كه يكي از معتبرترين جوايز ادبي دنياست، در تاريخ 23 آوريل در مراسمي رسمي در آلكانا دهرانس زادگاه سروانتس به برنده آن اهدا ميكند. اين جايزه براي پاسداشت ياد سروانتس نويسنده دون كيشوت هر سال اهدا ميشود.
«خورخه لوييس بورخس» از آرژانتين، «كارلوس فوئنتس» و «اميليو پاچكو» از مكزيك، «خوان مارسه» از اسپانيا و «اكتاويو پاز» برخي از نويسندگان نامآشنايي هستند كه موفق به كسب اين جايزه شدهاند.
نظر شما