حسين قربانتقي، مسوول امور مخاطبان مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما، در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، در اين باره اظهار كرد: «سيمور چتمن» نامي آشنا براي اهالي قلم و رسانه است. او نظريات جالب توجهي را درباره روايت داستان طرح كرده است و آثار متعددي در اين زمينه دارد.
وي با اشاره به اين كه چتمن در اين كتاب ساختار روايي در داستان و فيلم را مطرح ميكند گفت: روايت داستان در رسانههايي مانند سينما و تلويزيون بسيار مهم است، بهگونهاي كه ميتوان گفت جذابيت فيلم در سينما و بسياري از ساختارهاي برنامههاي تلويزيوني براي مخاطبان در مرحله نخست به داستاني كه روايت ميشود، بستگي دارد.
قربانتقي ادامه داد: از اين رو، روايتشناسي از مباحث مهم در اين دو رسانه محسوب ميشود و پرداختن به آن ضرورت نظري و اهميتي كاربردي دارد، اما پژوهش در روايت با رويكرد اسلامي، خود داستان مفصلي است كه در جاي خود ميتواند محل پژوهشهاي چندگانهاي باشد.
مسوول امور مخاطبان مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما با بيان اين كه كتاب «داستان و گفتمان» يكي از متون قابل اعتماد در مباحث روايت است، عنوان كرد: گرچه اين كتاب به روايتشناسي ساختارگرا گرايش دارد، اما از طرح و بررسي ساير ديدگاهها به تناسب موضوعي كه به آن پرداخته است، غفلت نميكند.
قرار است مركز پژوهشهاي اسلامي صدا و سيما نخستين چاپ كتاب «داستان و گفتمان» را با هدف ارايه متني پژوهشي به نويسندگان و توليدكنندگان صدا و سيما و سيماي جمهوري اسلامي ايران تا اواخر هفته جاري منتشر و روانه بازار نشر کند.
«سیمور چتمن» از نظریهپردازان آمریکایی نظریه و دستور زبان روایت است و کتاب «داستان و گفتمان: ساختار روایی در ادبیات داستانی و فیلم» وي از راهبردیترین آثار در زمینه روایتشناسی بهویژه حوزه میانرشتهای روایت و سینما بهشمار میآید.
به اعتقاد چتمن؛ داستان مستلزم کنش است و کنش نیز از رخدادها ناشی میشود و رخداد نیز اتفاق میافتد، یعنی از حالت و وضعیتی به حالت و وضعیتی دیگر تغییر میکند و این تغییر مستلزم گذشت زمان است.
توالی حالتها، توالی رخدادها را ایجاد میکند و روایت داستانی توالی رخدادها در بطن محور زمان است.
به باور این نویسنده رخدادها بر دو نوعاند؛ رخدادهای اصلی که خط سیر داستان را پیش میبرند و رخدادهای فرعی که کاری به پیشبرد کنش داستان ندارند و تنها هستهها را همراهی میکنند.
دوشنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۷
نظر شما