«مهاتما گاندي»، رهبر سياسي و معنوي هنديها بود كه آنها را در راه آزادي از استعمار بريتانيا رهبري كرد. زندگي اين شخصيت سياسي دستمايهي كتابي به نام «گاندي» است كه توسط انتشارات مكتب تهران منتشر شده است.
او در اين كتاب، به طور خلاصه اما جامع، به زندگي «مهانداس کارامچاند گاندی» رهبر هنديها در آزادي از استعمار بريتانيا پرداخته است.
در ابتداي كتاب آمده: «مهانداس كارامچاد گاندي، در مدرسه پسري خجالتي، ريزه و نه چندان باهوش بود. چه كسي حدس ميزد كه او روزي هند را از قوانين بريتانيا نجات خواهد داد؟»
اما گاندي، با روحيهي حساس و پيروي از روش مبارزهي بدون خشونت توانست مردم هند را از قيد قوانين و حاكمان انگليسي نجات دهد. اگر چه او هميشه به استقلال كشورش فكر ميكرد؛ اما يك حادثه باعث شد تا او بيش از پيش به راهحلهاي اين موضوع فكر كند: «... يافتن كار در هند بسيار سخت بود و مهانداس در سال 1893 ميلادي شغلي را در آفريقاي جنوبي پذيرفت. در آن روزها آفريقاي جنوبي هم قسمتي از امپراتوري بريتانيا بود. بريتانيا هزاران كارگر از هند و ساير قسمتهاي آسيا براي كار در مزارع و كارخانههايشان آورده بود. با كارگران مانند بردهها رفتار ميشد و اين موضوع مهانداس را بسيار متعجب ميكرد. روزي مهانداس براي رفتن به پرتوريا بليت درجه يك قطار خريد. او خود را براي سفري راحت آماده كرده بود؛ اما مسافري سفيد پوست با بياحترامي به او گفت كه به كوپهي ديگري برود. وقتي مهانداس امتناع كرد، نگهبان او را از قطار بيرون انداخت.»
اين حادثه در مهانداس تاثير عميقي گذاشت به طوريكه تا مدتها فكر ميكرد چرا نبايد سياهپوستان و سفيدپوستان حقوق برابري داشته باشند؟
اينگونه بود كه گاندي عزم خود را براي كمك به مردم براي گرفتن حقوقشان جزم كرد.
اما راهي كه گاندي انتخاب كرده بود ساده نبود. بريتانيا حاضر نبود هند را كه يكي از مهمترين منابع استعمار او بود از دست بدهد و از سوي ديگر مردم هند هم سالها به زندگي تحت استعمار عادت كرده بودند. بنابراين پيش از هر كاري، گاندي به اين نتيجه رسيد كه همهي مردم هند از دانشآموزان و كشاورزان گرفته تا تجار و ثروتمندان، در جنبشي آزاديخواهانه شركت كنند.
گاندي تا حدودي در اين زمينه موفق شد: «بسياري از مردم شغل و درس خود را رها كردند و براي انتشار اين پيام به حومهي شهر رفتند. تمام مردم هند از خريد محصولات بريتانيايي سر باز زدند و كودكان لباسهاي خارجي و اسباببازيهايشان را به آتش كشيدند. مردم هند عاشق مهانداس بودند و او را باپو، به معناي پدر ميخواندند. اعتماد مردم به رهبري و مهرباني او باعث فداكاريهاي بسياري جهت استقلال كشورشان شد.»
در كتاب گاندي، جزئيات بيشتري از مبارزات مردم هند و رهبرشان آمده است. از توليد نمك از دريا به عنوان اعتراض عليه ماليات بر نمك گرفته تا زنداني شدن گاندي براي مدتي طولاني.
اين كتاب اثر «پراتيما ميچل» است كه خودش هم هندي است اما بهخاطر شغل پدرش، كودكي خود را در كشورهايي مانند روسيه و انگلستان گذراند.
ميچل كه از خانوادهاي اهل هنر و ادبيات است، از نوجواني شروع به نوشتن كرد و در 11 سالگي نخستين كتابش را منتشر كرد. پس از آن بود كه نوشتن را رها نكرد و تا كنون بيش از 30 كتاب را نوشته و منتشر كرده است.
او كتاب «گاندي» را در سال 2009 نوشته كه به تازگي در ايران با ترجمهي «الناز يزدانپناه» منتشر شده است.
اين كتاب را انتشارات مكتب تهران با قيمت 3400 تومان راهي كتابفروشيها كرده است. بد نيست بدانيد دو روز پيش، (10 مهر) سالروز تولد مهاتما گاندي بود. گاندي دوم اكتبر 1869 به دنيا آمد.
نظر شما