یکشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۰ - ۱۰:۲۸
شعاري براي كتابخوان كردن مردم

انتخاب شعار هفته كتاب،‌ يكي از مهم‌ترين مباحث مطرح شده در نشست‌هاي اخیر ستاد برگزاري هفته كتاب بوده است. «ايبنا» نگاهي کوتاه دارد به اين مساله و اينكه به‌راستي تاثيرگذاري يک جمله در انگیزش كتابخواني مخاطبان تا چه اندازه است؟-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، انتخاب شعار هفته كتاب همواره يكي از بخش‌هاي اصلي مباحث مطرح شده در جلسات ستاد برگزاري هفته كتاب بوده است.

اينكه نمايندگان نهادهاي مختلف دولتي و غير دولتي براي تاثيرگذاري هر چه بيشتر اين شعار در اذهان عمومي اظهار نظر مي‌كنند و ديدگاه‌هاي تخصصي خود را در اين نشست‌ها مطرح مي‌كنند، ‌اتفاق مباركي است كه مي‌تواند راه را براي انتخابي شايسته‌تر شعار هفته كتاب هموارتر كند.

البته شعار هفته كتاب، جنبه تبليغاتي دارد و در دوران امروز، تبليغات هر موضوعي در سطح عمومي جامعه، مي‌تواند تاثيرگذاري پرباري داشته باشد.

«شعار» بايد در كمترين واژه‌ها، بيشترين پيام را بر مخاطب بگذارد و به عنوان مسير اصلي سياستگذاري‌ها شناخته شود.

شانزدهمين دوره،‌ يک جمله ابتكاري 

شانزدهمين دوره هفته كتاب جمهوري اسلامي ايران، با شعار «حداقل هر ماه يك كتاب بخوانيم»،‌ برگزار شد.

پيشنهاد مطالعه يك كتاب در ماه براي هر ايراني‌، البته انتظار بزرگي از جامعه فرهنگي ايران نبود ،‌اما انتخاب جمله‌اي اين‌چنيني شايد بارها در برنامه‌ها و سخنراني‌هاي حوزه كتاب تكرار شده بود و نمي‌توانست تلنگري دوباره بر ذهن مخاطب باشد.

اينكه شعار هفته كتاب در تلويزيون و راديو و رسانه‌هاي ديگر و تبليغات شهري به شكلي متناوب به چشم مي‌خورد، فرصتي است تا در كمترين زمان بتوان،‌ مخاطب را به فكر فرو برد تا اين هفته فرهنگي را فرصتي تازه براي نگاه به كتابخواني تصور كند و به سمت كتابخانه يا كتابفروشي برود.

هفدهمين دوره؛ توانا بود هر كه دانا بود 

شعار «کتاب، دانايي و توانايي» براي هفدهمين دوره هفته كتاب جمهوري اسلامي ايران در نظر گرفته شد.

اللهياري ،‌دبير اين دوره درباره انتخاب اين شعار معتقد است كه اين شعار با هدف گسترش فرهنگ کتابخواني بين اقشار مختلف جامعه و به منظور تبلور دانايي و رسيدن به توانايي از طريق خواندن کتاب انتخاب شده است.

توانايي و دانايي و ارتباط مستقيم آن با كتاب و مطالعه،‌ تركيبي است كه از كودكي و در دوران دبستان در ذهن هر ايراني نقش بسته است و شايد مي‌توانست بار ديگر شعر فردوسي را در اذهان زنده كند. 

اما اين شعار ويژگي طراوات و تازگي و نوع‌آوري را باز هم كم داشت و به نظر مي‌رسيد كه از واژه‌هایی ساده و دم‌دستی براي انتخاب آن استفاده شده است.

هجدهمين دوره؛ مطالعه كنيد تا فرزانه شويد
در هجدهمين دوره هفته كتاب باز هم بر انتخاب سه واژه در انتخاب شعار هفته كتاب تاكيد شد كه عبارت بود از «مطالعه، انديشه فرزانگي». 

در نشست‌هاي ستاد برگزاري هفته كتاب از ميان 70 شعار پيشنهادي در نهايت اين سه واژه به عنوان شعار اصلي برگزيده شد. 

اينكه در سه دوره متوالي از يك روش در انتخاب شعار هفته كتاب بهره‌مند شويم،‌ شايد نتواند نتيجه‌ دلخواه را براي تاثيرگذاري بر مخاطبي كه قرار است به مطالعه تشويق شود،‌ به دست دهد.

بنابراين با توجه به مباحث تخصصي كه در ستاد هفته كتاب مطرح مي‌شود كه به حق در كمتر جلساتي در حوزه فرهنگي وجود دارد و همه اعضا به صراحت نظرات يكديگر را نقد مي‌كنند،‌ اين فرصت وجود دارد تا با نگاهي دوباره به مساله انتخاب شعار هفته كتاب، به نتيجه‌اي مناسب رسيد.

نوزدهمين دوره؛ نگاهي ملي
در سال‌جاري اما گويا معاونت امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي توجه‌اي جدي براي انتخاب شعار هفته كتاب دارد.

بهمن دري در آخرين نشست ستاد برگزاري در حالي‌كه بحث‌هاي متفاوتي درباره انتخاب شعار اين دوره ميان اعضا انجام شد، گفت: در انتخاب شعار هفته كتاب بايد نگاهي ملي داشت و به اتقافات و حوادث روز نيز توجه كرد؛ از جمله بايد به مساله بيداري اسلامي در كشورهاي منطقه نيز رويكردي اساسي داشته باشيم.

وي همچنين از اعضاي ستاد هفته كتاب خواست تا در انتخاب اين شعار به منويات مقام معظم رهبري،‌ موضوع‌هاي ديني و موضوعات مربوط به اهل بيت (ع) توجه ويژه كنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط