به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، در اين نشست كه با حضور جمعي از نمايندگان تشكلهاي صنفي در دفتر مطالعات و خدمات حقوقي برگزار شد، رييس شوراي حمايت از حقوق تاليف و نشر در سخناني با اشاره به ديدار اعضاي شورا با مديركل حقوقي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: در اين ديدار مقرر شد جلسات مشترك اين دفتر و اعضاي شورا به صورت مستمر برگزار و پيشنهادها و اصلاحات اين لايحه به مرور زمان به دفتر حقوقي ارشاد ارسال شود.
سيدعباس حسينينيك افزود: با توجه به شروع پيگيري بحث لايحه در كميسيون لوايح هيات دولت، جلسات شورا نيز بايد همراه و يا جلوتر از كميسيون به مواد لايحه بپردازد و جمعبندي نظرات از طريق اداره كل حقوقي وزارت ارشاد به كميسيون اعلام شود.
وي با بيان اينكه مبناي بررسيهاي شورا، لايحه پيشنهادي اداره كل حقوقي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است، اظهار كرد: اكنون اين ويرايش از لايحه در كميسيون لوايح هيات دولت مطرح شده است.
حسينينيك با اشاره به چگونگي بررسي و ارايه پيشنهادهاي اصلاحي اين لايحه گفت: براي بررسي از برخي منابع مانند لايحه تاليفي و پيشنهادي دكتر حسن شبيري به دليل سابقه تدوين و دقت علمي، قانون حمايت از حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان و قانون ترجمه و تكثير كتابها و نشريات آثار صوتي و قانون حمايت از پديدآورندگان نرمافزارها و قانون تجارت الكترونيكي استفاده ميشود.
وي تصريح كرد: همچنين از نظرات و پيشنهادهاي علمي و تجربي اعضاي شورا با توجه به سوابق و تجربيات آنها نيز در جلسات اين شورا استفاده ميشود.
رييس شوراي حمايت از حقوق تاليف و نشر با بيان اينكه آنچه تاكنون در شورا بحث شده بود، مباحث مربوط به تعهدات پديدآورنده و ناشر بود، افزود: اين موضوعات تقريبا به پايان رسيده است و براي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي ارسال شده است و در فرصت مناسب به كميسيون لوايح دولت نيز ارايه ميشود.
حسينينيك در ادامه به مباحث اين لايحه اشاره كرد و گفت: در ماده يك بند يك اين لايحه آمده است، اثر ادبي ـ هنري هر آفريده فكري اصيل در زمينههاي ادبي، هنري و علمي است، در اين ميان اولين موضوع تقسيمبندي محتوايي متن است كه در لايحه چاپ شده، تعاريف را با عنوان بخش اول آورده و در لايحه ارشاد بدون عنوان است.
وي يادآور شد: در اين ميان ذكر عنوان بخش براي تعاريف با توجه به تعدد كليدواژهها و عناوين ميتواند بهتر باشد.
حسينينيك با اشاره به مبحث محتوا، عنوان كرد: قانونگذار بايد قبل از هر چيز تعريفي از اثر ارايه دهد نه اينكه به يك عنوان كلي اثر ادبي ـ هنري بسنده كند.
محمود آموزگار، دبير اتحاديه ناشران و كتابفروشان تهران نيز در ادامه اين مبحث گفت: بايد مشخص شود كه آيا انواع آثار يا اثر ادبي و هنري شامل اثر علمي ميشود يا خير و اگر ميشود چرا در عنوان نيامده و اگر نميشود چرا در تعريف آورده شده است.
وي ادامه داد: يكي از مهمترين بخشها و مشكلترين مباحث در قانوننويسي بخش تعاريف است زيرا بايد جامع باشد و مانع اغيار. اين بخش تا حدي اهميت دارد كه در تدوين همه مواد اين لايحه بايد به تعاريف ذكر شده توجه داشت و جوانب آن را رعايت كرد.
به گفته آموزگار، در اين ويرايش از لايحه به تعريف اثر پرداخته شده و به نظر ميرسد داراي نواقص مختلفي باشد.
حسينينيك در ادامه اين مبحث گفت: در تعريف اثر، اين لايحه به آثار ادبي و هنري اكتفا شده در حالي كه منظور از قانونگذاري در اين حوزه، حمايت از آثار علمي و آثاري است كه از راه دانش پديد ميآيد و پديد آمدن اثر از راه ابتكار در تعريف مغفول مانده است.
به گفته وي، بر اساس اصول حاكم بر حقوق مالكيت فكري، نوع، سليقه و روش بيان و ظهور اثر براي حمايت از آن اهميت ندارد و بهتر است اين ويژگي در تعريف اثر قيد شود شايد در بخشهاي ديگر لايحه به اين موضوع اشاره شده باشد.
رييس شوراي حمايت از حقوق تاليف و نشر با اشاره به ماده يك قانون مصوب سال 1348، گفت: در بخش تعاريف اين قانون آمده است به مولف و مصنف و هنرمند «پديد آورنده» و به آنچه از راه دانش يا هنر و يا ابتكار آنان پديد ميآيد، بدون در نظر گرفتن سليقه يا روشي كه در بيان و يا ظهور و ايجاد آن به كار رفته «اثر» اطلاق ميشود.
حسينينيك تصريح كرد: در قوانين ديگر «اثر» تعريف نشده است و فقط در قانون تجارت الكترونيك مصوب سال 1382 آورده شده است كه اثر به برابري داده پيام با نوشته است و اين تعريف در قانون سال 1348، علاوه بر اثر شامل مولف، مصنف و هنرمند است و اين تعريف قابل تاملتر از تعريف جديد است.
در پايان اين نشست با راي موافق اعضا تصويب شد اين تعريف اينگونه تصحيح شود: اثر، هر نوع آفريده فكري اصيل است كه از راه دانش يا هنر يا ابتكار بدون در نظر گرفتن سليقه يا روشي كه در بيان و يا ظهور و ايجاد آن به كار رفته پديد ميآيد.
شوراي حمايت از حقوق تاليف و نشر، نهادي فراگير به شمار ميآيد كه به صورت مستقل بر اساس برآيند تمام تشكلها و دستاندركاران حوزههاي مختلف نشر و با هدف حمايت از حقوق مولفان و ناشران آذر ماه سال 1389شكل گرفته است.
دوشنبه ۳۰ آبان ۱۳۹۰ - ۱۴:۱۱
نظر شما