به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)،تقويم الابدان، نسخه برگردان از روي كتاب خطي نفيس «تقويم الابدان في تدبير الانسان» يا «منهاج البيان في تدبير الانسان» است كه در سده هفتم هجري نوشته شده و اكنون در كتابخانه مجلس شوراي اسلامي نگهداري ميشود.
تقويم الابدان كتابي است در حوزه داروسازي، شامل ادويه مفرده و مركبه، اغذيه، اشربه و شيوه اختلاط و امتزاج آنها كه به ترتيب حروف الفبا تنظيم شده است.
اين كتاب مانند تقويمهاي نجومي، مجدول است و مولف براي هريك از بيماريها جدول 12 خانهاي مشخص كرده است.
هر يك از اين جدولها شامل نام بيماري، مزاج، سن، فصل، منطقه، شدت و ضعف بيماري، علل، نشانهها و مداوا با داروهايي كه خاصيت سردي و گرمي دارند، تدبير ملكي، درمان با آسانترين دارو و درمان عمومي است.
يوسف بيگ باباپور در مقدمه تصحيح ميگويد: «يكي از مهمترين مسايل طب دوره اسلامي كه كمتر بدان پرداخته شده، روششناسي آثار پزشكي است. هريك از آثار طراز اول پزشكي، همچون آثار ادبي، سبك ويژه خود را دارند كه در بررسي تاريخ پزشكي هر عصر بسيار حائز اهميت است. آثار پزشكي را نيز بايد با توجه به ساختار فيزيكي و محتوايي به انواعي تقسيم كرد و اقسامي بر آن قايل شد.»
وي ادامه ميدهد: «يكي از انواع سبك شناختي كتب طب دوره اسلامي، طب مجدول است و بررسي اينكه اين نوع سبك نوشتاري از كجا و به چه منظور ابداع و به كار برده شده است در تدوين تاريخ پزشكي دورههاي مختلف مهم است؛ يا اينكه طب منظوم كي و به چه منظور ابداع شده است.»
وي توضيح ميدهد: «تا امروز در ايران كمترين توجه مطالعات پزشكي و بالاخص تحقيقي به شيوه سبكشناختي شده است. بيگمان ابن جزله از تاثيرگذارترين پزشكان صاحب سبك به ادوار بعد از خود بوده است.»
وي در ادامه مقدمه تصحيح، معرفي كاملي از ابن جزله ارايه ميدهد و به معرفي آثار او ميپردازد.
در پايان كتاب تقويم الابدان، بخش فهارس اعلام نوشته شده است كه شامل داروها، امراض، اعضاء، ابزارها، اشخاص، امكنه و كتابها است.
كتاب «تقويم الابدان» در 288 صفحه، 250 نسخه و به بهاي 140000 ريال از سوي نشر مركز ذخاير اسلامي منتشر شد.
جمعه ۱۵ مهر ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۱
نظر شما